ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΛΟΥΜΥΛ: Tεράστιοι Όμιλοι καλοβλέπουν το χυτήριο- Κλείσιμο ζημιών και μέρισμα

Άννη Καρολίδου28 Ιουνίου 2024

Μέσα στο 2024, η ΑΛΟΥΜΥΛ απελευθερώνεται πλήρως από servicers (CEPAL) με την πώληση του χυτηρίου, ενώ παράλληλα , με την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών , κλείνει σωρευμένες ζημίες του παρελθόντος για τον Όμιλο, ενώ και η μητρική, που την βαραίνουν οι δεσμεύσεις των υφιστάμενων ομολογιακών δανείων, με τα κέρδη της φετινής χρονιάς, προβλέπεται να περνάει σε συνολικά θετικά αποτελέσματα.

Το 2024 θα κλείσει για τον Όμιλο , με κύκλο εργασιών στα 440 εκατ. ευρώ ( το 80% πωλήσεις εξωτερικού), κέρδη EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και καθαρά ενοποιημένα κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες που αφορούν τα χρηματο-οικονομικά του Ομίλου καθώς στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η απόσχιση του κλάδου χύτευσης οπότε και θα ακολουθήσει η σύσταση νέας εταιρείας, για τη συμμετοχή στην οποία έχουν εκδηλώσει γίγαντες του διεθνούς κλάδου αλουμινίου, “μεγάλοι παίκτες” από Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, αλλά και από Ιταλία και Ισπανία, με κάποιους από αυτούς να έχουν καταθέσει και προσφορές για το 70% της νέας, υπό σύσταση εταιρείας.

Όπως είπε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς, οι ενδιαφερόμενοι είναι τεράστιοι όμιλοι, που κάνουν τζίρους δισεκατομμυριων ο καθένας και, ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν περαιτέρω στην αγορά του “πραγματικού πράσινου αλουμινίου”.

Η ζήτηση για πράσινο αλουμίνιο

“Το χυτήριο της ΑΛΟΥΜΥΛ, παράγει από σκραπ, πράσινο αλουμίνιο, καθώς κατά την παραγωγική διαδικασία το CO2 που εκλύεται είναι μειωμένο κατά 85%. Η ΑΛΟΥΜΥΛ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συλλογής σκραπ και έχει κάθε συμφέρον, να διαθέσει το 70% της νέας εταιρείας, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην πλήρη δυναμικότητά του το χυτήριο. Σήμερα παράγουμε 30.000 τόνους, όταν η παραγωγική του δυναμικότητα είναι 55.000 τόνοι και, με μία επένδυση της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα μπορεί να τύχει επιδότησης, θα φτάσει εύκολα στις 75.000 τόνους.

“Εμείς, με το 30% που θα έχουμε στη νέα εταιρεία, θα εξυπηρετούμε προφανώς τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΥΛ, ενώ με τα 40 εκατ. ευρώ που αναμένουμε να αντλήσουμε, θα ξοφλήσουμε, στις τράπεζες, αυτά τα 40 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεων που βρίσκονται στα χέρια servicer”, εξήγησε ο κ. Μυλωνάς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΛΟΥΜΥΛ είχε ήδη πέρυσι, απαλλαγεί από τη σχέση εξάρτησης από την doValue, μετά τη μεταφορά ομολογιών της ( αφορούσαν ομολογιακό δάνειο) στην Παγκρήτια Τράπεζα.

“Η πληρωμή αυτών των δανείων ( σ.σ. μέρος παλαιού ομολογιακού ) και η αποδέσμευση από servicers θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε εκ νέου με τις Τράπεζες , τους όρους των δανειακών μας συμβάσεων, με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξη του Ομίλου”, τόνισε ο κ. Μυλωνάς σημειώνοντας ότι η ΑΛΟΥΜΥΛ ποτέ δεν είχε παύσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ σήμερα το καθαρό της χρέος είναι στα 130 εκατ. , όταν ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 440-450 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο λογιστικών ζημιών

Η δεύτερη κίνηση, που σε συνδυασμο με την ανωτέρω, προβλέπεται ότι θα επιτρέψει στην Εταιρεία, σύντομα, να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της, αφορούσε τη μείωση των σωρευμένων λογιστικών ζημιών.

Για τους μετόχους της ΑΛΟΥΜΥΛ, που τελευταία φορά πήραν μέρισμα το 2008, η υπερψήφιση των άρθρων 12&13 της ημερήσιας διάταξης (σ.σ. κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και μείωση ονομαστικής αξίας της μετοχής) φέρνει την υπόσχεση για διανομή μερίσματος, αλλά και προσδοκία για αύξηση της αξίας της μετοχής.

Έτσι, δίχως καν να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης, ο Όμιλος, με στοιχεία 2023, μηδενίζει σωρευμένες ζημίες παλαιών χρήσεων ύψους 40 εκατ. και μάλιστα περνάει σε συσσωρευμένα κέρδη 10 εκατ., ενώ η μητρική, που είχε σωρευμένες ζημίες 70 εκατ., τις μειώνει σε 14 εκατ., ενώ με τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης, θα περάσει και αυτή, πιθανότατα, σε σωρευμένα κέρδη.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, η εισηγμένη, μετά την οριστική τακτοποίηση των θεμάτων αυτών, σκοπεύει, σε συνεργασία και με το ΧΑΑ, να πάρει μέρος στα road shows και στις ενημερωτικές πρωτοβουλίες που διοργανώνει το Χρηματιστήριο, προκειμένου να τη γνωρίσουν ξένoι αλλά και Έλληνες επενδυτές.

Άλλωστε, το 2024, εξελίσσεται σε μία ακόμη καλή χρονιά για την ΑΛΟΥΜΥΛ, μετά την εξισορρόπηση των τιμών πρώτης ύλης, που ακολούθησε την απότομη κάμψη κατά το 2023. Στο 5μηνο 2024, οι πωλήσεις της ΑΛΟΥΜΥΛ , καταγράφουν αύξηση +18% σε όγκο και +12% σε αξία, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα ΕΒΙTDA πενταμήνου να υπερβαίνουν τα 20 εκατ. στον Όμιλο και τα 10 εκατ. στη μητρική, αυξημένα κατά 60% και στις δύο περιπτώσεις, έναντι εκείνων του 5μήνου 2023.

Επενδύσεις σε υποδομές

Ενημερώνοντας τους μετόχους ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, δάνειο 15 εκατ. ευρώ, για την δημιουργία ρομποτικής αποθήκης 4.000 θέσεων, με δυνατότητα εύκολης επέκτασης στις 8.000 θέσεις. Η επένδυση, θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2025.

“Οι επενδύσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε, αφορούν κυρίως τα logistics του Ομίλου, τη διαχείριση υλών και προϊόντων και όχι τόσο την αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας.

“Σήμερα αντιμετωπίζουμε bottle neck στην εξυπηρέτηση πελατών, επειδή οι προμηθευτές μας καθυστέρησαν στην παράδοση μηχανημάτων που αφορούν στο νέο βαφείο και στις γραμμές συσκευασίας. Τελικά τα έργα αυτά θα γίνουν το Σεπτέμβριο και θα μας βοηθήσουν , να εξοικονομήσουμε 40 άτομα προσωπικό, τα οποία θα απασχοληθούν για να λειτουργήσει μία γραμμή διέλασης, στο βιομηχανικό συγκρότημα του Κιλκίς, που παραμένει ανενεργή επειδή δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσωπικό”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΛΟΥΜΥΛ και αφορά στην εξεύρεση ανθρωπίνου δυναμικού, πρόβλημα που μερικώς αντιμετωπίζεται με την αυτοματοποίηση διαδικασιών.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.