Στα 120 ανέρχονται τα εργατικά ατυχήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης σε διάστημα τριών ετών, από το 2020, όπως αναφέρει η παράταξη των εργαζομένων του δήμου «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», επικαλούμενη τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου.
Ειδικότερα, από τα 120, τα 86 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας, τα 11 στην υπηρεσία πρασίνου, τα υπόλοιπα στις άλλες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, «η διοίκηση Ζέρβα αντί να δώσει λύση στα προβλήματα, έσυρε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βγουν οι κινητοποιήσεις παράνομες» και ενώ «Βρισκόμαστε στο τέλος Γενάρη και για ακόμη έναν χειμώνα δουλεύουμε ή απροστάτευτοι ή αγοράζοντας με δικά μας χρήματα μπουφάν, αδιάβροχα, μποτάκια ασφαλείας, γάντια κ.α.».
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, ότι «Πολλοί στον δήμο γνωρίζουν ότι έχουν συμβεί αρκετά εργατικά «ατυχήματα» που δεν έχουν καταγραφεί, δυστυχώς με τη συναίνεση συναδέλφων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές: «μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί και να έχεις προβλήματα», είτε σε παραινέσεις: «πού να τρέχεις σε επιθεώρηση εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια». Έχουμε και περίπτωση προσπάθειας να κουκουλωθούν οι ευθύνες της διοίκησης για τη μη απόδοση των Μ.Α.Π. , με πλαστογράφηση υπογραφής συναδέλφου-που του συνέβη «ατύχημα»- ότι παρέλαβε Μ.Α.Π. που δεν του είχαν χορηγηθεί».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δ. Θεσ/νίκης τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» για την περίοδο 01/01/2020 έως 31/12/2022 είναι 120. Έχουμε 1 ατύχημα κάθε 9 μέρες. Τα 16 έγιναν κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση από την εργασία. Από τα 120, τα 86 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας, τα 11 στην υπηρεσία πρασίνου, τα υπόλοιπα στις άλλες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Βάσει των στοιχείων και της κατάστασης που επικρατεί επισημαίνουμε τα εξής:
-Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι με κινητοποιήσεις ανέδειξαν προβλήματα όπως: οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α. Αυτά τα προβλήματα, πέρα από το ότι δημιουργούν δυσκολίες στην διεκπεραίωση των εργασιών, είναι και οι βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων».
-Η διοίκηση Ζέρβα αντί να δώσει λύση στα προβλήματα, έσυρε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βγουν οι κινητοποιήσεις παράνομες. Να τονίσουμε ότι η διοίκηση δεν έχει πράξει ακόμη το στοιχειώδες, που προβλέπεται και από αυτή την υπάρχουσα νομοθεσία. Να χορηγήσει τα Μ.Α.Π. στους εργαζόμενους. Τις μέρες των κινητοποιήσεων του περασμένου Νοέμβρη, ο δήμαρχος και στελέχη της διοίκησης σε μέσα ενημέρωσης δήλωναν και έλεγαν ψέματα ότι «το θέμα των Μ.Α.Π. έχει λήξει και μέσα στον Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι θα τα προμηθευτούν όλα». Βρισκόμαστε στο τέλος Γενάρη και για ακόμη έναν χειμώνα δουλεύουμε ή απροστάτευτοι ή αγοράζοντας με δικά μας χρήματα μπουφάν, αδιάβροχα, μποτάκια ασφαλείας, γάντια κ.α.
-Ως εργαζόμενοι έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του δημάρχου για τη μη χορήγηση των Μ.Α.Π. και τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και καταγγελίες στο ΣΕΠΕ για διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε από τις κρατικές υπηρεσίες. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αφού πριν λίγες μέρες η εισαγγελία Θεσ/νίκης έδωσε έγγραφη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, να μη διερευνούν εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σημασίας». Ως «ήσσονος σημασίας» χαρακτηρίζει όσα «δεν είναι θανατηφόρα», δεν έχουν «μεγάλο αριθμό θυμάτων», «ακρωτηριασμούς» κ.α. Ουσιαστικά δίνεται εντολή για κουκούλωμα. Για όλους αυτούς δεν έχει καμιά σημασία ότι πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή «σοβαρό» εργατικό «ατύχημα», έχουν προηγηθεί κάποια «ήσσονος σημασίας» (όπως τα χαρακτηρίζουν) λειτουργώντας ως καμπανάκι προειδοποίησης για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Κατά την απόφαση της εισαγγελίας δεν πρέπει να διερευνηθούν π.χ. οι πάνω από 10 (την 3ετία που αναφέρουμε) περιπτώσεις συναδέλφων που είτε έπεσαν από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου είτε χτύπησαν επειδή το σκαλοπάτι έκλεισε γιατί χτύπησε στο οδόστρωμα και αυτό γιατί ήταν «τυχεροί» και γλίτωσαν μόνο με μικροκατάγματα, διαστρέμματα, θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα! (Να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα με τα σκαλοπάτια των απορριμματοφόρων τα έχουμε επισημάνει στη διοίκηση και έχουμε καταθέσει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα). Κατά την άποψη της εισαγγελίας δεν πρέπει να διερευνηθούν ούτε τα κοψίματα και τα τρυπήματα στα χέρια των εργαζομένων στην καθαριότητα από σύριγγες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, δεν χρειάζεται δηλαδή να δούμε αν τα γάντια που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι είναι κατάλληλα ή όχι.
- Πολλοί στον δήμο γνωρίζουν ότι έχουν συμβεί αρκετά εργατικά «ατυχήματα» που δεν έχουν καταγραφεί, δυστυχώς με τη συναίνεση συναδέλφων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές: «μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί και να έχεις προβλήματα», είτε σε παραινέσεις: «πού να τρέχεις σε επιθεώρηση εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια». Έχουμε και περίπτωση προσπάθειας να κουκουλωθούν οι ευθύνες της διοίκησης για τη μη απόδοση των Μ.Α.Π. , με πλαστογράφηση υπογραφής συναδέλφου-που του συνέβη «ατύχημα»- ότι παρέλαβε Μ.Α.Π. που δεν του είχαν χορηγηθεί. Από όσα γνωρίζουμε, κάτω από τη σθεναρή και αποφασιστική στάση του συναδέλφου, το θέμα έχει φτάσει στις δικαστικές αρχές (να γιατί χρειάζεται να διερευνώνται τα εργατικά «ατυχήματα»).
-Σε 18 καταγεγραμμένες περιπτώσεις συνάδελφοι, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους υπέστησαν ισχαιμικά και καρδιακά επεισόδια, εμφάνισαν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ζαλάδες κ.α. Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν και την πίεση που έχουν οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην προληπτική ιατρική. Οι δήμοι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη τους να προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις των εργαζομένων. Και στον δήμο Θεσ/νίκης δεν εφαρμόζεται.
Κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Σε όλους τους κλάδους υπάρχει αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων. Στους δήμους τα τελευταία 8 χρόνια θρηνούμε 64 νεκρούς συναδέλφους (2 στον δ. Θεσ/νίκης) και εκατοντάδες σακατεμένους. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν πάει άλλο να μη γνωρίζουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και υγιείς μετά την εργασία μας στο σπίτι και τις οικογένειες μας. Με τη μαζική κινητοποίηση μας και δράση να επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων και το δίκιο μας. Οι κινητοποιήσεις του περασμένου διαστήματος είναι οδηγός για τη δράση μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.