Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα, και επίκεντρο τα 8 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.
Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.
«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» τόνισε νωρίτερα στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, που ταρακούνησε και την Αττική.
Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η αποψινή σεισμική δόνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».
«Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», είπε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «αντέχουν τα κτίρια». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή. «Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.
Μιλώντας στον evima.gr, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης τόνισε μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν…
«Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.