ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ανδρέας Παπαδόπουλος στη «ΜτΚ»: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής, όχι συμπληρωματική δύναμη

Βαγγέλης Στολάκης30 Απριλίου 2023

Την βεβαιότητά του πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο «πρωταγωνιστής» των επικείμενων εθνικών εκλογών οι οποίες όπως λέει θα «είναι η αφετηρία των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς» εκφράζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στο δίλημμα των εκλογών, την εκλογική στόχευση του κόμματός του για «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» και τις ενδεχόμενες συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν την επόμενη ημέρα. «Το φορτίο μας είναι το πρόγραμμά μας, οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές του κόμματός μας. Με αυτές διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών και με βάση αυτές τις αρχές θα καθίσουμε στο τραπέζι για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο δρόμο προς τις κάλπες η πόλωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Θεωρείτε πως ο στόχος του κόμματός σας για «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» δεδομένων και των δημοσκοπικών ευρημάτων είναι ρεαλιστικός;

Είναι και ρεαλιστικός και εφικτός. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι στην όχθη των νικητών το βράδυ των εκλογών. Με έναν νέο αρχηγό, με σημαντική προγραμματική δουλειά και με σοβαρή οργανωτική ανασυγκρότηση. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τον προάγγελο του θετικού αποτελέσματος. Μάλιστα, είμαι από αυτούς που δεν φοβούνται ούτε τις δεύτερες κάλπες, αν φυσικά προκύψουν. Σε αντίθεση με πολλούς, εκτιμώ πως αν οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες -με ευθύνη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ- το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τις προϋποθέσεις να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του.

Πώς επικαιροποιείται το δίλημμα που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της εθνικής κάλπης;

Δεν ξέρω αν αυτό που λέμε έχει χαρακτηριστικά διλήμματος. Θα σας έλεγα πως εμείς καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν αν είναι ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Τσίπρα παλαιότερα και να συγκρίνουν με το πώς ήταν οι ζωές τους όταν το ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Θα αντιληφθούν τότε τις μεγάλες διαφορές. Θα θυμηθούν πως όλες οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, οι τομές στο κοινωνικό κράτος, οι μεταρρυθμίσεις, η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, τα μεγάλα έργα και, βεβαίως, η πραγματική κοινωνική σύγκλιση, φέρουν την υπογραφή κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις να αξιολογήσουν τη στάση του κόμματος την προηγούμενη δεκαετία, όπως επίσης και να δώσουν την ευκαιρία σε έναν νέο και άφθαρτο πολιτικό, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ποιο διψήφιο ποσοστό είναι για το ΠΑΣΟΚ, ισχυρό, θα σημαίνει δηλαδή επιτυχία στις εκλογές;

Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με τα ποσοστά του 2019, όταν το ΚΙΝΑΛ τότε είχε συγκεντρώσει 8,02%. Πιστεύω ότι μία αύξηση της τάξεως του 50% είναι μεγάλη επιτυχία, παρότι προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να έχουμε ακόμα ισχυρότερα ποσοστά. Θέλω να επισημάνω πως οι επικείμενες εκλογές είναι η αφετηρία των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Εκτιμώ πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε αλλαγές στους συσχετισμούς και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής και όχι μία συμπληρωματική δύναμη.

Επιμένετε σε συνεργασία στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων. Λίγο πολύ και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφερθεί στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας που θα υλοποιήσουν. Είστε κοντά με κάποιον από τους δύο; Και ποια είναι τα σημεία στα οποία επιμένει το κόμμα σας;

Μα, χωρίς προγραμματική βάση δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κυβέρνηση και συνεργασία διαφορετικών κομμάτων. Εκτός αν πάνε στην ανερμάτιστη λογική που συγκροτήθηκε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση εμείς προνομιακούς συνομιλητές δεν έχουμε. Το φορτίο μας είναι το πρόγραμμά μας, οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές του κόμματός μας. Με αυτές διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών και με βάση αυτές τις αρχές θα καθίσουμε στο τραπέζι για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση. Τα ζητήματα που προτάσσουμε είναι ταυτοτικά για το χώρο μας. Έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και παιδεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα των αδύναμων στρωμάτων, τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά.

Την πρόταση Ανδρουλάκη περί τρίτου προσώπου στη θέση του πρωθυπουργού απορρίπτουν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας. Πρακτικά λοιπόν αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει «χρυσή τομή»;

Δεν το γνωρίζω, ούτε όμως μπορώ να πιστέψω πως αν έχει επέλθει προγραμματική συμφωνία δεν θα βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και κύρους προκειμένου να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, εκφράζοντας τα κόμματα που θα κάνουν την κυβέρνηση. Στην πολιτική το μείζον είναι οι συμφωνίες επί των προγραμματικών ζητημάτων και όχι οι φιλοδοξίες του κάθε προσώπου.

Ο κ. Μητσοτάκης συχνά μιλά για «τερατογένεση» σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Τι απαντάτε;

Πως ψεύδεται ασύστολα. Και είναι κρίμα ένας πρωθυπουργός να κάνει τόσο απροκάλυπτη προπαγάνδα. Τον άκουσα τις προάλλες να λέει πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός και ο Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών. Ντροπή! Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν αποδέχεται ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε και τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργούς. Ταυτόχρονα έχει διαμηνύσει πως με το ΜέΡΑ25 δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης διότι έχουν άλλο, ο Θεός να το κάνει, σχέδιο για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάνω από όλα είναι δύναμη σοβαρότητας και δεν ασχολείται με την… Δήμητρα, τον… Οδυσσέα και όλα τα αδιανόητα που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Άλλωστε, η είσοδος στην ευρωζώνη φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη και από αυτό τον εμβληματικό στόχο δεν αποκλίνει ποτέ το ΠΑΣΟΚ.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο με τον οποίο έρχεστε σε επαφή;

Είναι προφανές ότι ως υποψήφιος θα σας παρουσιάσω την καλύτερη δυνατή εικόνα για το κόμμα μας. Θέλω, ωστόσο, να με πιστέψετε όταν σας λέω πως οι συγκεντρώσεις του προέδρου αλλά και των υποψηφίων βουλευτών, όπως και οι δραστηριότητες των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών, ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μετά από πάρα πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι σε κάθε σημείο της χώρας. Λειτουργούν κομματικές οργανώσεις, γίνονται εκδηλώσεις και γενικώς δραστηριότητες. Δεν θα βρείτε δήμο που να ακούσετε κάποιους να αναρωτιούνται «μα, που είναι το ΠΑΣΟΚ;». Αυτή η καινούργια πραγματικότητα έχω την πεποίθηση πως θα εκφραστεί στην κάλπη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των εκλογών.

Πλάνο δεύτερων εκλογών διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη; Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη.

Αυτή την ώρα όλες οι δυνάμεις του κόμματος είναι προσηλωμένες στη μάχη της 21ής Μαΐου. Εμείς λέμε ότι πρέπει από την πρώτη Κυριακή να γίνει κυβέρνηση, έχοντας θέσει συγκεντρωμένους όρους. Θεωρητικά, όμως, για να μην φανεί ότι δεν απαντάω στην ουσία, θα σας έλεγα ότι θα πάμε με την ίδια «γραμμή» και λογική. Δεν αλλάζει κάτι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.