Η ανακοίνωση των μέτρων για την καινούρια «κανονικότητα» μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, από την μια έφερε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της καραντίνας, από την άλλη όμως έφερε δυσφορία, προβληματισμούς και αντιδράσεις για την λειτουργία των καταστημάτων την επόμενη ημέρα.
Οι πρώτες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών, ανοίγουν στις 4 Μαΐου. Τα υπόλοιπα καταστήματα, πλην εμπορικών κέντρων, θα λειτουργήσουν ξανά από τις 11 Μαΐου. Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται υπό αυστηρά μέτρα, με περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα την ίδια στιγμή. Συγκεκριμένα, σε κατάστημα μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα θα μπορούν να βρίσκονται στο εσωτερικό του έως τέσσερα άτομα, σε κατάστημα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπεται η είσοδος τεσσάρων ατόμων συν ενός ακόμη ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα, ενώ αντίστοιχα για τα καταστήματα συνολική έκτασης άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων θα επιτρέπεται η είσοδος 12 ατόμων συν ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους εντός καταστημάτων.
«Είμαστε ακόμα μπερδεμένοι, προσπαθούμε να δούμε πως θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα» δηλώνει στο makthes.gr o Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κοσμάς Καλογιάννης. Όπως λέει, χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση των μέτρων, το προεδρείο του συλλόγου έκανε το πρώτο τηλεφωνικό meting για την επόμενη ημέρα. «Τα μέτρα που πάρθηκαν ίσως είναι σωστά προς την σωτηρία του κόσμου, αλλά για την λειτουργία των καταστημάτων δεν είναι σωτήρια» σημειώνει.
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί για τον τρόπο που θα ελέγχεται η είσοδος των πολιτών σε καταστήματα αλλά και με όσα ζητήματα δημιουργηθούν στα δοκιμαστήρια μαγαζιών με ρούχα. «Αν σε ένα κατάστημα 70 τ.μ. υπάρχον τέσσερα άτομα, οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Θα περιμένουν απ’ έξω; Αλλά και με τα δοκιμαστήρια θα έχουμε προβλήματα. Τι θα γίνεται μετά τις δοκιμές; Θα απολυμαίνουν κάθε ρούχο που δοκιμάζουν οι πελάτες;» αναρωτιέται o Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, αναφέρθηκε επίσης νέα ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων με την ώρα έναρξης να μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Καλογιάννης «αυτό είναι μια πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ακόμα δεν ξέρουμε αν θα την υιοθετήσουμε και εμείς. Πιθανότατα όμως να ευθυγραμμιστούμε σε ένα κοινό ωράριο».
Ιωάννης Φιλοκώστας: «Ταφόπλακα στην εστίαση»
«Τραγωδία» χαρακτηρίζει τα μέτρα για την λειτουργία καταστημάτων εστίασης ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φιλοκώστας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλώνουν αδυναμία για να ανοίξουν και τα λουκέτα είναι αναπόφευκτα. «Πολλά μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Αρχικά αυτοί που δεν έχουν διαθέσιμο εξωτερικό χώρο τι θα κάνουν; Τι προβλέπεται για αυτούς τους καταστηματάρχες; Στην ουσία τους απαγορεύεται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους» δηλώνει στο makthes.gr ο κ. Φιλοκώστας.
Όλα τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στη 1 Ιουνίου. Το σέρβις θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ανάμεσα σε τραπέζια και stand. Για κάθε άτομο θα αναλογούν 3 τ.μ., ενώ στο ίδιο τραπέζι θα μπορούν να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα. «Αν θέλουμε 3 τ.μ. για κάθε πελάτη, μια παρέα τεσσάρων ατόμων θα θέλει 12 τ.μ., δηλαδή σε εξωτερικό χώρο 30 τ.μ. θα υπάρχουν μόνο 10 άτομα. Έτσι, χιλιάδες επιχειρηματίες θα καταστραφούν» στηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκη.
Οι επιχειρηματίες στην εστίαση, σκέφτονται να προχωρήσουν ακόμα και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον κ. Φιλικώστα. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΒΕ Γιώργος Καββαθάς με τον υπουργό Οικονομίας την Παρασκευή.
«Μπαίνει ταφόπλακα στην εστίαση» λέει ο Ιωάννης Φιλοκώστας, σχολιάζοντας τα μέτρα. «Για παράδειγμα στη Λεωφόρο Νίκης, όπου έχουν πολύ υψηλά ενοίκια, με αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Θα κλείσουν πολλά καταστήματα, καθώς εκτός των άλλων, αν ανοίξουν για 45 ημέρες θα πρέπει να πληρώνουν όλο το προσωπικό που είχαν πριν» σημειώνει.