Την stand up παράστασή του «Skits and Wits» παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ο Ελληνοκαναδός κωμικός Angelo Tsarouchas ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την παγκόσμια περιοδεία του.
Ο ηθοποιός, γνωστός και ως «The Funny Greek» (o αστείος Έλληνας) γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά από Έλληνες γονείς ενώ τα τελευταία 18 χρόνια μένει στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν ξεχνάει ποτέ τις ρίζες του και δηλώνει περήφανα Έλληνας. Με αφορμή την παράσταση, ο κωμικός μίλησε στο makthes.gr και αφηγήθηκε την ιστορία του.
Η συνάντηση έγινε μέσω skype ένα απόγευμα. Ηταν πρωί στο Λος Άντζελες, λίγο μετά τις 10. Στη Θεσσαλονίκη ήταν περασμένες 20:00. Ο κ. Τσαρούχας έπινε τον καφέ του στο σπίτι του το οποίο αποκάλυψε πως είναι 10 λεπτά από το Χόλιγουντ. Είχε πίσω του μια ταμπέλα που έγραφε 'Βαγγέλης'. Αργότερα θα αποκάλυπτε πως αυτό είναι το πραγματικό του όνομα. Ήταν αυθόρμητος, ευγενικός και ευδιάθετος, με μεγάλη ανυπομονησία που θα επισκεπτόταν σε λίγες ημέρες την πατρίδα του. Η συζήτηση είχε πολλή Ελλάδα μέσα, την Ελλάδα των Ελλήνων του εξωτερικού, αστείες ιστορίες και φυσικά πολύ γέλιο.
Η συζήτηση έγινε στα ελληνικά, τα οποία μιλάει εντυπωσιακά καλά για άνθρωπος που δεν έχει μείνει ποτέ στη χώρα. «Μιλούσαμε ελληνικά στο σπίτι με τους γονείς μου αλλά και στην εκκλησία όταν ήμουν παιδί» αφηγείται με την πρώτη γουλιά καφέ. »Αργότερα όμως στο σχολείο ήταν όλα αγγλικά, δεν γινόταν αλλιώς άλλωστε. Γι' αυτό το λόγο μιλάω καλύτερα ελληνικά απ' ό,τι γράφω και διαβάζω».
Στη συνέχεια, εξιστορεί το πώς βρέθηκε η οικογένειά του στον Καναδά. «Οι γονείς μου ήρθαν στον Καναδά για δουλειά. Ο πατέρας μου ήταν από τη Σπάρτη και έφτασε το 1949, μετά τον εμφύλιο, σε ηλικία 14 χρονών. Η μητέρα μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη. Όταν ο πατέρας μου ήρθε στα 29 του στην Ελλάδα για επίσκεψη, γνώρισε την μητέρα μου που τότε δεν ήταν ούτε 15 χρονών. Σε πέντε ημέρες την παντρεύτηκε και την πήρε στον Καναδά» αφηγείται και σχολιάζει πως «σήμερα αν το έκανε αυτό θα έμπαινε στη φυλακή. Άλλες εποχές». Ο ίδιος μπορεί να μην έμεινε ποτέ στην Ελλάδα αλλά από παιδί την επισκέπτονταν συχνά, και κυρίως την Αθήνα και την Σπάρτη. «Το όνειρο των Ελλήνων της διασποράς είναι τα παιδιά τους να βγουν Έλληνες. Ο φόβος που είχαν οι γονείς μας ήταν να μη γίνουμε κι εμείς ξένοι και χάσουμε την ταυτότητά μας. Στις άλλες χώρες, είμαι ξένος, Έλληνας σαν τους άλλους Έλληνες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα είναι λίγο περίεργο γιατί πολλοί μας βλέπουν σαν… άτομα με ειδικές ανάγκες επειδή δε μιλάμε καλά, είπε χαριτολογώντας. Όχι ακριβώς Έλληνες αλλά ξένους που… μοιάζουμε με Έλληνες». Νot Greek but greek-ish, όπως χαρακτηριστικά είπε ότι τους έχουν αποκαλέσει.
Το επίθετό του, μπορεί να είναι γνωστό στην Ελλάδα, για τους μη Έλληνες όμως είναι δύσκολο και δυσανάγνωστο. «Δεν μπορούν να το προφέρουν, δεν φαντάζεσαι τι έχω ακούσει. Τους φαίνεται αστείο, παθαίνουν γλωσσοδέτες. Πολλοί με περνάνε για Ιταλό, παίζω συχνά τους Ιταλούς στις ταινίες άλλωστε. Αν χρειάζεται να είμαι Ιταλός για να πάρω μια δουλειά, λέω ότι είμαι Ιταλός, δεν έχω πρόβλημα» λέει γελώντας. Τονίζει πως το πλήρες όνομά του είναι Βαγγέλης - Πέτρος Τσαρούχας. Στο πιστοποιητικό γέννησής του στην Οττάβα βέβαια τον έγραψαν Charos για να είναι πιο εύκολο. Αυτό φυσικά του φάνηκε αστείο καθώς τώρα μπορεί και να δηλώνει ο «άγγελος του Χάρου».
«Αν και το σκέφτηκα κάποια στιγμή, τελικά δεν άλλαξα το επίθετό μου. Συνειδητοποίησα πόσοι πέθαναν για να έχω εγώ αυτό το όνομα. Και χαίρομαι που δεν το άλλαξα. Δεν θέλω να κρύψω την καταγωγή μου. Άλλωστε, στο εξωτερικό όλοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα» σημείωσε.
Οι παραστάσεις στην Ελλάδα γίνονται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Μισά - μισά. Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, είναι μια παράσταση στα αγγλικά πασπαλισμένη με φέτα. Η θεματολογία της ασχολείται κυρίως με την ελληνικότητα και τους Έλληνες της διασποράς. Ποτέ όμως με την ελληνική πολιτική σκηνή.
«Τα χαρακτηριστικά μας σαν λαός είναι αστεία, δεν αντιμετωπίζω τους Έλληνες σαν καρικατούρες» εξηγεί.«Γιατί θέλουν να πάνε όλοι στην Ελλάδα;» ρωτάει στη συνέχεια. «Γιατί είναι μια πανέμορφη χώρα και είμαστε καλοί άνθρωποι, έχουμε φιλότιμο. Είμαστε καλά αν μπορούμε να πάμε για έναν καφέ. Αν πας σε ελληνικό πανηγύρι είτε στον Καναδά είτε στις ΗΠΑ μαζεύονται πολλές χιλιάδες κόσμου. Τους αρέσουν τα φαγητά και το γλέντι. Όλες οι ελληνικές εκκλησίες κάνουν πανηγύρια εδώ και μόνο οι ελληνικές γιορτές μαζεύουν τόσο κόσμο. Είναι big business» λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν έχω δικαίωμα να σχολιάζω την ελληνική πολιτική σκηνή»
«Φυσικά αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που έχετε εσείς που μένετε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω ότι πολλοί μεταναστεύουν γιατί δεν είναι καλή η οικονομία. Εμείς στο εξωτερικό κρατήσαμε τα καλύτερα πράγματα από την Ελλάδα. Είναι πιο εύκολο για μας να νιώσουμε περήφανοι σαν Έλληνες. Δουλεύουμε και μένουμε στο εξωτερικό. Γι’ αυτό δε μιλάω ποτέ για την πολιτική στην Ελλάδα, δεν έχω τέτοιο δικαίωμα. Αισθάνομαι Έλληνας αλλά δεν μπορώ να έρθω στην Ελλάδα και να σχολιάσω την πολιτική επικαιρότητα. Θα με βρίσουν οι θεατές και είναι λογικό, αυτό είναι δουλειά για τους stand up κωμικούς που μένουν εκεί. Εγώ έρχομαι να πω τα νέα έξω από την Ελλάδα, όσα βιώνω εγώ σαν Έλληνας του εξωτερικού. Ποιος είμαι να τους πω τι να κάνουν στην πολιτική; Μεγαλώσαμε σαν Έλληνες εμείς στον Καναδά αλλά δεν είναι το ίδιο. Στον Καναδά μπορώ να βρίσω την κυβέρνηση» σημειώνει και σκέφτεται για λίγο. «Και στις ΗΠΑ μπορώ να σχολιάσω την πολιτική επικαιρότητα αλλά δεν το κάνω γιατί αυτοί εδώ είναι τρελοί και τσακώνονται» προσθέτει.
Ο Angelo Tsarouchas πριν γίνει ηθοποιός ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας στην Οτάβα. Τυχαία ένας γνωστός του τον έβαλε κάποια στιγμή να παίξει σε μια ταινία κι έτσι άρχισε την υποκριτική. Ξεκίνησα με μικρούς ρόλους, διαφημίσεις και σταντ απ. Πήγαινε κάθε εβδομάδα σε comedy club και σε δραματική σχολή τα απογεύματα. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ταινίες και συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ. Η κωμωδία όμως είναι η αγάπη του. Είναι ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα, από μικρός.
«Αντλώ το υλικό μου από την καθημερινότητά μου. Με τον πόλεμο δεν μπορείς να γελάσεις ας πούμε. Πιστεύω όμως ότι ο κόσμος που έρχεται σε σταντ απ έρχεται για να ξεφύγει από αυτά. Όσο υπάρχουν συγκρούσεις θα πρέπει να υπάρχει κωμωδία, την έχει ανάγκη ο κόσμος. Όσο ο κόσμος ξεφεύγει και χαίρεται έστω για λίγο, εγώ έχω κάνει τη δουλειά μου. Ο Αριστοφάνης έλεγε ότι κωμωδία είναι η τραγωδία συν τω χρόνω. Αν βάζεις την αλήθεια στην κωμωδία ο κόσμος το καταλαβαίνει και την αγαπάει. Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας μπορούν να είναι αστεία. Οι Έλληνες όπως και να το κάνουμε μου δίνουν πολύ υλικό. Δεν τους κοροϊδεύω ποτέ, ούτε τους μειώνω. Απλά λέω ιστορίες από τη ζωή μου» σημειώνει.
Στη συνέχεια λέει μια ιστορία, όταν κάποτε στην Αλάσκα, κάποιος άγνωστος τον αναγνώρισε. «Αυτός ο άνθρωπος είχε ένα εστιατόριο και με κάλεσε να φάω. Μπαίνω και βλέπω ότι έχει μέσα φωτογραφία την Ακρόπολη, την Εθνική Ελλάδας και ένα σήμα ‘Νο Smoking’ (μη καπνίζετε). Εκείνος καθόταν από κάτω και είχε τσιγάρο στο στόμα. Ήταν ξεκάθαρα Έλληνας». Θυμάται την ιστορία και γελάει. Στη συνέχεια προσθέτει πως «έχουμε φτάσει παντού, πετυχαίνω Έλληνες σε όλο τον κόσμο» τονίζει. «Κάποτε στο ΣίδνεΪ με αναγνώρισε μια γυναίκα. Με είδε μόνο μου και ρώτησε αν πεινάω, μου προσέφερε γεμιστά. Την είδα σαν τη μάνα μου. Με είδε ενώ δε με ξέρει και με κάλεσε να φάω μαζί τους. Ποιος άλλος στον κόσμο θα το κάνει αυτό; Είναι από τη μια αστείο, από την άλλη είναι χαρακτηριστικό μας» προσθέτει.
«Άλλη φορά ήμουν στο Κάνσας» συνεχίζει με επόμενη ιστορία. «Πάω σε ένα ξενοδοχείο. Μου συστήνεται ο υπεύθυνος για να μου πει αν χρειαστώ κάτι να πάω σε αυτόν. Μου δίνει την κάρτα του. Τον λένε Troy Boutziz. Λιθουανός. Το βλέπω και πεθαίνω στα γέλια. Μου λέει 'είσαι Έλληνας ε; Όλοι οι Έλληνες με αγαπάνε πολύ, πάω και συχνά στην Ελλάδα'. 'Λογικό' του λέω και του εξηγώ τι σημαίνει το όνομά του στα ελληνικά. Ευτυχώς του φάνηκε επίσης αστείο. Μια άλλη στιγμή είχα βρει έναν εργαζόμενο σε ένα κρουαζιερόπλοιο που τον έλεγαν Malaka. Ήταν από την Ινδία. Του είπα θα γίνουμε πολύ καλοί φίλοι. Τον φώναζα συνέχεια με το όνομά του, δεν ήταν προσβολή. Μου είπε ‘σου αρέσει να με αποκαλείς με το όνομά μου, βλέπω’. ‘Δεν φαντάζεσαι πόσο’ του απάντησα. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η κωμωδία είναι παντού, αρκεί να την βλέπεις» εξηγεί.
Το όνειρό του είναι να κάτσει 5 - 6 μήνες στην Ελλάδα και να κάνει μια κωμική ταινία, ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει και οι παραγωγές στη χώρα και το Χόλιγουντ μετά τις παρατεταμένες απεργίες είναι λίγο «δύσκολα». Θέλει μάλιστα να φέρει μαζί και την οικογένεια του καθώς η κόρη του, που είναι 12 ετών, του το ζητάει συνεχώς. «Παρόλο που δεν μιλάει ελληνικά (σ.σ η κόρη του) ξέρει απ’ έξω όλους τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και θέλει πολύ να έρθει» τονίζει. «Ιδανικά θα ήθελα να μένω 6 μήνες στην Ελλάδα, 6 μήνες στην Αμερική. Αν θα έκανα ταινία δεν με νοιάζει πού θα γυριζόταν, ας ήταν οπουδήποτε, αρκεί να ήταν στην Ελλάδα. Θα ήθελα να βάλω και Έλληνες ηθοποιούς, έχουν πολύ ταλέντο. Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο. Στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική. Οι Έλληνες είναι έξυπνοι άνθρωποι γενικά» καταλήγει..
Η περιοδεία του στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Κρήτη στις αρχές του μήνα. Τώρα έρχεται στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα κάτσει μια παραπάνω μέρα στην πόλη. Συνήθως έφευγε απευθείας. Είναι ενθουσιασμένος γιατί επιτέλους θα την γυρίσει. «Θέλω να τα δω όλα, να την εξερευνήσω, να χαθώ. Θέλω να κυκλοφορήσω σαν ντόπιος» καταλήγει.
Ο Άντζελο Τσαρούχας δίνει ραντεβού με τους Θεσσαλονικείς την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το Principal Club Theater στις 21:30.