Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έθεσε ως χρονικό περιθώριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στις φαρμακαποθήκες για να συνεργαστούν, ειδάλλως θα σταλούν οι φάκελοι στην εισαγγελία.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές 260 φαρμάκων και ανέστειλε τη λειτουργία σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας, γιατί αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο, ωστόσο, θα αντιμετωπιστεί, τόσο με τα μέτρα που λαμβάνονται, όσο και με την επικείμενη ύφεση των λοιμώξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε στο iefimerida.gr ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι «υπάρχει τρομακτική ζήτηση, λόγω της ''έκρηξης'' των λοιμώξεων, που εδώ και δυο χρόνια, ουσιαστικά, απουσίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει. Είναι παγκόσμιο θέμα, παροδικό, όμως θέλει τον χρόνο του για να ανταποκριθεί η εφοδιαστική αλυσίδα».
Για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα ευρέως φάσματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον Status.
Οι κυριότερες ελλείψεις παρατηρούνται στα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων υπογράμμισε ο κ. Ευγενίδης και όπως είπε «κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιαλλεργικά για τα παιδιά, τα εισπνεόμενα και για παιδιά και για μεγάλους.
Έχουμε ελλείψεις ακόμη και σε σιρόπια για το βήχα, σε καραμέλες για το λαιμό, σε σπρέι για τη μύτη, δηλαδή σε τόσο απλά φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται – εκεί υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής του φαρμάκου, δεν χρειάζεται να πάρεις το συγκεκριμένο σπρέι για τη μύτη, μπορείς να πάρεις παρόμοιο».
Ερωτηθείς σχετικά με το μέγεθος των ελλείψεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε ότι «είναι ελάχιστα τα φάρμακα τα οποία θα μπορέσει να βρει κάποιος σε ένα φαρμακείο. Φοβάμαι ότι το πρόβλημα τώρα αρχίζει γιατί έχουμε το χειμώνα μπροστά μας».