ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός στο ΕΕΘ με φόντο τις εκλογές του 2021

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιουνίου 2020

Την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του Α’ αντιπροέδρου -μια θέση ιεραρχικά μετά από εκείνη του προέδρου- μετά την απόφαση του Γιώργου Ηλιάδη να παραιτηθεί.

Η παραίτηση Ηλιάδη από την Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου και όχι από το διοικητικό συμβούλιο έρχεται ως αποτέλεσμα μιας θυελλώδους περιόδου εν μέσω πανδημίας στην παράταξη της διοίκησης του Επιμελητηρίου με φόντο τις επιμελητηριακές εκλογές του 2021, στις οποίες ο κ. Ζορπίδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, περί τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μαρτίου όταν στελέχη της παράταξης Ζορπίδη «Ισχυρό Επιμελητήριο» που συμμετέχουν στην 51μελή Διοικητική Επιτροπή αντέδρασαν με τις αλλαγές στις οποίες σκόπευε να προχωρήσει ο κ. Ζορπίδης σε θεματικές επιτροπές. Στον απόηχο των αντιδράσεων ο κ. Ζορπίδης ζήτησε τις παραιτήσεις όσων αντιδρούσαν. Συγκεκριμένοι σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο Ζορπίδη ζήτησαν την παραίτηση του ιδίου από τη θέση του προέδρου προκειμένου να παραιτηθούν κι εκείνοι από τις δικές τους, με τον ίδιο να απαντά σε ομάδα του facebook -που σήμερα δεν υφίσταται- πως εάν κρίνουν οι συνάδελφοί του επαγγελματίες ότι δεν είναι καλός πρόεδρος τότε θα πάει «σπίτι του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε συνεδρίαση της ομάδας του «Ισχυρού Επιμελητηρίου» κατά την οποία ο κ. Ζορπίδης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του, συνεδρίαση η οποία ωστόσο διακόπηκε με την… επέμβαση της αστυνομίας, όχι εξαιτίας του τεταμένου κλίματος, αλλά επειδή δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και στην αίθουσα υπήρχαν περισσότερα από δέκα άτομα, όπως όριζε εν μέσω καραντίνας ο νόμος για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ποιοι ακούγονται για διάδοχοι;

Η αλήθεια είναι πως η συζήτηση για τον διάδοχο του Μιχάλη Ζορπίδη στη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ ήδη ακούγονται και συγκεκριμένα ονόματα, όπως αυτά των Κώστα Ιακώβου, Κλεόβουλου Θεοτόκη και Γιώργου Ηλιάδη. Ο ίδιος ο κ. Ζορπίδης εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά το 2006, έπειτα από πολύχρονη ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν στη «ΜτΚ» πως το ενδοπαραταξιακό πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας των επιμελητηριακών εκλογών του 2021, στις οποίες ναι μεν ο κ. Ζορπίδης όπως λέει και ο ίδιος στη «ΜτΚ» δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος, «κάποιοι επιθυμούν να δώσει δαχτυλίδι» αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι από την Αριστοτέλους 27. Άλλοι πάλι εκτιμούν πως ο σημερινός πρόεδρος προχώρησε σε αντικατάσταση των μελών των επιτροπών «επειδή συνεργάζεται με τον αντίπαλό του στις τελευταίες εκλογές, πρόεδρο των επαγγελματιών του ιστορικού εμπορικού κέντρου και επί χρόνια Γραμματέα του Επιμελητηρίου, Χρήστο Νικολόπουλο» λένε χαρακτηριστικά.

Η νέα σύνθεση των θεματικών επιτροπών η οποία τελικά αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και όχι σε συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 34 εκπροσώπους της παράταξης Ζορπίδη συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, 16 της παράταξης Νικολόπουλου και 1 εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον άλλοτε στενό του συνεργάτη σε παραίτηση από την θέση του Α’ αντιπροέδρου.

«Οι διαφωνίες είναι πολυτέλεια»

«Σέβομαι τη διαδρομή και την προσωπικότητα του Γιώργου Ηλιάδη, για το λόγο αυτό άλλωστε τον προτείνω επί σειρά ετών για αντιπρόεδρο μου. Σέβομαι και τις απόψεις του, αλλά διαφωνώ. Δεν είναι δυνατό την ώρα που οι συνάδελφοι έχουν μπροστά τους Γολγοθά, δεν είναι δυνατόν την ώρα που η αγορά πασχίζει να ξανασταθεί στα πόδια της, εμείς, οι άνθρωποι των Επιμελητηρίων να ερίζουμε και να ασχολούμαστε με ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως εάν το ένα θέμα είναι αρμοδιότητας του ενός οργάνου ή του άλλου. Είμαστε σε πόλεμο, οι διαφωνίες είναι πολυτέλεια» σχολίασε ο κ. Ζορπίδης απαντώντας σε δημοσιεύματα που ακολούθησαν της παραίτησης Ηλιάδη, ενώ το ΕΕΘ έκανε γνωστή με μια λακωνική ανακοίνωσή του την παραίτηση Ηλιάδη από την θέση του Α’ αντιπροέδρου.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας είναι η δήλωση Ζορπίδη μετά την στελέχωση των νέων επιτροπών πως είναι: «απαράδεκτη η τακτική ορισμένων μελών του δ.σ., που ενώ υπάρχει αυτή η τρομερή κρίση στην αγορά και ενώ θα έπρεπε όλοι μας να μελετάμε και να αποφασίζουμε τρόπους με τους οποίους θα βρεθούμε στο πλευρό των συναδέλφων, αυτά κάνουν μικροπολιτική και ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή. Διαβεβαιώνω λοιπόν όλα τα μέλη και όλους τους συναδέλφους ότι εγώ είμαι εδώ για να υπηρετώ το θεσμό του ΕΕΘ και τα μέλη του και όχι για να παίζω παιχνιδάκια. Θα μείνω λοιπόν εδώ μέχρι το τέλος της θητείας μου, πιστός σ’ αυτές τις αρχές όσο κι αν κάποια μέλη του δ.σ. θα ήθελαν το αντίθετο» ανέφερε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Ζορπίδης υποστηρίζει πως «έδωσα και την ψυχή μου στο Επιμελητήριο. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος γιατί θέλω να μπουν νέοι άνθρωποι. Όλους τους εκτιμώ και όλους τους αγαπώ» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως την δεδομένη χρονική περίοδο τα προβλήματα των επαγγελματιών δεν έχουν χρώματα, κόμματα και παρατάξεις και πως θα πρέπει να διεκδικηθούν αιτήματα για το καλό της αγοράς.

«Δεν συνδιοικούμε. Διαμορφώνουμε πολιτικές για το καλό του Επιμελητηρίου και των επαγγελματιών» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος προσθέτει πως όσοι αναφέρουν ότι η παράταξή του συνδιοικεί με την παράταξη Ζορπίδη «θέλουν να εκθέσουν τον ίδιο στην ομάδα του».

Άλλοι πάλι, εκτιμούν πως ο κ. Ζορπίδης επιχειρεί να «καθαρίσει» την ομάδα του, στην οποία το 2017 εντάχθηκαν και πολιτικοί του αντίπαλοι και επιχειρεί να συνεργαστεί με εκείνους που ξεκίνησε μαζί το 2006, τον Χρήστο Νικολόπουλο και μέλη της παράταξής του. Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης πως ήδη συγκεκριμένα μέλη της παράταξης Ζορπίδη έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, εάν δεν αλλάξουν, και μάλιστα υπάρχου συγκεκριμένοι εκλεγμένοι που ζητούν από συναδέλφους τους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις πως θα τους ακολουθήσουν.

Από το περιβάλλον του κ. Ηλιάδη αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνομιλητές του πως «η παραίτηση ήταν μονόδρομος για τον ίδιο, ο οποίος έκρινε πως εάν συνέχιζε παρά τις αντιρρήσεις του για τις αλλαγές των θεματικών επιτροπών». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία στο θέμα της συγκρότησης των Θεματικών Επιτροπών».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06-07 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.