«Η κοινωνία αλλάζει πολύ γρήγορα, η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμόζεται, το νέο κτήριο είναι φιλικό στο περιβάλλον μαθαίνοντας στα παιδιά να δουλεύουν ομαδικά ενώ εμπλέκονται ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία», σημείωσε ο κ.Βλάχος.
«Χτίζουμε την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας, τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K.Lee.
Το νέο κτίριο εργαστηρίων του STEM του Κολλεγίου Ανατόλια απευθύνεται σε μαθητές εντός και εκτός του Κολλεγίου και στοχεύει, πέρα από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, στην επισήμανση της συμβολής των επιστημών και στον προσδιορισμό του ως κοιτίδα καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών.
Το Anna Papageorgiou STEM Center υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad) του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020 και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα χημείας, φυσικής και βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM, του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για προγράμματα του "Κέντρου για χαρισματικά - ταλαντούχα παιδιά" του Κολλεγίου Ανατόλια.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι να προτείνει μια κατασκευή που, εκτός από το να ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς στόχους, θα λειτουργεί με σεβασμό ως προς το περιβάλλον και τη φιλοσοφία του σχολείου, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, οι οποίες για εκπαιδευτικούς λόγους ενσωματώνονται ως εμφανείς στις οικοδομικές επιλύσεις του κτιρίου και στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου.
Το κτίριο αρθρώνεται από δύο καθαρά γεωμετρικά πρίσματα, ένα παραλληλεπίπεδο και έναν κύβο, που αλληλοτέμνονται, διατηρώντας μια εντατική σχέση μεταξύ τους. Ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα στερεά, δύο διαφανή τριγωνικά πρίσματα ολοκληρώνουν τη σύνθεση. Ο κύβος, αποκλίνοντας από την κατακόρυφο, στρέφεται νότια και δημιουργεί ένα επικλινές δώμα με το βέλτιστο προσανατολισμό για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Στο εσωτερικό του, ένας διαφώτιστος χώρος διπλού ύψους με εσωτερικό εξώστη διαμορφώνεται ως η λειτουργική συνέχεια του ισογείου.
Το κτίριο χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και καθαρότητα. Όλοι οι εργαστηριακοί χώροι βρίσκονται στο επίπεδο του ισογείου. Τα εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας φιλοξενούνται στο παραλληλεπίπεδο πρίσμα, σε τρεις ισομεγέθεις χώρους, που προσανατολίζονται προς το νότο και το πράσινο της γύρω περιοχής.
Στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού
Στοχεύοντας σε ένα κτίριο, το οποίο θα λειτουργεί ως πρότυπο για την οικειοποίηση και την προώθηση των βιώσιμων τεχνολογιών, σχεδιάστηκε μια δομή με τη βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά, η οποία παράλληλα θα λειτουργεί και ως μέσο εκπαίδευσης των νέων επισκεπτών της σε θέματα βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι περιβαλλοντικοί στόχοι και η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου επιτυγχάνονται μέσω:
• του βιοκλιματικού σχεδιασμού και του ενεργειακά αποδοτικού περιβλήματος του κτιρίου,
• των προηγμένων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού και φωτισμού,
• της ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
• της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών με χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής τους,
• της ενσωμάτωσης φιλικών ως προς το περιβάλλον τεχνολογιών, όπως η συλλογή των ομβρίων υδάτων, οι πράσινες στέγες.