ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Άννα Διαμαντοπούλου: Κοινωνική ασφάλιση με έμφαση στα... παιδιά

Βαγγέλης Στολάκης28 Απριλίου 2023

Καμπανάκι κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και το κοινωνικό κράτος «χτυπά» ενδελεχής έρευνα που πραγματοποίησε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» μεταξύ των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελετήθηκαν αναλυτικά τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης επί έναν χρόνο, ενώ τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν παρουσιαστεί ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Δικτύου και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική προστασία είναι ανάμεσα στα τρία τέσσερα σημαντική ζητήματα που συζητιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο σημειώνοντας ότι οι αλλαγές είναι μεγάλες και γίνονται με μεγάλη ταχύτητα και όχι σταδιακά, επομένως θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες.

«Οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν την κοινωνία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία» εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η ίδια εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει απαντήσεις:

1. Δημογραφικό

2. Αλλαγές στην αγορά Εργασίας. Περίπου το 40% των απασχολούμενων στην Ευρώπη και το 36% στην Ελλάδα απασχολούνται σε πλατφόρμες ή είναι αυτοαπασχολούμενοι.

«Όλη η αγορά εργασίας αλλάζει. Απαιτούνται νέα εργασιακά δικαιώματα, ένα νέο συμβόλαιο εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

3. Κοινωνική Προστασία, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην αγορά.

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό εξηγώντας ότι δίνει τρομερές δυνατότητες και στον τομέα της απασχόλησης.

4. Κλιματική Αλλαγή

Όπως σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου η μελέτη εστιάζει στα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας και τονίζει την σημασία που πρέπει να δοθεί σε όλο τον κύκλο της ζωής ενός ανθρώπου από τη γέννησή του (0 ετών) έως και το τέλος της ζωής του. Αναφέρθηκε η κ. Διαμαντοπούλου στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες απασχόλησης υψηλού επιπέδου με κοινωνική προστασία, ενώ τα κράτη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. «Να δοθεί έμφαση στα παιδιά. Η ηλικία 0-3 χρειάζεται educare» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα «δεν βγαίνει» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η ηλικία δεν μπορεί να είναι η ίδια σε όλες τις χώρες» σχολίασε προτείνοντας πως πρέπει να «εξασφαλίσουμε υψηλή απασχόληση και αντιμετώπιση δημογραφικού».

Μάλιστα ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν ήταν απότομες γιατί δεν έγιναν πιο ήπιες όταν έπρεπε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.