Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των εντάσεων και επανεκκίνησης της εξωστρεφούς διαδικασίας διεύρυνσης προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε κατά μια εβδομάδα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνίες σε σχέση με την πορεία του κόμματος και τη συνεργασία του με την Προοδευτική Συμμαχία δημιούργησαν τις προηγούμενες ημέρες σκηνικό εσωστρέφειας. Κομβικής σημασίας φαίνεται πως ήταν από τη μία το κείμενο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που θέτει έντονες διαφωνίες για τις επιλογές της ηγεσίας και από την άλλη η επιστολή 21 βουλευτών του κόμματος προς την Κουμουνδούρου.
Οι βουλευτές που εντάσσονται στους «προεδρικούς», με την επιστολή τους προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν σε εγκύκλιο που στάλθηκε από την οργανωτική γραμματεία στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος. Στην εγκύκλιο η γραμματεία ζητούσε από τις Οργανώσεις να συνεννοούνται με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές για το ποιους ομιλητές θα καλούν στις εκδηλώσεις τους, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη εκπροσώπηση όλων. Οι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εγκύκλιο και ζήτησαν να τους δοθεί κατάλογος των στελεχών που έχουν μιλήσει στις εκδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη φαίνεται πως υπήρξε ανακωχή σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα δημοσιεύματα και οι διαρροές για τις εσωτερικές εντάσεις είναι δεδομένο πως καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ αδύναμη αντιπολιτευτική δύναμη, έτσι φαίνεται πως αποφασίστηκε οι τόνοι να πέσουν.
Την ανακωχή αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο η ανακοίνωση του κόμματος, η οποία στην εισαγωγή της διαβεβαίωνε πως η Π.Γ. επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του «στο διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την οργανωτική του ανασυγκρότηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, της συνεδρίασης είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα των κορυφαίων στελεχών που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις αποφάσεις και τις κινήσεις του προέδρου.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαψεύσει αθηναϊκές εφημερίδες, λέγοντας πως «δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας» τόνιζε η ανακοίνωση.
Η Π.Γ. συζήτησε, επίσης, αναλυτικά και ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα συνεδριάσει για να τον εγκρίνει το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου.
Την επομένη της συνεδρίασης της Π.Γ. συνεδρίασε και το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν και τα στελέχη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε καλό πολιτικό κλίμα, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και χρονικές «ταχύτητες». Υπάρχουν δηλαδή στελέχη που εκτιμούν ότι η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση του χώρου θα έπρεπε να γίνονται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτή η διαχωριστική γραμμή δεν αντανακλάται μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας. Υπάρχουν δηλαδή και στελέχη της κεντροαριστεράς που εκτιμούν ότι τα βήματα της διεύρυνσης πρέπει να είναι πιο αργά και σταθερά.
Πάντως, τα στελέχη που πιέζουν για επιτάχυνση των διαδικασιών τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας μιας συγκροτημένης πολιτικής αφήγησης, που θα δημιουργεί τα νέα πολιτικά διακυβεύματα και θα δώσει στην εν λόγω συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων να διεκδικήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη διακυβέρνηση του τόπου.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου επισημοποιήθηκε επίσης η ημερομηνία διεξαγωγής της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.
Ο Αλ. Τσίπρας απαντά στις ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάστηκε η νέα λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας iSyriza, iAsk&Watch. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων των μελών της πλατφόρμας προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια ερωτήσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία ώστε να επιλεγούν, από τα μέλη, αυτές που θα απαντηθούν. Το πρώτο iAsk&Watch θα κλείσει με την ανάρτηση των απαντήσεων σε μορφή video από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμμετέχουν στη νέα αυτή λειτουργία και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, «η πλατφόρμα iSyriza παίρνει ζωή και ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο και την ποιότητα της συμμετοχής των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην παραγωγή πολιτικής και προγραμματικών προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα συμμετοχής στα νέα εργαλεία και λειτουργίες έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στα Γιάννινα την Τετάρτη 12 Φλεβάρη και θα συζητήσει στην ανοιχτή συνέλευση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία του νομού Ιωαννίνων.
Προοδευτική αντιπολίτευση
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προγραμμάτισε και μία σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας.
Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την κατάθεση της πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι «η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».
Συμπλήρωσε δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που προεκλογικά έταζε ‘πολλές και καλές δουλειές’ και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση. Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει, όπως ξέρει, να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Φεβρουαρίου 2020