ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασία Σιμητροπούλου: Όλα στο φως, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ασφάλειας

Βαγγέλης Στολάκης31 Ιουλίου 2022

Στον απόηχο της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αναστασία Σιμητροπούλου ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «ΜτΚ» πως «το θέμα δεν κλείνει εδώ». «Έχουμε προβεί και θα προβούμε σε όλες τις από το νόμο ενέργειες για να βγουν όλα στο φως» συνεχίζει. Μεταξύ άλλων, η κ. Σιμητροπούλου τονίζει πως το κόμμα της «θα καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με συγκεκριμένες αρχές και θέσεις» και απαντά στα περί «ίσων αποστάσεων» που «χρεώνουν» στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Είστε ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις και τους χειρισμούς που ακολούθησαν;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ύστερα από την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Είναι μείζον πολιτικό θέμα και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επιβεβαιώθηκε από τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό δε της σοβαρότητας είναι το γεγονός ότι σε σύνολο άνω των 200 ελέγχων που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η περίπτωση απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε.

Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, του αρχηγού του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα, δεν είναι απλά προσωπικό ζήτημα, είναι θέμα Δημοκρατίας και ασφάλειας όλων μας. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ή να έχουμε υπόνοιες για το αν παρακολουθείται η ζωή μας. Είναι σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάμε άμεσα διερεύνηση και άπλετο φως από την Δικαιοσύνη, αλλά και από την κυβέρνηση. Όταν μάλιστα ένας διεθνής κολοσσός όπως η Google, έχει δώσει επίσημα στοιχεία ότι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο λογισμικό, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, από το 2019, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει ευθύνες και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν, δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπουμε: το θέμα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν κλείνει εδώ. Έχουμε προβεί και θα προβούμε σε όλες τις από το νόμο ενέργειες για να βγουν όλα στο φως.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών αναφορικά με ποιον θα πάει. Όταν υποστηρίζετε ότι θα είστε στην πλευρά των νικητών τι ακριβώς εννοείτε; Δε θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, εάν συνεργαστείτε με κάποιον, ποιος θα είναι αυτός;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται μέρα με τη μέρα έτσι ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να είναι στην πλευρά των νικητών. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι είναι εκείνος ο πολιτικός φορέας που εγγυάται την ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών στην καθημερινότητα του πολίτη. Δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου με καθαρές και ξεκάθαρες λύσεις και προτάσεις. Με προτάσεις που έχουν στο επίκεντρο την κοινωνία, όπως το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Μέχρι στιγμής είμαστε η μόνη παράταξη που έχει αυξήσει το ποσοστό της και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες «ακουμπούν» πάνω στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως την εναλλακτική αξιόπιστη παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε, έχει και θα έχει ηγετικό ρόλο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και θα καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με συγκεκριμένες αρχές και θέσεις. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα και υπεύθυνα λέγοντας ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο ελληνικός λαός και ότι εφόσον οι συμπολίτες μας αποδοκιμάσουν τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Τσίπρα, εφόσον τους κλείσουν την πόρτα, εμείς δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο.

Εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, βλέπετε; Και αν ναι, πότε;

Κοιτάξτε, το έχουμε πει πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε όσες ακόμα χρειαστεί. Ο θεσμικός ρόλος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανήκει στην πλευρά του Πρωθυπουργού. Εμείς είμαστε έτοιμοι οπότε και αν ο ίδιος θελήσει να τις προκηρύξει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι δύσκολες εποχές που ζούμε σε κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Είναι πάντως λυπηρό οι εκλογές να μπαίνουν κάτω από το πρίσμα τακτικισμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Τι απαντάτε στα περί «ίσων αποστάσεων» που σας «χρεώνουν» τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που αντιμετωπίζουν την εξουσία ως λάφυρο και το μόνο τους μέλημα είναι το μοίρασμα των κυβερνητικών θέσεων. Εμείς είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τους πολίτες. Δεν θα μπούμε ποτέ στην λογική να δώσουμε άλλοθι σε κανέναν από τους δύο για τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν όταν βρίσκονταν στην εξουσία. Θα τους ελέγχουμε και θα είμαστε εκεί ως μια νέα, σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόταση για την διακυβέρνηση του τόπου.

Έχετε ασκήσει κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής, της πληθωριστικής και της υγειονομικής κρίσης. Θεωρείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα; Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;

Η ίδια η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι στη διαχείριση των κρίσεων που αναφέρετε, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήταν πετυχημένη. Στο μέτωπο της πανδημίας για παράδειγμα οι παλινωδίες στις εξαγγελίες από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη έδωσαν στον πολίτη την εικόνα ότι έχει απέναντι του ένα κράτος που κινείται, όχι με βάση τα δεδομένα και ένα επιτελικό σχέδιο, αλλά ανάλογα με τους αριθμούς της στιγμής. Το κακό είναι ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Για την ενεργειακή κρίση το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιταγές ενέργειας και καυσίμων δεν λύνουν το πρόβλημα χωρίς παράλληλα μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Είναι σαφής η διαφορετική πολιτική στόχευση της ΝΔ, όπου για τους έχοντες είχε τα γρήγορα αντανακλαστικά να φέρει μόνιμους μηχανισμούς (όπως η αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ανά γονέα) ενώ στους μη έχοντες προβαίνει σε πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα.

Πώς αξιολογείτε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά;

Τα εθνικά θέματα είναι ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς έχουμε έναν γείτονα που διαρκώς προκαλεί και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες. Η χώρα μας καλείται να είναι πάντα στην πλευρά της ειρήνης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να δείχνει σε όλους τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής της ειρήνης, ότι είναι η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και ότι τα σύνορα της είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρειάζονται παλινωδίες και το βασικότερο να μην χρησιμοποιούνται τα εθνικά θέματα σε τακτικισμούς και για πρόσκαιρη εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Απέναντι σε ένα γείτονα διεθνή ταραξία, με συνεχείς παραβιάσεις, ευθείες απειλές, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και προκλητικές ρητορικές δεν μπορείς να ακολουθείς την πολιτική του κατευνασμού.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.