ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η παράταξή μας να βγει ενισχυμένη και ενωμένη από τις εκλογές

Βαγγέλης Στολάκης29 Σεπτεμβρίου 2024

Για το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών της επόμενης Κυριακής μιλά στη «ΜτΚ» ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι η παράταξη πρέπει να βγει από τη διαδικασία ενισχυμένη και πως το ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα στο κόμμα είναι έντονο.

Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει πως είναι άδικο όσα έχουν επιτευχθεί «να συνθλίβονται στα φώτα της δημοσιότητας και να παρουσιάζεται η παράταξη ως πεδίο σύγκρουσης προσωπικών συμφερόντων» και πως ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στις 6 Οκτωβρίου διεκδικεί την επανεκλογή του «έχει υπηρετήσει πιστά το τρίπτυχο Ενότητα-Ανανέωση-Αυτονομία».

Κύριε Γραμματέα, σε μία εβδομάδα από σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν για την ηγεσία του κόμματος. Ποιο είναι το διακύβευμα των εσωκομματικών αυτών εκλογών;

To διακύβευμα των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου είναι η παράταξή μας να βγει ενισχυμένη και ενωμένη, ώστε να συνεχίσει την προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΤNews περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν το debate των υποψηφίων αρχηγών. Είναι άλλη μία ένδειξη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα των πολιτών είναι πολλά και σχετίζονται με τον πυρήνα της καθημερινότητάς τους κι εμείς οφείλουμε μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές να τους πείσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο.

Η μη επίτευξη του στόχου της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οδήγησε κάποιους βουλευτές και στελέχη του κόμματος σε αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κριτική που ασκείται θεωρείτε ότι είναι άδικη και γιατί; Λάθη έγιναν;

Σε μόλις 2,5 χρόνια, με τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο, έχοντας δώσει μεγάλες μάχες σε δύο εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και περιφερειακές κάλπες, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αποκτήσει ξανά το πολιτικό εκτόπισμα που του αναλογεί και να βάλει τέλος στο ερώτημα «με ποιον θα πάτε». Κι αυτό το καταφέραμε με σχέδιο, στρατηγική και μεθοδικότητα. Η παράταξη δημιούργησε ξανά ισχυρούς δεσμούς σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο. Με τη συνεισφορά των Τομέων Πολιτικής δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο προγραμματικό πλαίσιο θέσεων και προτάσεων το οποίο επικοινωνήσαμε σε καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα. Αναμφίβολα, υπό την πίεση των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν, όπως σχεδιάζαμε και αναμέναμε. Η μεγάλη εικόνα, ωστόσο, είναι ότι η θέση της παράταξης είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από τρία χρόνια. Πατάει γερά στα πόδια της και οι πολίτες μπορούν να την εμπιστευθούν ξανά. Είναι άδικο, λοιπόν, αυτά να συνθλίβονται στα φώτα της δημοσιότητας και να παρουσιάζεται η παράταξη ως πεδίο σύγκρουσης προσωπικών συμφερόντων.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την τηλεμαχία των έξι υποψηφίων προέδρων. Είστε ικανοποιημένος, όπως και από το σύνολο της προεκλογικής περιόδου;

Ο πολιτικός πολιτισμός που έχει κυριαρχήσει όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύει τη συλλογική βούληση της παράταξης να βγει πιο ισχυρή από τη διαδικασία αυτή. Αυτό αποτυπώθηκε και στο debate με τον διάλογο που διεξήχθη μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, όπου κυριάρχησε η ευπρέπεια και ο σεβασμός. Μπροστά μας τώρα έχουμε το στοίχημα η διαδικασία αυτή να αγκαλιαστεί από τους πολίτες και να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου, ώστε αμέσως μετά να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική μας πίεση απέναντι στην καταστροφική διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στηρίζετε την νέα υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πετυχημένος πρόεδρος;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει υπηρετήσει πιστά το τρίπτυχο Ενότητα-Ανανέωση-Αυτονομία. Κανείς δεν περίμενε πριν από τρία χρόνια πως το ΠΑΣΟΚ του 8% θα καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις του κατά 50%, θα είναι δεύτερο κόμμα- πλην της Αττικής- να ανασυντάξει τις οργανώσεις του σε όλη την επικράτεια, να πετύχει νίκες στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Πέρα όμως από το εκλογικό αποτύπωμα, καταφέραμε με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες να χτυπήσουμε το επιτελικό παρακράτος του Μεγάρου Μαξίμου, να αλλάξουμε πολλές φορές την κυβερνητική ατζέντα, όπως έγινε με τη στεγαστική κρίση και βεβαίως να αποκαλύψουμε με τον πιο θεσμικό τρόπο την τραγική συγκάλυψη που επιχειρείται στην τραγωδία των Τεμπών. Όλα αυτά δημιούργησαν το περιβάλλον, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην λογίζεται ως συμπληρωματική δύναμη, αλλά ως ο βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς και ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν διαμορφώθηκε ξαφνικά αυτή η κατάσταση, αλλά με τη συστηματική δουλειά όλων μας και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται.

Το ΠΑΣΟΚ τη δεδομένη στιγμή έρχεται δεύτερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Βέβαια, υπάρχουν κι οι αρνητικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ποιο τρόπο θα εδραιωθείτε στη δεύτερη θέση και γιατί τα νούμερα που λαμβάνετε σήμερα δεν ήρθαν τρεις μήνες πριν;

Αναφέρθηκα και παραπάνω στη συστηματική προσπάθεια που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια για να ενισχύσουμε την Παράταξη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών είναι ένας πολύ θετικός οιωνός για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ. Κι όσο κι αν στο δημόσιο διάλογο επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ευκαιρία που δημιουργείται από τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας, εμείς γνωρίζουμε καλά πως εμείς με τον καθημερινό μας αγώνα τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε την ευκαιρία αυτή. Είμαι αισιόδοξος, λοιπόν, ότι με υπομονή και επιμονή θα πετύχουμε να πείσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει ξανά και να δημιουργήσει ξανά συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται από την επομένη των ευρωεκλογών για την Κεντροαριστερά. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα ανοιχτό συνέδριο. Ποιοι θα λάβουν προσκλητήριο και με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και υπό ποιους όρους;

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, το Συνέδριο θα έχει ανοικτό και προγραμματικό χαρακτήρα. Θα κληθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου (επιμελητήρια, τοπική αυτοδιοίκηση, δυνάμεις της εργασίας και πολλοί άλλοι ακόμη) από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς με σκοπό μέσα από έναν διευρυμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, να βρούμε σημεία σύγκλισης που μπορούμε να συνθέσουμε προτάσεις. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν όλοι όσοι βλέπουν την ιστορική Δημοκρατική μας παράταξη ως το πολιτικό τους σπίτι. Γι’ αυτό και θα εργαστούμε στη βάση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους κοινωνικούς χώρους και την ίδια την κοινωνία, να προσεγγίσουμε τις δυνάμεις που θα εργαστούμε μαζί για την επόμενη ημέρα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.