ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΠΑΙΔΕΙΑ

Αν. Γιαννακουδάκης: Εξέφρασα τις απόψεις μου. Υποχρέωση του κάθε επιστήμονα να ενημερώνει τους συνανθρώπους του

Έλενα Αποστολίδου15 Μαρτίου 2020

Ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, μιλάει στη «ΜτΚ» για την τήρηση των προληπτικών μέτρων στο πανεπιστήμιο, καθώς και την εφαρμογή της τηλεματικής εργασίας στο διοικητικό μηχανισμό του ιδρύματος. Απαντά επίσης στην κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του περί του ενδεχόμενου να είναι κατασκευασμένος ο ιός και την ύπαρξη εμβολίου, που για λόγους κάποιων σκοπιμοτήτων δεν ανακοινώνεται, παραπέμποντας στις διεθνείς εξελίξεις και ξεκαθαρίζοντας πως εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις για τον κορονοϊό, λέγοντας πως εκφράζεται με βάση τις δικές του επιστημονικές αρχές, που δεν ποδηγετούνται.


Πόσο ομαλή είναι η μετάβαση στα νέα δεδομένα που φέρνει η αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ΑΠΘ;

Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε με σύνεση και ευθύνη για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες οι οποίες απαιτούν φυσική παρουσία, οι διοικητικές δραστηριότητες λειτουργούν μ’ ένα διαφορετικό καθεστώς, τηρώντας όλα τα μέτρα καθ’ υπόδειξη του υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση, πλέουμε ουσιαστικά σε αχαρτογράφητα νερά. Ως διοίκηση έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και φυσικά κατανοούμε τις απορίες και απαντούμε στα ερωτήματα που προκύπτουν από τους εργαζόμενους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν τυποποιούνται εύκολα. Προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα με τις ανακοινώσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει, το πανεπιστήμιό μας προχωράει σε γενικού χαρακτήρα απολυμάνσεις, τμηματικά και με σχεδιασμό, ώστε να απολυμανθούν όλοι οι χώροι του, καθώς, όπως γνωρίζεται, το campus είναι μεγάλο σε έκταση και πρέπει η απολύμανση να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Η εφαρμογή της τηλεματικής εργασίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο διοικητικό κομμάτι του πανεπιστημίου;

Στο ΑΠΘ είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε εκτός από την τηλεκπαίδευση, η οποία ήδη εφαρμόζεται και στην εξ αποστάσεως εργασία, όπου χρειαστεί και όταν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και στη χρήση των συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων. Κύριος στόχος είναι ν’ αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Αυτό είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα εργάζεται για την εφαρμογή τρόπων που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του πανεπιστημίου και να είστε σίγουροι πως το ΑΠΘ πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε προετοιμασμένοι, καταρτισμένοι και έτοιμοι για την εφαρμογή και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, προκειμένου να προστατεύσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση των απαραίτητων διοικητικών λειτουργιών.

Τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις κάνατε λόγο για κατασκευασμένο ιό και πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να έχει ήδη βρεθεί, τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις, γεγονός που επαναλάβατε και σε διευκρινιστική σας δήλωση.

Εξέφρασα μια προσωπική άποψη και το διευκρίνισα στη συνέντευξή μου, πως διατυπώνω τη δική μου προσωπική άποψη και όχι μια επίσημη θέση των Πρυτανικών Αρχών. Και μάλιστα τόνισα ξεκάθαρα ότι δεν μπορώ να παραβλέψω το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να είναι κατασκευασμένος. Τους λόγους, που δεν διατυπώθηκε ακριβώς έτσι από τα μέσα, μπορώ να τους αντιληφθώ. Θ’ αποφύγω όμως τώρα μια τέτοια συζήτηση. Παρακολουθώ με αγωνία την επικαιρότητα και τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από το θέμα του κορονοϊού και διαβάζω, επιτέλους, από επίσημα και έγκριτα μέσα, αλλά και από δηλώσεις άλλων ειδικότερων επιστημόνων, τον ισχυρισμό ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη παρασκευάσει το εμβόλιο, και προχωρούν σε κλινικές μελέτες. Με τεκμηριωμένη πλέον αισιοδοξία θέλω να πιστεύω ότι, αυτό μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα και από το φθινόπωρο. Δηλαδή, πολύ πιο γρήγορα από την πρόβλεψη των περισσότερων αρχικών εκτιμήσεων. Ασχέτως με την άποψη, την οποία πιθανολογεί ο καθένας μας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού (έχοντας την ελευθερία έκφρασης και λόγου, που τελικά οφείλει να αξιοποιεί ο κάθε επιστήμονας, που υπηρετεί τον όρκο του), είναι απολύτως βέβαιο ότι, τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσής του ιού στον πληθυσμό της γης είναι μόνο αυτά, που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κατ’ επέκταση ο δικός μας Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας -και ειδικότερα σε ό,τι μας αφορά και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15.03.2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.