Ως την πρέπουσα θεσμική επιλογή χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την απόφασή τους να υπερψηφίσουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας τη μέχρι σήμερα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στη θέση τους για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς μέχρι την δημοσιοποίηση του ονόματος της κ. Σακελλαροπούλου όλες οι διαρροές και τα δημοσιεύματα διακινούσαν ονόματα πολιτικών προσώπων που εύκολα θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει και να επιχειρηματολογήσει για αυτό. Την ονοματολογία αυτή ενίσχυσε φυσικά και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που δίνει πλέον τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία και έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα αυτά τα σενάρια θεωρούνται πλέον παρελθόν και είναι πλέον σαφές πως η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η κορυφαία πολιτική στιγμή ίσως δίνει την εικόνα μιας συναίνεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα κρίσιμα θεσμικά και εθνικά θέματα, κάτι τέτοιο όμως απέχει από την πραγματικότητα.
Όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου στη «ΜτΚ», η υπερψήφιση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα κοπάσουν οι τόνοι της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Η διάθεση αυτή διαφάνηκε και από την on camera δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μέσω της οποίας έδωσε «γραμμή» για τη θετική ψήφο του κόμματός του.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κυρίου Μητσοτάκη» συμπληρώνοντας πως «την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός» καθώς «στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια. Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο».
«Αντ’ αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες. Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει» ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας τις ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς επίσης και στην κυβίστησή της στο προσφυγικό με την επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έξι μήνες μετά την κατάργησή του.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Κουμουνδούρου πάρθηκε η απόφαση υπερψήφισης της κ. Σακελλαροπούλου, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει λίγες ώρες αργότερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας. Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω».
«Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη -όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υπενθύμισε δε ότι «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του».
Υποχώρηση της διπλωματικής μας θέσης
Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση σε σχέση με τους χειρισμούς στα κρίσιμα εθνικά θέματα, με δεδομένες τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, δεν προδικάζει ότι θα εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η διπλωματική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτή που είχαμε κατακτήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία, ειδικά σε τόσο κρίσιμα ζητήματα».
Αναγνώριση του λάθους με έξι μήνες καθυστέρηση
Για αναγνώριση του πολιτικού του σφάλματος με… χρονοκαθυστέρηση κατηγορούν στον ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έξι μήνες μετά την κατάργησή του από τον ίδιο. «Πάλι καλά που του πήρε μόνο έξι μήνες να το καταλάβει και να βάλει επικεφαλής έναν υπουργό με μοναδικό προσόν ότι είναι από τη Χίο!» σχολίαζαν δηκτικά από την Κουμουνδούρου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει πόσο λανθασμένη είναι η κατάργησή του, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει ένα σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα. Τότε η κυβέρνηση είχε απαντήσει ειρωνικά», υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης.
«Επί επτά χρόνια η ΝΔ, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της και την άγνοια του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, δεν ασχολήθηκε με τίποτε άλλο παρά με πομπώδεις προπαγανδιστικές δηλώσεις, όπως είχαμε καταγγείλει, και οι πολιτικές της απεδείχθησαν σίγουρα αναποτελεσματικές και δυνάμει βάρβαρες, ξενοφοβικές και ρατσιστικές» ανέφερε σε δήλωσή του για το θέμα ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι «θα σταθούμε κριτικά και αυστηρά απέναντι στην εφαρμοσμένη πολιτική του ‘ξαναγεννημένου’ υπουργείου, αλλά θα υποστηρίξουμε κάθε κίνηση που θα καλυτερεύει τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων - μεταναστών, θα πιέζει για μια ευρωπαϊκή προοπτική στη διαχείριση του ζητήματος και θα διευκολύνει την ταχύτερη απονομή του ασύλου και την επιστροφή».
Ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να έρθει στη Βουλή
Για αποφυγή του κοινοβουλευτικού διαλόγου κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την ερώτηση που του κατέθεσε για τα εργασιακά την οποία και δεν απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήρθε στη Βουλή για να απαντήσει, αλλά δύο μέρες μετά, με περίσσιο θράσος και αλαζονεία, ο υπουργός του επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όσα ανέφερα στην ερώτησή μου και ακόμα περισσότερα. Με τις αποφάσεις που εξέδωσε ο κ. Βρούτσης -για πολλοστή φορά κατά παραγγελία του ΣΕΒ- επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πριμοδοτεί όσους παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αναμένω να δω πόσες φορές θα αποφύγει να έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει. Όσες και αν το αποφύγει, εγώ δεν θα κουραστώ, κάθε βδομάδα, να επανακαταθέτω την ερώτηση».
*Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020