ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Λοβέρδος στη «ΜτΚ»: Στην πανδημία το «θεραπεύειν» μπορεί να αποβεί ολέθριο

Βαγγέλης Στολάκης06 Δεκεμβρίου 2020

Ο βουλευτής Β’1 Βορείου Τομέα Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί πως η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, αναφέρεται στην εκλογή Μπάιντεν και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και δίνει την απάντησή του στην ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ.

Tο Κίνημα Αλλαγής ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Έχετε διατελέσει υπουργός Υγείας. Τι διαφορετικό θα κάνατε εάν βρισκόσασταν σήμερα στη θέση του Βασίλη Κικίλια;

Η κριτική που ασκούμε είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Είναι επιβεβλημένη αυτή η επισήμανση γιατί εκεί ακριβώς εντοπίζεται και η ειδοποιός διαφορά μας από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται στο δίπολο δημαγωγία-πλειοδοσία. Εκείνο που προσωπικά χρεώνω στην κυβέρνηση και κυρίως για τους χειρισμούς της στη Β. Ελλάδα είναι η καθυστέρηση. Δυστυχώς στην πανδημία το «θεραπεύειν» μπορεί να αποβεί ολέθριο. Το «προλαμβάνειν» ήταν το ζητούμενο.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα μεγαλύτερα λάθη που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης;

Όλοι περιμέναμε την έλευση του δεύτερου κύματος. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν. Η κυβέρνηση περίμενε παθητικά. Γι’ αυτό δεν έγιναν νωρίτερα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, δεν κλείστηκαν συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με βάση την ανάγκη για πρόληψη, δεν έγιναν εγκαίρως περισσότερα και αποτελεσματικότερα test, δεν ελήφθησαν εγκαίρως περιοριστικά μέτρα. Ελπίζω να μην υπάρξει τρίτο κύμα, αλλά εάν υπάρξει στις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί αδικαιολόγητα για μία ακόμη φορά.

Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα έκανε μία πρόταση στη Βουλή για ορισμό υπουργού κοινής αποδοχής και μία είδους «συγκυβέρνηση» σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας. Κατά την άποψή σας η πανδημία και οι οικονομικές επιπτώσεις της θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε κυβέρνηση συνεργασίας ή οικουμενική; Πώς θα πρέπει να αντιδράσει το ΚΙΝΑΛ. Η κ. Γεννηματά έχει απορρίψει τέτοια σενάρια.

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να πήρε στα σοβαρά αυτή την πρόταση. Ο κ. Τσίπρας πάνω στην αμηχανία του και στα πολιτικά του αδιέξοδα δεν θα διστάσει να προτείνει το ο,τιδήποτε. Αλίμονο εάν αναλωνόμασταν κάθε φορά να απαντάμε στις προτάσεις του κ. Τσίπρα, όταν είναι αυτού του είδους. Πάντως, και η κυρία Λινού την οποία πρότεινε ήταν και αυτή μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αν θυμάμαι καλά ήταν ειδική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Όπως βλέπετε το ΠΑΣΟΚ είναι παντού.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την άρση του lockdown, κάτι που το κόμμα σας εν ευθέτω χρόνο είχε χαρακτηρίσει «καταστροφικό». Ποια είναι η άποψή σας; Πώς πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά;

Έχω πλήρη συναίσθηση για τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία. Ανακαλώ στη μνήμη σας ότι υπήρξα υπουργός πολλές φορές στα μνημονιακά χρόνια. Δεν έχω, όμως, σε εκτίμηση ούτε συμφωνώ με όσους μιλούν δημόσια επί παντός επιστητού. Το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας θα το υποδείξουν οι «ειδικοί» επιστήμονες της ιατρικής. Από εκεί και μετά αρχίζει η δουλειά των πολιτικών, αλλά κυρίως της κυβέρνησης.

Η πανδημία θα φέρει νέα οικονομική κρίση κατά τη γνώμη σας; Το κόμμα σας αντιδρά με τη μελέτη Πισσαρίδη για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας είναι ήδη παρούσα. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και η ανάπτυξη το 2021 θα είναι επίσης μικρότερη από την προβλεπόμενη. Άρα χρειάζεται σχέδιο ανόρθωσης. Η έκθεση Πισσαρίδη είναι έκθεση δεν είναι κυβερνητικό σχέδιο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση τη μετατρέπει σε κυβερνητικό σχέδιο τότε πρέπει να μας πει ποιες από τις προτάσεις Πισσαρίδη υιοθετεί. Στα σχέδια νόμου ωστόσο που η Βουλή ψηφίζει δεν βλέπουμε να υιοθετεί κάποια από τις προτάσεις του. Άρα ο διάλογος δεν φαίνεται έως τώρα να είναι χρήσιμος.

Με αφορμή την ανακοίνωση της κ. Διαμαντοπούλου για τη θέση της ΓΓ του ΟΟΣΑ γράψατε στα social media κάτι που ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απέδωσε σε... χιούμορ. Η κ. Διαμαντοπούλου είναι ένα ακόμα από τα στελέχη του χώρου σας που αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό (Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Πιερρακάκης κ.ά.). Εσείς αποδίδετε αυτή την κατάσταση αποκλειστικά σε προσωπικές πολιτικές επιλογές;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας είναι επιλογή μου να μην ερμηνεύω τον εαυτό μου. Προσπαθώ να είμαι σαφής τη στιγμή που τοποθετούμαι στο δημόσιο διάλογο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πάλι, είναι επιλογή μου να μην ερμηνεύω τις προσωπικές επιλογές τρίτων. Συνηθίζω, όμως, και όχι αδίκως να λέω «Παντού και πάντα ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει διαχρονικά τα ικανότερα πολιτικά και διοικητικά στελέχη. Γι’ αυτό και καταγράφεται αυτή η «αφαίμαξη».

Τι σηματοδοτεί κατά την άποψή σας η εκλογή Μπάιντεν για την Ανατολική Μεσόγειο;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η εκλογή Μπάιντεν θα επιφέρει μία ενεργητικότερη από πλευράς ΗΠΑ εμπλοκή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ιδιότυπος απομονωτισμός της διακυβέρνησης Τραμπ βρίσκεται σε αποδρομή. Οι ανωτέρω παρατηρήσεις διατυπώνονται με βάση τις εξαγγελθείσες προθέσεις και μένει να επαληθευθούν από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες σας θέλουν υποψήφιο στις εκλογές ανάδειξης του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. Θα σας ρωτήσω ευθέως: Θα είστε υποψήφιος; Οι εσωκομματικές εκλογές μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2022, όπως πρόσφατα ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου; Πληροφορίες επίσης σας θέλουν να έχετε ενημερώσει ήδη την κ. Γεννηματά για την πρόθεσή σας αυτή...

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω κάτι που αποτελεί ζήτημα αρχής, όχι μόνο από πολιτικής αλλά και ηθικής απόψεως. Ο δημόσιος διάλογος και τα interna corporis ενός πολιτικού κόμματος δεν ταυτίζονται πάντοτε. 

Την ώρα που πεθαίνουν εκατό συμπολίτες μας ημερησίως, εν μέσω πανδημίας, με την οικονομία να πλήττεται επίσης θανάσιμα και με δεδομένα τα ελληνοτουρκικά όπως αυτή την περίοδο διαμορφώνονται, σε δημόσια συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές της παράταξής μας δεν προτίθεμαι να συμμετέχω. Τώρα δίνουμε την μάχη για την αντιμετώπιση του COVID-19.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Δεκεμβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.