ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακατεύει την «πράσινη» τράπουλα ο Ανδρουλάκης μετά την επενεκλογή του - Σε δύο φάσεις οι αλλαγές

Βαγγέλης Στολάκης15 Οκτωβρίου 2024

Ανακατεύει την πράσινη τράπουλα προσεχώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος το βράδυ της περασμένης Κυριακής επανεξελέγη αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 60% έναντι του αντιπάλου του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα ο οποίος ήρθε δεύτερος με 40%.

Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να βρίσκεται εκτός... Χαριλάου Τρικούπη λόγω υποχρεώσεων. Βρέθηκε στο Αίγιο στην κηδεία του δημάρχου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλου και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην εκδήλωση των Βραβείο Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Οι πρώτες συναντήσεις και συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου ο κ. Ανδρουλάκης προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχτηκε πως υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος αλλά και την επικοινωνία των προτάσεων της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που επανέλαβε αναλαμβάνοντας την ευθύνη τόσο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την τελευταία ημέρα του Ιουνίου όταν σήκωσε το γάντι σε όσους τον αμφισβήτησαν και ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές, όσο και κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και τον ομιλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μετά τις εκλογές και λαμβάνοντας το μήνυμα της κάλπης ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε κομματικές θέσεις αλλά και σε ρόλους εντός κοινοβουλευτικής ομάδας, δεδομένης και της νέας ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος μετά τις εκλογές. Οι διαφορετικές απόψεις- τάσεις πλέον στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστές και είναι οι πέντε συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη στην μάχη της ηγεσίας.

Οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει θα γίνουν σε δυο φάσεις: πριν και μετά το συνέδριο του κόμματος, που χρονικά προσδιορίζεται την άνοιξη του 2025.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι συνυποψήφιοί του Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου θα έχουν ρόλο την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.

Σε πρώτη φάση ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ομάδα του «πρωινού καφέ», των στενών συνεργατών του στη Χαριλάου Τρικούπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στη θέση της η διευθύντρια Επικοινωνίας του κόμματος και στενή του συνεργάτης Στεφανία Μουρελάτου με αναβαθμισμένο πλέον ρόλο, ενώ η ομάδα επικοινωνίας θα ενισχυθεί από τον Βαγγέλη Τσόγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν υπεύθυνος της καμπάνιας του κ. Ανδρουλάκη τόσο σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία, όσο και στην αντίστοιχη του 2021. Στην θέση του εκπροσώπου Τύπου θα παραμείνει ο Θανάσης Γλαβίνας. Ρόλο αναμένεται να λάβει και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Λευτέρης Καρχιμάκης, γιος του πρώην υπουργού και πρώην Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος ήταν στο πλευρό Ανδρουλάκη. Ο κ. Καρχιμάκης προορίζεται για την θέση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι επίσης υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Τσουκαλάς και Όλγα Μαρκογιαννάκη.

Αναδιανομή ρόλων αναμένεται να υπάρξει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με τον κ. Ανδρουλάκη να δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες για τον σχηματικό «σκιώδους κυβέρνησης» κατά το αγγλικό πρότυπο. Για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη ακούγεται ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος όπως και η Μιλένα Αποστολάκη. Καθήκοντα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναμένεται να λάβουν οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής και ο βουλευτής Νοτίου Τομέα, Παύλος Χρηστίδης.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθούν και μετά το συνέδριο του κόμματος, εκεί όπου θα καταγραφούν και οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί που έχουν προκύψει μετά τις εκλογές. Στο συνέδριο θα εκλεγούν και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στη συνέχεια θα εκλεγεί το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και ο νέος γραμματέας, που θα διαδεχτεί τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Στις προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη είναι να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (σήμερα είναι 39 μέλη) προκειμένου το ανώτατο κομματικό όργανο να είναι ευέλικτο και να συνεδριάζει πιο τακτικά, κάτι για το οποίο εξάλλου ο κ. Ανδρουλάκης δέχτηκε τα πυρά των συντρόφων του το προηγούμενο διάστημα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.