ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχούν οι επιστήμονες για την Κωνσταντινούπολη: Προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό ως 7,5 Ρίχτερ και ζητούν να ληφθούν μέτρα (βίντεο)

MakThes Team20 Φεβρουαρίου 2023

Έντονη είναι η ανησυχία στην Κωνσταντινούπολη για πιθανό σεισμό, μετά την καταστροφή στο Καχραμανμαράς. Οι ειδικοί διατυπώνουν διάφορες θεωρίες, ενώ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάννα Φερεντίνου, οι προειδοποιήσεις είναι συνεχείς, ακόμα και για το ενδεχόμενο τσουνάμι. Ήδη έχουν ξεκινήσεις σαρώσεις κτηρίων και κατεδαφίσεις ακατάλληλων κτισμάτων.

Ο γεωεπιστήμονας καθηγητής Dr. Naci Gorur, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέροντας ότι τα δύο ρήγματα που προκαλούν τους περισσότερους σεισμούς στην Τουρκία έχουν εκτονώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους, ο καθηγητής δήλωσε: "Υπάρχουν δύο ρήγματα που προκαλούν τους περισσότερους σεισμούς στην Τουρκία. Το ένα είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το άλλο το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Και τα δύο ρήγματα έχουν εκφορτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλος σεισμός στην Τουρκία τα επόμενα μερικές εκατοντάδες χρόνια, τουλάχιστον κατά μήκος αυτών των δύο ρηγμάτων. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να προετοιμάσουμε τη χώρα για τους σεισμούς. Μπορεί να υπάρξουν σεισμοί σε άλλα μέρη, μεγάλοι ή μικροί και μπορεί να υπάρξουν και εδώ μικροί σεισμοί, αλλά οι πιο κυρίαρχες ζώνες ρηγμάτων στην Τουρκία έχουν εκφορτίσει την ενέργειά τους".

"Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Ανησυχώ για την Κωνσταντινούπολη. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ήρθε ο καιρός για εκείνη. Είχε ειπωθεί ότι ένας σεισμός αναμενόταν σε περίπου 30 χρόνια και επειδή έχουν περάσει 23 χρόνια, θέλω να πω ότι είναι πολύ κοντά. Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε το πολύ 7,5 Ρίχτερ. Αν και περιμένουμε μικρότερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, οι ζημιές θα είναι περισσότερες από ό,τι στο Καχραμανμαράς", τόνισε.

Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων από τον σεισμό εκτός από δύο επαρχίες

Η Τουρκία αποφάσισε την Κυριακή, δεκατέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.

"Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια", δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης.

"Κανένας δεν είναι ζωντανός", δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. "Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον".
Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί εξέπνευσε αργότερα λόγω αφυδάτωσης, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης. Η μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή του και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν επίσης.

- Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια -

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

"Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως", δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε", σημείωσε ο Μπίζλεϊ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.