Η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού με μεταλλαγμένα στελέχη προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας οπότε, σήμερα Παρασκευή (19/02), αναμένονται αποφάσεις για «κοκκίνισμα» ακόμα περισσότερων περιοχών αλλά και παράταση του lockdown, ακ'ομα και για χρ'ηση διπλής μάσκας.
Τα 811 έφθασαν τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη
Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, καθώς φαίνεται πως η βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον φονικό ιό πιο μεταδοτικό, έχει «ριζώσει» για τα καλά στη χώρα μας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Πέμπτη (18/02), 281 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, την περίοδο από τις 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.
Αναλυτικότερα, τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.
Από τα 281 στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα και, συγκεκριμένα, τα 269 αφορούν στη «βρετανική» μετάλλαξη Β.1.1.7/UK Lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη εντοπίστηκαν με τη νοτιοαφρικανική που ονομάζεται LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).
Επισημαίνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 764 θετικά κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης και 15 της «νοτιοαφρικανικής» από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Τα 15 κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, ενώ τα 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Oι 13 περιοχές που «φλερτάρουν» με ολικό lockdown
Για ακόμα ένα 24ωρο, η χώρα μας κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19, αυξάνοντας την ανησυχία για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και τη μείωση του ιικού φορτίου.
Πέρα από την Αττική, που κατέγραψε 687 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο σε άλλες 13 περιοχές που παρατηρείται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την περασμένη Τετάρτη (17/02), η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο προβληματίζουν τους ειδικούς, αν και υπάρχει σταθεροποίηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις μεγάλες Περιφέρειες της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, κατά 17% αυξήθηκε περαιτέρω το ιικό φορτίο στα λύματα, μετά το 70% που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρύτανη του Α.Π.Θ, κ. Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται για ήπια αύξηση και όχι εκρηκτική, η οποία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, αποτελώντας, όμως, απόρροια της αύξησης του ιικού φορτίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τα στοιχεία σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η εκπεφρασμένη άποψη αρκετών επιστημόνων πως δεν τελειώνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν την παράταση του lockdown να είναι για τα καλά στο τραπέζι.
Σήμερα, Παρασκευή συνεδριάζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση.
Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα.
Επιστήμονες και κυβέρνηση θα μελετούν τα στοιχεία καθημερινά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση.
Η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος.
Τα νοσοκομεία προσπαθούν αναχαιτίσουν την τελική επίθεση του ιού, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εισαγωγές αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο γίγαντα του συστήματος Υγείας νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην εντατική και 112 στις κλινικές κορονοϊού.
Τη διπλή μάσκα, χειρουργική μιας χρήσης και υφασμάτινη από πάνω, ως πρόσθετο μέτρο προστασίας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά να προτείνει τη διπλή μάσκα και τη χρήση της στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Ειδικότερα, υπάρχει σχετική εισήγηση για χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινη από έξω.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα στη Βουλή, όταν είχε ενημερώσει για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) έχει δώσει επικαιροποιημένες συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται χειρουργική μάσκα από μέσα και υφασμάτινη από πάνω.
Η χρήση της διπλής χειρουργικής μάσκα είναι ικανοποιητική απέναντι σε μολύνσεις και χρησιμοποιείται από τους υγειονομικούς στις πτέρυγες covid στα νοσοκομεία, όμως έχει δυσκολίες στη χρήση και είναι πολύ μεγάλη η σχετική συζήτηση παγκοσμίως, είπε στην ΕΡΤ ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας – Υπεύθυνος Επιτροπής Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. «Το πόσο θα είναι υποχρεωτική, είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή και θα τεθούν όλα τα επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασίσουμε με ξεκάθαρο μυαλό. Είναι σίγουρα χρήσιμη σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όμως ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τέτοιους χώρους» σημείωσε.
«Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα» είπε στην ΕΡΤ ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής.