ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανάπλαση ΔΕΘ: Μητροπολιτικό πάρκο 110 στρεμμάτων με πάνω από 3.000 δέντρα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Αλκίνοος Βλαχόπουλος03 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα αστικό πάρκο με ανοιχτή πρόσβαση για όλους και περισσότερα από 3.000 νέα δέντρα αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση 110 στρεμμάτων, εντός των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μετά και την υπογραφή της τεχνικής σύμβασης για την προετοιμασία του διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πορεία υλοποίησης ενώ εξέφρασε την ελπίδα, ότι εντός του 2026 θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες.

Υπενθυμίζεται οτι στις 7 Αυγούστου, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Υπερταμείου, της ΔΕΘ-HELEXPO και της Ανεξάρτητης Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για την τεχνική προετοιμασία του διαγωνισμού του έργου ανάπλασης, φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά την υλοποίησή του.


«Το συνολικό ΣΔΙΤ με την χρηματοδότηση του Δημοσίου 120 εκατ. πέρασε πριν ενάμιση μήνα από την Διυπουργική Επιτροπή ως ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ως τεχνικός της σύμβουλος για να προετοιμαστούν τα τεύχη της δημοπράτησης, μέσα στο 2025 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και ελπίζουμε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το 2026» ανέφερε o Τ. Τζήκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO, πάνω από το 60% της έκτασης του σημερινού οικοπέδου, συμπεριλαμβανομένης και της Αγίας Φωτεινής, θα διαμορφωθεί σε ένα αστικό πάρκο το οποίο θα αποτελέσει κόσμημα όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

«Έχουμε μία συνεχή συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να προχωρήσουμε σε περισσότερες από 3.000 δενδροφυτεύσεις μεσογειακών φυτών που θα αποτελέσουν έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να μειώσουμε το κτιριακό αποτύπωμα κατά 8 στρέμματα».


«Θέλουμε έναν ανοιχτό και δημόσιο χώρο»

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή των θέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ εξέφρασε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τονίζοντας ότι υπήρξαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.

«Όλα μπορούν να οδηγήσουν σε μία ανάπλαση η οποία δεν θα είναι άλλο ένα ματωμένο σχέδιο της πόλης, αλλά ένα σχέδιο που θα το δούμε ή πρέπει να το δούμε, σύντομα να ξεκινά», ανέφερε.

«Θέλουμε μία έκθεση που η ανάπλασή της θα είναι μέρος ενός μητροπολιτικού πάρκου άνω των 100 στρεμμάτων. Θέλουμε μία έκθεση που δεν θα έχει κιγκλιδώματα, δεν θα έχει περιορισμούς, αλλά θα είναι ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος. Μία έκθεση η οποία θα συνορεύει στο νότιο μέρος της με την Γ’ Σεπτεμβρίου και το Γ’ Σώμα Στρατού, ώστε να τεθούν οι διεκδικήσεις, η αξιοποίηση μέρους των εκτάσεων του Γ’ Σώματος. Θέλουμε μία έκθεση με το πάρκο της Αγίας Φωτεινής που θα προσθέσει ένα ακόμη πράσινο αποτύπωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.


«Πιο κοντά από ποτέ»

«Η περιφέρεια συμβάλει με ποσό που ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ για χώρους πρασίνου που θα δημιουργηθούν στο νέο εμβληματικό έργο» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου

 Η ίδια τόνισε ότι «όλοι οι φορείς έχουν βάλει μια άνω τελεία στα διαρκή αιτήματα που μπορεί να υπάρχουν και πλέον είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του δυτικού παραλιακού μετώπου αλλά και με όλα όσα υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ακόμη περισσότερο".

«Κερδισμένη η Θεσσαλονίκη»

«Είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας. 

«Με την ανάπλαση της ΔΕΘ αυτός ο κρατικός εκθεσιακός φορέας θα μπορέσει να συναντήσει την νέα εποχή. Από την άλλη η Θεσσαλονίκη θα είναι η μεγάλη κερδισμένη γιατί θα κερδίσει ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης» ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.