Το διαζύγιο συχνά είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και συναισθηματικά έντονη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει συγκρούσεις μεταξύ των γονέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αναδύονται πολλά συναισθήματα όπως ματαίωση, θυμός, λύπη, ενοχές, ντροπή, ανασφάλεια.
Οι γονείς συχνά προσπαθούν να κρύψουν τη δυσκολία στην συζυγική τους σχέση από τα παιδιά το οποίο όμως συμβαίνει κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και δυσκολία στα παιδιά. Υπό αυτό το πρίσμα, οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν είναι το διαζύγιο αυτό που πληγώνει τα παιδιά τόσο, όσο η έλλειψη επικοινωνίας, η απόκρυψη πληροφοριών, οι εντάσεις κι οι συγκρούσεις καθώς και το ψυχρό κλίμα που μπορεί να υφίσταται μεταξύ των γονέων. Τα παιδιά ζουν μέσα στο οικογενειακό σύστημα επομένως αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και συχνά ενοχοποιούν τον εαυτό τους.
Η αντίδραση των παιδιών στο γεγονός του διαζυγίου εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού αλλά και το στάδιο ψυχοσυναισθηματικής του ανάπτυξης. Τα πιο μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν το διαζύγιο και πιθανά να αισθάνονται ένοχα ή υπεύθυνα. Προσπαθούν μέσα από τη συμπεριφορά τους να αλλάξουν την απόφαση των γονιών τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι μπορεί να επηρεαστούν στην ανάπτυξή τους, ειδικά στο πώς δημιουργούν σχέσεις αλλά και στον τρόπο με τον οποίον αυτονομούνται από το οικογενειακό περιβάλλον.
Οι γονείς συνήθως αισθάνονται μεγάλη δυσκολία όταν έρχεται η ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης τους στα παιδιά. Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές οδηγίες για τους γονείς που αφορούν τη διαδικασία της ανακοίνωσης της απόφασης.
- Αρχικά, σημαντικό ρόλο στην ανακοίνωση έχει η προετοιμασία των παιδιών. Δεν είναι ωφέλιμο για τα παιδιά να γνωρίζουν την ακριβή φύση των προβλημάτων του ζευγαριού. Τα παιδιά όμως αντεπεξέρχονται καλύτερα σε κάθε φάση της διαδικασίας του διαζυγίου αν έχετε καταφέρει να βρείτε έναν κοινό τρόπο πλεύσης στο από εδώ και πέρα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι οριστικές.
- Η συζήτηση της απόφασης πρόκειται να προκαλέσει έντονα συναισθήματα επομένως η επιλογή του χώρου και του χρόνου είναι εξίσου σημαντική όπως και η ταυτόχρονη ανακοίνωση και από τους δύο γονείς σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Η επιλογή ενός χώρου όπου δεν υπάρχουν περισπασμοί, (π.χ. σαλόνι) θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν πιο εύκολα τα συναισθήματα που θα αναδυθούν και με την παρουσία όλων των μελών γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να είναι πηγή ανακούφισης ο ένας για τον άλλο από την αρχή.
- Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης δώστε χώρο για έκφραση των συναισθημάτων όλων των μελών όπως και για ερωτήματα που μπορεί να αναδυθούν.
- Απενοχοποιείστε τα παιδιά και η διαβεβαιώστε τα ότι εκείνα δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Πολύ συχνά τα παιδιά αισθάνονται ενοχές για το διαζύγιο των γονέων τους και παίρνουν το βάρος του χωρισμού πάνω τους, φορτίο που δεν αναλογεί σε ένα παιδί.
- Βεβαιώστε τα ότι θα τα αγαπάτε για πάντα και θα είστε πάντοτε διαθέσιμοι ως γονείς. Η διαχείριση της αβεβαιότητας είναι το δυσκολότερο για όλους μας. Μειώστε την αβεβαιότητα, έχοντας ένα πλάνο για τα πρακτικά πράγματα, π.χ. που θα μείνουν, πού θα πηγαίνουν σχολείο κλπ.
Δείτε το βίντεο σποτ της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
https://www.youtube.com/watch?v=6Vurai6rRF8
Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009 δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και δέχεται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.
Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.
Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.
Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:
• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών
• Ομάδες στήριξης γονέων
• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους
Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.
Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά.
Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.
Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 για τους συνδρομητές της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της OTE-COSMOTE, WIND και VODAFONE είναι δωρεάν.
Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8