ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλαγή σκυτάλης στην ΠΕΔΚM - "Βγάλαμε το θεσμό έξω από τα γραφεία" λέει ο Λ. Κυρίζογλου

Βαγγέλης Στολάκης24 Οκτωβρίου 2019

Αποφασισμένος για το επόμενο βήμα του, εκείνο της διεκδίκησης της προεδρίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αλλά φανερά συγκινημένος για τη θέση που αφήνει, εκείνη του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου πραγματοποίησε την τελευταία του συνέντευξη τύπου στην έδρα της ΠΕΔΚΜ. Αποφεύγοντας να βαθμολογήσει το έργο του, αφού όπως είπε «είμαι ανικανοποίητος. Άλλωστε εχθρός του καλού, το καλύτερο και του καλύτερου το κάλλιστο» ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του από το 2015 οπότε και εξελέγη πρόεδρος και μίλησε για τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει.

«Παραλάβαμε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με αίσθηση δικαίου. Παραλάβαμε όμως και μια θετική εικόνα» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας πως «βγάλαμε το θεσμό έξω από τα γραφεία και τον κάναμε γνωστό». Και συμπλήρωσε: «Θεώρησα σκόπιμο με αισθήματα χαράς και συγκίνησης να παρουσιάσουμε το έργο που επιτελέσαμε από το 2015 μέχρι σήμερα. Παλαιότερα, συνήθιζαν να ασχολούνται μόνο με τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τους δήμους, κάτι που ενδιέφερε αλλά όχι και τόσο τους πολίτες» σημείωσε. «Κάναμε πλούσιο έργο κοινωνικό, πολιτιστικό, παιδαγωγικό» είπε.

Αναφορικά με τις διεργασίες που υπάρχουν στο «γαλάζιο» επιτελείο σχετικά με τις εκλογές στην ΚΕΔΕ στις οποίες ο κ. Κυρίζογλου θα είναι υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε: «Έγιναν οι συναντήσεις που έπρεπε να γίνουν. Θα γίνουν κι άλλες. Είμαστε σε μια διαδικασία κύησης και θα δούμε τον τοκετό». Υπενθυμίζεται πως για την ίδια θέση έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, που επίσης πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο έργο της απερχόμενης διοίκησης, ο κ. Κυρίζογλου απαρίθμησε όλα όσα έγιναν από το 2015 που ανέλαβε τα ηνία της ΠΕΔΚΜ. Μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη διοργάνωση του διημέρου συνεδρίου με τίτλο «Η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον» με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου το δ.σ. με σειρά αποφάσεών του ανέδειξε τις ελλείψεις της σχολικής στέγης ως το σημαντικότερο πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του οργάνου σε ό,τι αφορά το νερό, τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το προσφυγικό αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά τον απολογισμό του ο κ. Κυρίζογλου στην επιμονή της ΠΕΔΚΜ για ανάκληση της ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και της αντίστοιχης εγκυκλίου του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση. Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε εκτενώς και στις ημερίδες που διοργανώθηκαν με άλλους φορείς.

Κατά την περίοδο του 2017, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, η ΠΕΔΚΜ ενίσχυσε τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Σιντικής, το περιφερειακό ιατρείο Επταλόφου του δήμου Κιλκίς, το Νοσοκομείο Χαλκιδικής, το Νοσοκομείο Πέλλας, το Νοσοκομείο Κιλκίς, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», το κέντρο Υγείας Μουδανιών.

Μιλώντας για τις δεκάδες δράσεις, ο κ. Κυρίζογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική ενίσχυση του δήμου Αμφίπολης με 30.000 ώστε να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα που εξυπηρετούν το ανασκαφικό έργο, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση του δήμου Παιονίας με ποσό 30.000 ευρώ για έργα στην Ειδομένη, ένα μέρος όπου, όπως είπε κατοικούν 70 κάτοικοι και πέρασαν περισσότερο από 1.000.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Κυρίζογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις της ΠΕΔΚΜ ενάντια στην «Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές επί ΣΥΡΙΖΑ στον τότε «Καλλικράτη» και νυν «Κλεισθένη».

Μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ανέφερε ότι το όργανο είχε ζητήσει να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού πολλά χρόνια πριν αναλάβει πρωτοβουλίες το κράτος. «Η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα μπροστά από την κεντρική εξουσία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.