ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία και προβληματισμός για το... «6» των γιορτών

Βαγγέλης Στολάκης27 Δεκεμβρίου 2020

Στο... μικροσκόπιο κυβέρνησης, υγειονομικών και ελεγκτικών αρχών μπαίνουν γαλοπούλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες μα κυρίως οι συνδαιτημόνες του γιορτινού τραπεζιού ενός ρεβεγιόν τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με όλους τους εμπλεκόμενους να στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουν μυστικές συναθροίσεις και πάρτι πολλών ατόμων σε μία εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για όλη τη χώρα. Κρίσιμη για τρεις λόγους. Από τη μία λόγω της προσπάθειας να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από ασθενείς με κορονοϊό, καθώς μπορεί να έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές, ωστόσο οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταγράφουν πληρότητα που αγγίζει το 92%. Από την άλλη, να υπάρξει σωστή προετοιμασία του ΕΣΥ και να αποφευχθούν τα όποια λάθη σημειώθηκαν για το επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και τρίτον, να ξεκινήσουν επιτυχώς οι εμβολιασμοί μετά και το «πράσινο» φως που άναψε η Κομισιόν στο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer-BioNTech. «Σταυρόλεξο δύσκολο που χρειάζεται τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας» όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» παράγοντας του υπουργείου Υγείας.

Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η χαλάρωση των πολιτών και η κινητικότητα που παρατηρείται σε όλη τη χώρα την εορταστική περίοδο, κινητικότητα που μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ». Τις τελευταίες ημέρες βλέποντας τις εικόνες που επικρατούν στην χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη οι επιστήμονες αλλά και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού μέσα στα νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να γίνει σαφές και να το καταλάβει ο κόσμος πως έαν οι πολίτες ανακατευτούν μεταξύ τους, τότε τελειώσαμε. Πρέπει να κάνουμε γιορτές στο σπίτι με τα μέλη της οικογένειάς μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Και συμπληρώνει: «υπάρχει μια καθοδική τάση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα αλλά και τις εισαγωγές. Ωστόσο, πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ. Το Σύστημα παραμένει σε οριακό σημείο» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Προετοιμασίες ενόψει τρίτου κύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των κλινών που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 90%. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η πληρότητα άγγιζε το 92% και πιο συγκεκριμένα σε σύνολο 200 κρεβατιών ΜΕΘ, κατειλημμένα ήταν τα 184. Διαθεσιμότητα, λόγω της μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία υπάρχει σε απλές κλίνες Covid και σταδιακά, ορισμένα από τα 3.500 κρεβάτια σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, επανέρχονται στην προ-κορονοϊού περίοδο, καθώς όπως εξηγούν γιατροί «εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες ασθένειες εκτός από την COVID-19». Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζονται για το τρίτο κύμα, προκειμένου να είναι έτοιμα όταν αυτό έρθει, σύμφωνα με τις υποδείξεις των παραγόντων του υπουργείου Υγείας. «Μελετάμε τι έγινε λάθος, τι κάναμε σωστά, σε ποια νοσοκομεία ακολουθήθηκαν καλές πρακτικές ώστε αυτές να εφαρμοστούν και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και προχωράμε σε σωστό σχεδιασμό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να παραμένει σε οριακή κατάσταση» λέει συγκεκριμένη πηγή από το υπουργείο και συμπληρώνει: «δεν είναι δυνατόν με αυτά τα δεδομένα να συζητάμε για άσκοπες μετακινήσεις πολιτών την περίοδο των εορτών» λέει χαρακτηριστικά.

Αυστηρά μέτρα και αυξημένοι έλεγχοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας οι έλεγχοι ήδη από την Πέμπτη είναι αυστηρότεροι, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται αγκυροβολισμένοι σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Όπως έχουν δηλώσει τόσο ο κ. Πέτσας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα ελέγχεται. Εάν δε, διαπιστωθεί πως τα μέτρα των γιορτών δεν τηρούνται και υπάρχει διασπορά του ιού τότε την επόμενη βοδμάδα, την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Από τη Θεσσαλονίκη άλλωστε ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν ρεβεγιόν. Την επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και σε σπίτια τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως «αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις η αστυνομία θα παρέμβει». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ανήμερα των Χριστουγέννων και μέχρι τις 10 το βράδυ θα επιτρέπεται στους πολίτες να γιορτάσουν με τους συγγενείς τους, αλλά αυστηρά μέχρι 9 άτομα. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αν χαλαρώσουμε θα υπάρξει καταστροφή», σημείωσε.

Τι επιτρέπεται

Οι φετινοί εορτασμοί θα είναι περίπου όπως το προηγούμενο Πάσχα. Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια, τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα, ενώ η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους μητροπολιτικούς ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Η μοναδική... εξαίρεση, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ξεκαθάρισε στην σχετική τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς. Σημειώνεται πως οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν με SMS τον κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Αύριο φτάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, με την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη. Οι πρώτες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα θα φτάσουν αύριο Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Την επομένη, δηλαδή μεθαύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν επιλεγεί οι υγειονομικοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι στο «ΑΧΕΠΑ». Εκτιμάται πως τις πρώτες ημέρες στη Θεσσαλονίκη θα εμβολιάζονται περίπου 40-50 άτομα, όσες δηλαδή θα είναι και οι δόσεις που θα φτάνουν καθημερινά στην πόλη. Στη συνέχεια και αφού έρθουν στην Ελλάδα μαζικά περισσότερες δόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σταδιακά και οι εμβολιασμοί στην πόλη. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πάντως, κατά δήλωσή τους χαμογελούν καθώς το ποσοστό των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, που εκτιμούν πως θα εμβολιαστεί ξεπερνά το 65%.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.