ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ

Ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο λόγω Κούρσκ: Ποια είναι η Sudzha που βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί - Ο ρόλος της περιοχής στην ενεργειακή αγορά

MakThes Team09 Αυγούστου 2024

Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο τα επίπεδα των 40 ευρώ καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά τιμή στα 40,4 ευρώ/MWh που είναι η υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής για το 2024.

Και μπορεί οι τιμές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των χαμηλών ροών LNG που επηρεάζουν και την πλήρωση των αποθεμάτων αερίου της Ε.Ε. ωστόσο για το νέο αυτό ανοδικό ξέσπασμα, η αιτία είναι άλλη: από την περασμένη Τρίτη και την Ουκρανική αντεπίθεση εντός της Ρωσίας στο Κούρσκ, οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν μεταξύ άλλων την μεθοριακή πόλη Sudzha, όπως αναφέρει το energypress.gr.

Και γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πόλη για τις τιμές του αερίου;

Διότι στη συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται ο ομώνυμος μετρητικός σταθμός από όπου εξάγονται σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου προς χώρες της Ευρώπης. Μέσω του συγκεκριμένου σταθμού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom παρείχε ετησίως περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προς την ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Ευρώπης. Από τη συγκεκριμένη διαδρομή λαμβάνουν ρωσικό αέριο 4 χώρες, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία.


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί το μοναδικό σημείο παροχής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς από το Μάιο του 2022 η Ουκρανία έχει σταματήσει να δέχεται ροές από το σταθμό Sokhranovka, που τελεί υπό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στην Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός της Sudzha παρέμεινε ο μοναδικός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Υπό πίεση τα αποθέματα

Την ίδια στιγμή τα αποθέματα στην ΕΕ εμφανίζονται πάνω από 86% γεμάτα, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που ήταν 78%. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είχαν ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων να είναι κάπως πιο αργός σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και έτσι τα αποθέματα αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Πέρυσι, τα αποθέματα στην ΕΕ ήταν γεμάτα κατά 87% την ίδια περίοδο.

Αυτός ο πιο αργός ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τις τιμές στο TTF διατηρώντας τις σε υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι τα αποθέματα της ΕΕ πιθανότατα θα μπουν στον χειμώνα 2024/25 σχεδόν πλήρη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικά σοκ στην προσφορά.

Ο κύριος λόγος πίσω από την πιο αργή αύξηση των αποθεμάτων ήταν οι χαμηλότερες εισροές LNG στην Ευρώπη. Η ισχυρή ζήτηση LNG από την Ασία οδήγησε το JKM (Japan Korea Marker) να διαπραγματεύεται με υγιές premium σε σχέση με το TTF για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, γεγονός που οδήγησε σε εκτροπή φορτίων LNG από την Ευρώπη προς την Ασία.

Οι αποστολές LNG στην ΕΕ τον Ιούλιο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, λίγο κάτω από τα 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι και είναι η χαμηλότερη από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πηγή: energypress.gr

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.