ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αμμοθίνες Κίτρους: Ένας παράδεισος μέσα στα μπάζα

Σοφία Χριστοφορίδου04 Νοεμβρίου 2023

Κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα, και σημάδια από τις ρόδες τετρακίνητων οχημάτων, ακόμα και ένα ανθρώπινο κρανίο βρέθηκαν στις Αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους, σε μια περιοχή που θεωρητικά είναι προστατευόμενη και θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή για τις χελώνες στην Ευρώπη​. 
Πρακτικά μόνο προστατευόμενη δεν είναι αυτή η περιοχή, που κατά τα άλλα ανήκει στο Δικτύου Natura 2000, όπως προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο βιολόγος – περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας στο πλαίσιο ημερίδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τις προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου. Στην περιοχή υπάρχουν συστάδες από κρινάκια της θάλασσας, σε έναν μικρό υγροβιότοπο ζουν και αναπαράγονται νεροχελώνες, δεντροβάτραχοι και πιλοβάτες, και ζουν πουλιά. 

Εκτιμάται ότι εκεί ζει και αναπαράγεται ένας πληθυσμός περίπου 1000 χελωνών (ή περί τις 20 ανά εκτάριο και η περιοχή θεωρείται η σημαντικότερη στην Ευρώπη γιατί εκεί αναπαράγονται. Όμως η παράνομη είσοδος αυτοκινήτων και η διάνοιξη δρόμων παρατύπως διαταράσσει τον κύκλο ζωής των χελωνών, που συχνά συνθλίβονται κάτω από τις ρόδες των τζιπ 4Χ4.


Εκεί ο ερευνητής Δ. Μπούσμπουρας βρήκε και το ανθρώπινο κρανίο και ενημέρωσε τις αρχές, και φυσικά, σκουπίδια, ελαστικά αυτοκινήτων, μπάζα... O ερευνητής εντόπισε σκουπίδια σε επιφάνεια 3 %– 15% των δειγματοληπτικών επιφανειών:​ δίχτυα ψαρέματος, πλαστικά μπουκάλια νερού, γυάλινα μπουκάλια μπύρας, γυάλινα μπουκάλια φαρμάκου, σχοινιά, αλουμινένια κουτιά αναψυκτικού-μπίρας, ​κουτιά κονσέρβας, παπούτσια, παντόφλες, κομμάτια φελιζόλ​, ποτήρια καφέ από φελιζόλ ή πλαστικό​, συσκευασίες καπνού​, χάρτινα κουτιά γάλακτος​, πλαστικά και αλουμινέλια κουτιά φαγητού​, χάρτινα κουτιά ζαχαροπλαστείου , αναπτήρες, δίχτυα ψαρέματος.


«Γάλλοι και Γερμανοί βολτάρουν, περπατάν στον ήλιο για δύο χιλιόμετρα και είναι υπέρ ενθουσιασμένοι για τοπίο, αλλά μας λεν, κρίμα τόσο πολύ σκουπίδι. Αυτή την έκταση θα έπρεπε να την αγκαλιάσει ο κόσμος του τουρισμού, με τη λογική ότι έχουμε υποδομές για τον τουρισμό, έχουμε να προτείνουμε μια διαδρομή ευχάριστη για τον επισκέπτη που θα δει τα κρίνα όπως τα έβλεπαν οι αρχαίοι το 1000 π. Χ. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν δυο παρατηρητήρια πουλιών για να έχει ο επισκέπτης μια πλήρη εμπειρία» είπε ο κ. Μπούσμπουρας. 



Αντί για αυτό, όπως είπε, οι υπηρεσίες προσπάθησαν να κάνουν ένα κανάλι για να αποξηράνουν τον υγρότοπο σε μια περίοδο που υπάρχει μια σύγκρουση για το αν η περιοχή θα δομηθεί ή όχι.

Στην περιοχή δρουν λαθροθήρες και γίνονται παράνομοι αγώνες με τζιπ, όπως μαρτυρούν τα ίχνη από τις ρόδες. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ τοποθέτησε περίφραξη για να εμποδιστεί η πρόσβαση στις αμμοθίνες, οι οποίες άντεξαν... τέσσερις εβδομάδες. Κάποιοι θρασείς έκοψαν τα πασαλάκια και τα έκαψαν, μαζί με πλαστικό, γιατί δήθεν διώχνει τα κουνούπια. «Ο μόνος τρόπος είναι η καταστολή και η συνεχής δράση. Όσες φορές και να κάψουν, ο φορέας θα πρέπει να ξαναβάλει τα πασαλάκια» είπε ο κ. Μπούσμπουρας, προσθέτοντας ότι η περιοχή μπορεί να γίνει πρότυπο διαχείρισης γιατί δεν έχει συγκρούσεις για τις χρήσεις γης. «Χρειάζεται όμως να τοποθετηθούν υποδομές όπως ένα κιόσκι ανάπαυσης, παρατηρητήρια πουλιών, για να το χαρεί βιωματικά ο επισκέπτης. Αλλιώς όσα φυλλάδια και να τυπώσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχε αποτέλεσμα» τόνισε.


Ο βιολόγος πρότεινε και έναν εύκολο τρόπο για να γίνουν οι επισκέπτες συμμέτοχοι: να συλλεχθούν σπόροι και να παραχθούν νέα φυτά των κρίνων της θάλασσας (pancratium maritimum) και το κοινό να τα φυτέψει ξανά στις αμμοθίνες.


* Τις φωτγραφίες παραχώρησε στο makthes.gr o βιολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής Κίτρους εδώ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.