ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβάζουν στροφές και τόνους λίγο πριν τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Βαγγέλης Στολάκης27 Αυγούστου 2023

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στην Κουμουνδούρου για την εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου του κόμματος, μία θέση στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός καθόταν για 15 συναπτά έτη. Μετά από μία ολιγοήμερη παύση για τις καλοκαιρινές διακοπές κατά τη διάρκεια της οποίας και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήραν τις... ανάσες τους, ο κομματικός μηχανισμός παίρνει μπρος και οι μηχανές ξεκινούν να δουλεύουν. Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφουν δυναμικά στην κούρσα διαδοχής με περιοδείες σε όλη τη χώρα και ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Καμπάνια για να αυξηθεί η... συμμετοχή

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλο ζητούμενο είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Οι πρώτες κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 κι αν κάποιος εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος τότε θα στηθούν ξανά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν η εκλογική νέου προέδρου να αποτελέσει πολιτικό γεγονός με επιδίωξη τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες. Αν και γνωρίζουν πως ο αριθμός των 170.000 και πλέον ψηφοφόρων της τελευταίας αντίστοιχης εσωκομματικής διαδικασίας τον Μάιο του 2022 είναι ένας στόχος... απλησίαστος, τόσο στα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών όσο και τα κομματικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και στοχεύουν στην ενεργοποίηση όσο περισσότερων παλαιών και νέων μελών μπορούν. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε εδώ και κάποιες εβδομάδες «τρέχει» καμπάνια με σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω» γιατί, «Το αύριο ξεκινά από εμάς» όπως αναφέρεται στο σχετικό σλόγκαν, ενώ δόθηκε στην δημοσιότητα ειδική ιστοσελίδα της καμπάνιας.

Κάλπες παντού

Σε τοπικό επίπεδο οι δύο Νομαρχιακές Επιτροπές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τις εσωκομματικές εκλογές. Συγκεντρώνονται ονόματα εθελοντών για την στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών, θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες καμπάνια ενεργοποίησης μελών και φίλων σε τοπικό επίπεδο, διοργανώνονται δράσεις και εντοπίζονται χώροι όπου θα στηθούν κάλπες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ως εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν χώροι δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων στους δήμους του νομού, ενώ κεντρικά κάλπες θα στηθούν όπως και την προηγούμενη φορά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ερωτηματικό πάντως υπάρχει σχετικά με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην 87η ΔΕΘ. Κι αυτό γιατί το κόμμα θα εκπροσωπηθεί από τον νέο του αρχηγό ακόμα κι αν αυτός προκύψει την τελευταία στιγμή δηλαδή στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στο πόδι οι τέσσερις υποψήφιοι

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους αρχηγούς συνεχίζουν τις περιοδείες του και τις παρεμβάσεις τους αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Ο Ν. Παππάς επισκέπτεται αύριο Δευτέρα τη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στις 20.00 στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί στην πόλη στις 6 Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσει σε εκδήλωση και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η Ε. Αχτσιόγλου επισκέπτεται αύριο Δευτέρα τα Ιωάννινα, ενώ χθες Σάββατο βρέθηκε στην Κοζάνη. Ο Στ. Τζουμάκας βρέθηκε πρόσφατα σε Άρτα και Αγρίνιο. Αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο αριθμός των υποψηφίων αρχηγών του κόμματος έχει «κλειδώσει» στους τέσσερις δεν αποκλείουν τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής με το όνομα του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη να «παίζει» μετά την δημοσιοποίηση της πλατφόρμας του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.