Εσωτερικές αναταράξεις προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, καθώς η επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που χαιρέτισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, συνάντησε αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες του κόμματος.
Για ακόμη μία φορά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας διαφωνούν δημόσια είτε με δηλώσεις τους είτε με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο επίκεντρο της εσωτερικής κριτικής βρέθηκαν οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις του εν λόγω έργου, καθώς και ο διεθνής αντίκτυπός του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης, ωστόσο υπάρχουν ανοιχτά πολιτικά ζητήματα που προκαλούν εντάσεις. Όταν ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι πολλές αποφάσεις δεν συζητιούνται παρά μόνο στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Η σημερινή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει το περιθώριο για συζήτηση, στοχασμό και διαφωνίες.
Σε επίσημο επίπεδο το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε την υπογραφή της Συμφωνίας και σημείωνε πως η στρατηγική της σημασία αναδείχθηκε την περίοδο 2015 - 2019. Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει την επόμενη περίοδο να εντείνει τις προσπάθειές της για τη θωράκιση του έργου. «Η πολύχρονη προσπάθεια που έχει καταβληθεί φέρνει τα σημερινά θετικά αποτελέσματα, οι προκλήσεις, όμως, παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Οι αντιδράσεις
Μπορεί το κόμμα επίσημα να χαιρέτισε την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ωστόσο ο πανεπιστημιακός και στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας, Αντώνης Λιάκος ήταν ο πρώτος που έθεσε ενστάσεις σε σχέση με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την αντίθεσή του με ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο: Η ευγενής μας τύφλωσις.
Στην ανάρτησή του, η οποία λίγες ώρες μετά διαγράφηκε, ο κ. Λιάκος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες) - Ισραήλ και Αιγύπτου».
«Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία, είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Όποτε το έκαναν, το πλήρωσαν ακριβά, εκατέρωθεν» τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ανάρτηση διεγράφη από τον κ. Λιάκο έπειτα από παρέμβαση του προεδρικού περιβάλλοντος. Βέβαια ενστάσεις και ερωτήματα εξέφρασαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το στέλεχος των «53+», Παύλος Κλαυδιανός, με σχόλιο του στην εφημερίδα «Εποχή». Όπως αναφέρει ο κ. Κλαυδιανός, «οι διθυραμβικοί τόνοι, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-Med, όπως πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις που διαμορφώνεται ένα ‘εθνικό κλίμα υποστήριξης’, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κριτική για όποιον/α την τολμούσε. Όμως θα ήταν λάθος να μην τεθούν κάποια ζητήματα, πολύ περισσότερο που τίποτα δεν έχει τελειώσει, απέχουμε πολύ από την υλοποίηση του έργου». Ο κ. Κλαυδιανός στο άρθρο του αναφέρεται σε τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν για τον αγωγό, στο κόστος κατασκευής του, στο εμπορικό του κόστος, στην απουσία της Ιταλίας και της Αιγύπτου από την υπογραφή της σύμβασης, καθώς και στα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονται. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «για να υπηρετούμε την άποψή μας για την υπερθέρμανση του πλανήτη με συνέπεια, δεν θα έπρεπε να μην αβαντάρουμε -αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ- την εξόρυξη των υδρογοναθράκων;».
Τη δυσαρέσκειά του στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και ο πρώην βουλευτής και στέλεχος των «53+» Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος σχολίασε: «Δεν ενθουσιάστηκα με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Κατανοώ ότι μια ενεργειακή συμφωνία στο έδαφος των γεωπολιτικών συγκρούσεων της Μεσογείου θα έχει ένα μεγάλο βαθμό πολιτικού κυνισμού. Δεν έχω ρομαντικές αυταπάτες ότι τα κράτη θα κάνουν μια πολιτική αρχών στα πεδία των ανταγωνισμών. Ότι θα συνάπτουν συμμαχίες με το κριτήριο του δικαίου η της δικαιοσύνης. Πιστεύω όμως ότι αριστερές κυβερνήσεις αξίζει τον κόπο να υπηρετούν τις κρατικές υποθέσεις με αρχές και αξίες, αριστερές αξίες».
Αντεπίθεση Πολάκη
Σε… βεντέτα φαίνεται πως εξελίσσεται η δημόσια κόντρα του Αντώνη Λιάκου με τον Παύλο Πολάκη, καθώς στην παραπάνω τοποθέτηση του κ. Λιάκου αντέδρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με κοινή τους επιστολή οι κύριοι Λιάκος, Μπίστης και Παναγιώτου είχαν απαντήσει στον κ. Πολάκη σε σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Έγραψε τώρα ο κ. Πολάκης: «Επειδή κάποιοι νόμιζαν πως τους ενόχλησε η τοποθέτησή μου για τον Σημίτη ειδικώς... Το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο! ΚΑΙ ΝΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ! Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα (σημείωση 3 Ιανουαρίου) (και είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη προσωπικά) είναι κίνηση διαφύλαξης των εθνικών μας συμφερόντων και ανάπτυξης της χώρας, που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους σχεδιασμούς της Γερμανίας, που μας ‘φόρεσε’ 9 χρόνια μνημόνια!».
«Όποιος δεν το καταλαβαίνει ή η ανάλυσή του πάσχει ή ηθελημένα (ή άθελα για να μη γίνω πολύ σκληρός ακόμα) εξυπηρετεί μια λογική που μπορεί το 2003 να είχε μια βάση αλλά τώρα ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ! και ο νοών νοείτω...» καταλήγει ο κ. Πολάκης στην ανάρτησή του.
«Ενισχύεται η θέση της χώρας»
Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σημειώνει στη «ΜτΚ» πως η υποστήριξη της συμφωνίας για τον EastMed δεν είναι μόνο ενεργειακής ή οικονομικής φύσης, αλλά έχει άμεση σχέση με τη γεωπολιτική θέση της χώρας.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε τη διαδικασία για τον εν λόγω αγωγό στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, που στόχο είχε να αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της Ελλάδας, πράγμα που επετεύχθη, σύμφωνα με τον ίδιο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Ιανουαρίου 2020