ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αμερικανοί διδακτορικοί φοιτητές εκπαιδεύονται στο ΑΠΘ

Έλενα Καραβασίλη15 Ιουλίου 2023

Στην χρήση νανοτεχνολογίας για τη σύνθεση νέων ηλεκτροδίων και βιοϋλικών επόμενης γενιάς εκπαιδεύονται διδακτορικοί φοιτητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσουν το NSF Advanced Study Institute που διεξάγεται στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρά τη μεγάλη ζήτηση, 11 φοιτητές επελέγησαν από τα πανεπιστήμια Κολούμπια, Τέξας-Όστιν, Ουάσιγκτον, Ταφτς και Πενσυλβάνια για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το US National Science Foundation. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ (NSF) είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υποστηρίζει τη θεμελιώδη έρευνα και εκπαίδευση σε όλους τους μη-ιατρικούς τομείς της επιστήμης και της μηχανικής. Το τμήμα Διεθνούς Επιστήμης & Μηχανικής του ανωτέρω Ιδρύματος χρηματοδοτεί διεθνείς δραστηριότητες και συνεργασίες για την προώθηση της καινοτομίας στην ερευνητική κοινότητα των ΗΠΑ μέσω της πρόσβασης σε διεθνή τεχνογνωσία και υποδομές. Το τμήμα επέλεξε ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία την διοργάνωση Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με θέμα «χρήση νανοτεχνολογίας για κατασκευή νέων βιοϋλικών και ηλεκτροδίων επόμενης γενιάς» και έδωσε άδεια να διεξαχθεί στο ΑΠΘ και στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών από τις 12-24/7/2023.

Ο καθηγητής, διευθυντής του εργαστηρίου τεχνικής μηχανικής, Αβραάμ Κωνσταντινίδης περιγράφει στο makthes.gr ότι η μετεκπαίδευση των φοιτητών αφορά στην παραγωγή νέας γενιάς μπαταριών λιθίου (με εφαρμογές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα) ώστε να έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής. «Διαθέτουμε την τεχνογνωσία που χρειάζεται για αυτές τις επιστήμες αλλά και το θεωρητικό υπόβαθρο. Στο εργαστήριό μας, ο προκάτοχός μου, ομότιμος καθηγητής Ηλίας Αϋφαντής είναι πρωτοπόρος σε έρευνα εφαρμόσιμη σε αυτούς τους τομείς», περιγράφει. «Η πρόταση της συναδέλφου στο Παν/μιο της Φλόριντα, καθηγήτριας Κ. Aifantis επιλέχθηκε ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία της US National Science Foundation. Επέλεξε να διεξάγει το Advanced Study Institute στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής ύστερα από έγκριση της US National Science Foundation, καθώς το Εργαστήριο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και είναι πρωτοπόρο σε όλο τον κόσμο σε τεχνογνωσία που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη για τη μελέτη νέων μπαταριών και εμφυτευμάτων παρασκευαζόμενα με χρήση νανοτεχνολογίας», περιγράφει ο κ. Κωνσταντινίδης.


Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά και στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά. Η συγκεκριμένη προσπάθεια για τη δημιουργία νέων μπαταριών συνεχίζεται από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ηλία Αϋφαντή, με το πρώτο διεθνές συμπόσιο για το μέλλον των μπαταριών που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα, 24-28 Ιουλίου, με θέμα «The future of batteries and sustainability», όπου θα συμμετέχουν διεθνούς φήμης ομιλητές, όπως ο καθηγητής V. Kumar από το πανεπιστήμιο του Cambridge και ο αντιπρόεδρος H. Deng από την εταιρεία EVE Energy, την πλέον γνωστή εταιρεία παρασκευής μπαταριών λιθίου της Κίνας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.