ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώνει «σκιώδεις υπουργούς» και ετοιμάζει αντεπίθεση ο Ανδρουλάκης

Βαγγέλης Στολάκης16 Ιουλίου 2023

Διακοπές και «μπάνια του λαού» με το... σταγονόμετρο προβλέπονται στη Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί οι εθνικές εκλογές να έγιναν και με αυτές να ολοκληρώθηκε μία μακρά και κουραστική προεκλογική περίοδος, η οποία στο «πράσινο» στρατόπεδο κράτησε περίπου έναν ολόκληρο χρόνο, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουν ανεβάσει ξανά μανίκια και εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα επίπεδα. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ετοιμάζεται για μπαράζ κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και επερωτήσεων με αφορμή τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση το επόμενο διάστημα. 

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης σβήνει και γράφει ονόματα για τον επικείμενο «πράσινο» ανασχηματισμό, ώστε να τοποθετηθούν νέοι εκπρόσωποι στις θέσεις που άδειασαν λόγω εκλογής στελεχών στο κοινοβούλιο. 

Τέλος, η Επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που δημιουργήθηκε και της οποίας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου έχει πιάσει δουλειά για τα καλά.

Ανακοινώνονται οι Τομεάρχες, συνεδριάζει η ΚΟ

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αξιοποιούν το παρόν Σαββατοκύριακο με τις συσκέψεις να είναι διαδοχικές στα κομματικά γραφεία προκειμένου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως και αύριο Δευτέρα, να ανακοινωθεί η «ομάδα κρούσης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι υπεύθυνοι των τομέων πολιτικής ευθύνης του κόμματος. 

Πρόκειται για τους βουλευτές που θα αξιοποιηθούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη στην «σκιώδη κυβέρνηση» που θα σχηματίσει και θα ξεκινήσει την αντεπίθεση. 

Οι «σκιώδεις υπουργοί» του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα πιάσουν δουλειά αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους καθώς η γραμμή που έχει δοθεί είναι πως ως «αξιόπιστη αντιπολίτευση» περάν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα επιφορτιστούν και με το έργο της κατάθεσης προτάσεων προς την κυβέρνηση. 

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος και Μιχάλης Κατρίνης.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπου εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει και η εκλογή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να προτείνει την βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία άλλωστε βρισκόταν στην συγκεκριμένη θέση μέχρι την διάλυση της προηγούμενης Βουλή, ενώ υπάρχει ικανοποίηση για το έργο της. 

Παράλληλα, με τους υπεύθυνους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Ευθύνης το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλους στον... κομματικό ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μέχρι στιγμής «ακέφαλη» παραμένει η θέση του διευθυντή της ΚΟ του κόμματος, θέση που κατείχε ο Θεσσαλονικιός Θανάσης Γλαβίνας, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μετά την εκλογή του Δημήτρη Μάντζου. 

Μαζί με τον νέο εκπρόσωπο Τύπου θα ανακοινωθεί και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, που κατά πληροφορίες θα είναι γένους θηλυκού. Εφόσον «κλείσουν» τα παραπάνω ανοιχτά ζητήματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, αφού ο ίδιος επέλεξε την έδρα της Α’ Περιφέρειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει να αναζητούν χώρους όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το γραφείο προέδρου, ενώ ο ίδιος έχει κάνει και κάποιες επαφές με στελέχη της Θεσσαλονίκης που επιθυμεί να αξιοποιήσει στο γραφείο.

Μπαράζ επερωτήσεων και προτάσεων

Σε ό,τι αφορά τον αντιπολιτευτικό τόνο που θα επιλέξει να κρατήσει ο κ. Ανδρουλάκης ήδη από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Ψηλά στην «πράσινη» ατζέντα μπαίνουν ζητήματα ακρίβειας και καθημερινότητας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη στο ΠΑΣΟΚ «δουλεύουν» τις προτάσεις τους επί του οικονομικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη για τα προβλήματα που προέκυψαν με τα ακτοπλοϊκά ναύλα και τις τιμές τους που αυξήθηκαν το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις πριν ασχοληθεί με το ζήτημα το Μέγαρο Μαξίμου. 

Για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των αποδήμων το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται θετικό επί της αρχής γιατί δεν πρέπει το οικονομικό κόστος και η δυσκολία μετακίνησης να αποτελούν αντικίνητρα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Χρεώνουν ωστόσο στη ΝΔ «προχειρότητα». 

«Το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την Επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων» αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Και επισημαίνουν «ότι μόνο η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι αρκετή, καθώς είναι αναγκαία η ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα μας μέσω της προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης».

Με το βλέμμα… αυτοδιοικητικά

Το ενδιαφέρον της Χαριλάου Τρικούπη πλέον επικεντρώνεται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Η αρμόδια επιτροπή υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά, ενώ μία άλλη συνεδρίαση θα γίνει αυτή την εβδομάδα. 

Ο ίδιος ο κ. Σκανδαλίδης έχει ξεκινήσει και τις επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου συναντά κόσμο και καταγράφει απόψεις. Πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη είναι η αυτόνομη κάθοδος στις 13 περιφέρειες της χώρας, ώστε ο εκλογικός χάρτης το βράδυ των εκλογών να εμφανίζει «πράσινο» χρώμα. 

Η προσπάθεια που ξεκινά ο κ. Σκανδαλίδης και η ομάδα του θα έχει ωστόσο και συνέχεια, αφού στόχος είναι να δημιουργηθεί αυτοδιοικητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προνομιακό για την Χαριλάου Τρικούπη. 

Για το λόγο αυτό, πέραν των περιοδειών ο πρώην υπουργός πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλη τη χώρα. Στους μεγάλους δήμους της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Πειραιά αναμένεται να δοθεί στήριξη σε συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.