Σταθερή και μόνιμη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά. Μία επιλογή που επιβεβαιώθηκε αυτές τις ημέρες για άλλη μία φορά με την πρόταση να είναι υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επίλεκτο στέλεχος του εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου.
Η επιλογή αυτή δεν είναι η πρώτη με τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά. Είχαν προηγηθεί η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που διετέλεσε υψηλόβαθμος υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Εργασίας, αλλά και άλλων γνωστών στελεχών από το χώρο της Κεντροαριστεράς σε υπουργικές θέσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού για την ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να θυμηθούμε μόνο μερικούς από αυτούς.
Για όσους ψάχνουν τους πολιτικούς λόγους της διεύρυνσης που επιχειρεί ο πρωθυπουργός αυτοί είναι προφανείς. Εξασφάλιση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στο χώρο του κέντρου, πίεση προς τη μεριά τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και χρόνια να διεμβολίσει από τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, διεκδικώντας στελέχη και ψηφοφόρους του χώρου που έλκονται πιο πολύ από τις ιδέες του λαϊκού ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική διεύρυνσης προς το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι μία επιλογή που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και χρόνια. Υπήρξαν δε μερικές στιγμές που αυτή η προσπάθεια πήρε σάρκα και οστά σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, Μία από αυτές που θεωρείται και ιδιαίτερα χαρακτηριστική είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, ένα χρόνο δηλαδή μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η οργάνωση «διαΝΕΟσις» με τίτλο «Χάρτης εξόδου από την κρίση - Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα». Ένα αμιγώς πολιτικό-στρατηγικό συμπόσιο όπου είχαν συναντηθεί πολλά πρόσωπα του ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου.
Το ενδιαφέρον στην εκδήλωση ήταν το πάνελ του. Γιατί εκτός από τον σημερινό πρωθυπουργό και τότε φρεσκοεκλεγμένο αρχηγό της ΝΔ στην εκδήλωση είχαν μιλήσει ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, o πανεπιστημιακός και σημερινός υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, αλλά και η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση είχε δημιουργήσει πολλές εσωκομματικές συζητήσεις, αλλά δείχνοντας προς το λάθος πρόσωπο. Οι μουρμούρες αφορούσαν την παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε πάνελ μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη και τα σενάρια που συζητήθηκαν τότε είχαν να κάνουν με το ενδεχόμενο η ΝΔ να στηρίξει στις επερχόμενες τότε δημοτικές εκλογές τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Κανείς τότε δεν είχε συνδέσει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη με το πολιτικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και την κ. Διαμαντοπούλου που μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του πρόεδρου της ΝΔ καθόταν δίπλα του αλλά ούτε και με μια μελλοντική συνεργασία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσκαλόγλου. Μάλιστα η χημεία του σημερινού πρωθυπουργού με την κ. Διαμαντοπούλου ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πολύ καλή. Ο κ. Μητσοτάκης στην 40λεπτη από στήθους ομιλία του έκανε συνολικά τέσσερις θετικές αναφορές στην κ. Διαμαντοπούλου. Και τις τέσσερις φορές απευθύνθηκε προς το πρόσωπό της αναφέροντας το μικρό της όνομα, ενώ οι τοποθετήσεις του είχαν να κάνουν με την ψήφιση του νόμου για την παιδεία (δύο φορές), την παρατήρηση της κ. Διαμαντοπούλου ότι στο δημόσιο πρέπει να επιβραβεύονται οι καλοί, αλλά και για τον τρόπο που αξιοποιείται η τεχνολογία στις σχέσεις του πολίτη και του επιχειρηματία με το κράτος.
Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν την απόλυτη στήριξη εντός της ΝΔ. Και αυτό γιατί ένα σημαντικό κομμάτι του σκληρού πυρήνα του κόμματος δεν ενθουσιάστηκε ποτέ από τέτοιου είδους πολιτικά ανοίγματα. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι το καραμανλικό μπλοκ δεν είχε ποτέ καλές προσωπικές, αλλά κυρίως πολιτικές σχέσεις με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ούτε έτρεφε ιδιαίτερες συμπάθειες προς τα επιφανή του στελέχη, ένα από τα οποία είναι η κ. Διαμαντοπούλου. Ταυτόχρονα στη ΝΔ εξακολουθούν να έχουν πέραση οι φωνές εκείνες που επιθυμούν να αξιοποιούνται τα λεγόμενα «δικά μας παιδιά», μία λογική με την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί.
Είναι όμως μία μονόπλευρη η διεύρυνση που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δηλαδή μόνο προς την Κεντροαριστερά; Ή μήπως είναι αμφίπλευρη; Γιατί πολλοί βλέπουν στην τροπολογία που κατατέθηκε αυτές τις ημέρες από την κυβέρνηση στη Βουλή και με την οποία αίρονται οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον αιρετών, μεταξύ των οποίων και των αδελφών Ψωμιάδη, για εντάλματα που υπογράφηκαν μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2019, οπότε και έπαψε να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας. Πίσω από την συγκεκριμένη τροπολογία βλέπουν κάποιοι την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης για αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση και κυριαρχία στον πολιτικό χώρο που ξεκινά από τα Δεξιά της ΝΔ και φτάνει μέχρι το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον στόχο να μη χάσει την επαφή της και με τον συντηρητικό κόσμο που έλκεται από τις απόψεις του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και της λαϊκής δεξιάς.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη. Και μπορεί τα νούμερα στην Ελλάδα να είναι σταθερά και να μην αυξάνονται, αλλά επιχειρησιακά οι προκλήσεις είναι συνεχείς, όπως έδειξε και το μίνι lockdown που ξεκίνησε από την Παρασκευή στην Κοζάνη.
Το μέτωπο στα ελληνοτουρκικά
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Θυμίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Και ότι αντί της πρόσκλησης επακολούθησε διπλή πρόκληση, γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός κατά την συμμετοχή του στο Συμβούλιο Κορυφής έθεσε προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης το θέμα των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παραμένοντας πιστός στη γραμμή που συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Όπως τότε έτσι και τώρα υπογραμμίζει ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της, όπως έκανε και στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Παρασκευής.
Σε αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «επαναβεβαιώνονται τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζεται η έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό». Όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί, αλλά τελικά μπήκε στην ημερήσια διάταξη καθώς επέμεναν ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. «Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, που είναι ο Δεκέμβριος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη Συνέντευξη Τύπου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Οκτωβρίου 2020