Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον καταναλωτών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://allazothermosifona.gov.gr/), κλείνει σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου στις 15:00 και θα ξεκινήσει η επιλογή των δικαιούχων.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα χτύπησε «κόκκινο», καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει των 320.000, ενώ στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι θα σπάσουν συνολικά το φράγμα των 350.000. Δηλαδή αρκετά περισσότερες από τους δυνητικούς δικαιούχους που μπορεί να καλύψει ο αρχικός προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ.
Μέσω του προγράμματος, υπολογίζεται ότι 120.000 ελληνικά νοικοκυριά θα λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας. Το όφελος για αυτά αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.
Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.
Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.
Πώς θα γίνει η τελική επιλογή των δικαιούχων
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους σε επιλέξιμες και επιλαχούσες ως εξής:
- Με βάση τα στοιχεία των υποβληθεισών αιτήσεων υπολογίζονται αρχικά τα ποσά της δημόσιας δαπάνης που αναλογούν σε κάθε Περιφέρεια τόσο για την 1η όσο και για τη 2η και 3η εισοδηματικές κατηγορίες.
- Στη συνέχεια γίνεται η κατάταξη των αιτήσεων σε 26 διακριτές λίστες, ως εξής:
- Οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
- Οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται μαζί σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
- Για κάθε διακριτή λίστα επιλέγονται οι αιτήσεις, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας.
- Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας. Αντίστροφα, σε περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας.
- Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη είτε της 1ης, είτε της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:
- Αυξηθεί η δημόσια δαπάνη με μεταγενέστερη απόφαση.
- Αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).