ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Χαρίτσης: "Η μεγάλη μάχη του καιρού μας είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια"

Γιάννης Γκουμάκης03 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις κύκλους συναντήσεων με φορείς, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς της Θεσσαλονίκης είχε, στο καφέ του Βασιλικού θεάτρου, μετά την περιοδεία του στην Agrotica ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.


Ο κ. Χαρίτσης και βουλευτές του κόμματός του συναντήθηκαν αρχικά με τον Σπύρο Πέγκα και άλλους φορείς της πόλης, με τους οποίους συζήτησαν για τα σημαντικά προβλήματα της πόλης. Τη συζήτηση μονοπώλησε η αναφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω των εργασιών για το fly over. Ο Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη για όλους" Σπύρος Πεγκας, δήλωσε πως η πόλη δεν αξίζει να βιώνει καθημερινά αυτή την κατάσταση στους δρόμους της και μίλησε για την πάγια πρόταση της παράταξής του για δημιουργία ΜΜΜ σταθερής τροχιάς. Επίσης ζήτησε τη συνδρομή του κόμματος στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος και η παράταξή του να σταματήσει το έργο για τουλάχιστον έξι μήνες ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι κυκλοφοριακές μελέτες και να επανεκτιμηθούν οι επιπτώσεις των εργασιών στο κυκλοφοριακό. Η βουλευτής Πέτη Πέρκα ανέδειξε στη συνέχεια το ζήτημα καθαρισμού του Θερμαϊκού.


Συνάντηση με πανεπιστημιακούς και φοιτητές για το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων

Με πανεπιστημιακούς, καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ συναντήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξης Χαρίτσης. Μέλη της ΑΣΔΕΠ και ΟΣΔΕΠ ζήτησαν από τον κ. Χαρίτση συμμετοχή στις πορείες που πραγματοποιούν για ζητήματα παιδείας.

Ο καθηγητής Άρης Στυλιανού υποστήριξε πως το ΑΠΘ έχει ταλαιπωρηθεί από την ύπαρξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παράλληλα τέθηκε το ζήτημα του "ακέφαλου" πρυτανικού συμβουλίου το οποίο εξήγησαν στον κ. Χαρίτση μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Βιβή Παπαδοπούλου, καθηγήτρια ανέδειξε το ζήτημα της διαδικτυακής εξεταστικής και τόνισε πως θα έπρεπε η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει με βάση τη δική της κρίση αν θα πρέπει οι εξετάσεις να διεξαχθούν διαδικτυακά ή μη και όχι μέσω μιας εγκυκλίου - εντολής του υπουργείου. «Οι φοιτητές μας, μας βλέπουν ενώ αντιδρούσανε στην αρχή να τασσόμαστε εκ των πραγμάτων ουσιαστικά απέναντι τώρα. Δηλαδή ενώ είπαμε 'πάμε' όλοι μαζί, αυτοί οργανώνουν πορείες και καταλήψεις κι εμείς τη μέρα που έχουν πορεία βάζουμε εξετάσεις. Πρέπει να υπάρξει κάτι μαζικό με φοιτητές και καθηγητές μαζί και να υποστηριχθεί από την πολιτική μερίδα που δεν επιθυμεί ιδιωτικά πανεπιστήμια», σημείωσε. Το φοιτητικό κίνημα παράλληλα ζήτησε από την ΟΣΔΕΠ να κηρύξει επίσημα απεργία. Ο κ. Χαρίτσης από πλευράς του τόνισε πως θα διερευνήσει τη δημιουργία μετώπου με άνοιγμα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την έλευση του νομοσχεδίου για τη δημιουργικότητα ιδιωτικών πανεπιστημίων. "Μαθαίνω πως ο Ανδρουλάκης το σκέφτεται πολύ και τείνει, ενώ στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρα αντίθετος με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό. Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία του μετώπου κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όμως πρέπει και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να κρατήσουν ξεκάθαρη στάση", δήλωσε ο κ. Χαρίτσης. "Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: δε θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα είμαστε παρόντες και στις κινητοποιήσεις και θα δώσουμε μάχη μέσα στο κοινοβούλιο", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη μάχη είναι τώρα, για να μην περάσει το νομοσχέδιο».


Η ανάπλαση της ΔΕΘ

Ο τρίτος κύκλος συναντήσεων ήταν με εκπροσώπους της κίνησης πολιτών για το μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ. Ο επικεφαλής της κίνησης πολιτών Γιάννης Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του ζητήματος αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ και τη μετάλλαξη του σε μητροπολιτικό πάρκο. "Επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για το ζήτημα. Το 2015 ήρθατε κι εσείς δυστυχώς στην κυβέρνηση (σ.σ. όταν ο κ. Χαρίτσης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) και δεν υπήρξε κάποια λύση", δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης προκαλώντας την απορία του κ. Χαρίτση. Ο πρώην υφυπουργός εξήγησε πως ο Σωκράτης Φάμελλος "δεν έβλεπε με καλό μάτι" το σχέδιο για τη ΔΕΘ, αντιδρώντας για τα κόστη αλλά και τις παροχές προς τους εργολάβους. Για το παρόν του σχεδίου, μίλησε για το κόστος ανάπλασης που ολοένα και αυξάνεται. "Ο κ. Τζηκας μου παρουσίασε το πρωί το χρηματοδοτικό σχέδιο για την ανάπλαση το οποίο περιλαμβάνει: 300 εκατομμύρια σχέδιο με 125 εκατ. το δημόσιο, 125 ο ιδιώτης και 50 εκατομμύρια δανεισμός».

Ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι αλλά λέει το υπερταμείο και άλλα η διοίκηση της ΔΕΘ. "Ο καθένας παρουσιάζει τα δικά του σχέδια. Το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ είναι εξ αρχής μέσα. Τώρα βλέπουν ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει στην κοινή γνώμη και λένε ότι πρέπει να βγει εκτός το ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί το 124 εκατομμύρια έγιναν 250 και αυτά έγιναν 300; Για να ανατραπεί το συγκεκριμένο σκηνικό πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει η αντίδραση όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς αλλά και η στάση του δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης. "Αν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και δήμος Θεσσαλονίκης αντιδράσουν συντεταγμένα, η ανάπλαση θα ακυρωθεί", υποστήριξε. Για τα διατηρητέα κτίρια ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε πως κάποια από αυτά μπορούν να μείνουν αλλά τόνισε πως πρέπει να φύγει από μέσα από το σχέδιο ανάπλασης το real estate κι έτσι θα κάψει να έχει και λόγω εμπλοκής στο σχέδιο ο ιδιώτης. Από πλευράς του ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου από μηδενική βάση.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα της κίνησης όπως παρουσιάστηκαν στο κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς αφορούν τα κάτωθι:

- Ανάπλαση των περιπτέρων για φιλοξενία εκθέσεων χαμηλής όχλησης

- Ανάπλαση του συνόλου της έκθεσης μόνο με δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς εμπλοκή ιδιώτη

- Δημιουργία μτροπολιτικού πάρκου

- Όχι στη δημιουργία ξενοδοχείου και πάρκινγκ εντός του χώρου της ΔΕΘ.

Για το παραλιακό μέτωπο και το σχέδιο "Αγγελοχώρι - Καλοχώρι" επίσης αναφέρθηκε η εξαίρεση της Καλαμαριάς από το χωρικό σχέδιο και τα υπόλοιπα ζητήματα κτίσης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. Το ζήτημα ανέδειξε στον πρόεδρο ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς Γιάννης Καϊμακτσίδης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.