ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» φοβούνται κι άλλη μεγαλύτερη διάσπαση

Βαγγέλης Στολάκης19 Νοεμβρίου 2023

Και η «διαβολοβδομάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος συνεχίζεται. Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την Κουμουνδούρου με κείμενο που υπέγραψαν συλλογικά 46 μέλη του οργάνου, οι αποχωρήσεις συνεχίστηκαν με μεμονωμένες αλλά και ομαδικές ανακοινώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως οι Νίκος Τόσκας, Αρειστίδης Μπαλτάς, Βαγγέλης Αποστόλου κ.ά., ενώ το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας των «6+6» οι οποίοι είναι επίσης έτοιμοι να φύγουν και να κλείσουν την πόρτα της Κουμουνδούρου πίσω τους. Ενδεχόμενη αποχώρηση τους από το κόμμα θα αφαιρέσει και βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ήδη είναι «λαβωμένη» μετά τις διαγραφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. 

Στελέχη της ομάδας των «6+6» εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το μέλλον του κόμματος μετρούν από επτά έως δέκα βουλευτές σε περίπτωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το «δεκάρι» να είναι ο στόχος προκειμένου να συγκροτηθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα με όσα προνόμια απορρέουν από την συγκρότησή της. Η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άγνωστη, ενώ στην πανελλαδική διάσκεψη των στελεχών των «6+6» που συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο εκτιμάται πως θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την μεγάλη... έξοδο. Εκτός απροόπτου πάντα.

Παρά τις προσπάθειες του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να πέσουν οι τόνοι μετά την αποχώρηση των «σκληροπυρηνικών» της εσωτερικής αντιπολίτευσης, έτεινε μάλιστα εκ νέου χείρα φιλίας στην Έφη Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, στην οποία αν και μέλος η πρώην υπουργός αποφάσισε να μην παραστεί το... τζαρτζάρισμα απέναντι στην νέα ηγεσία συνεχίστηκε. 

Κάτι που ανάγκασε τον κ. Κασσελάκη να επαναλάβει δημόσια πως δεν έχει στενή ομάδα που τον επηρεάζει και πως ο ίδιος επιδιώκει την ενότητα του κόμματος με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρεθεί ξανά στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. 

Μόνο που οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής περί κειμένων με αόριστες σάλτσες, μίλησε για «πολιτική του πουμαρό», «κομματίλα», «καμαρίλα», «5η φάλαγγα της ΝΔ» και άλλα παρόμοια, η αλήθεια είναι μοίρασαν το ακροατήριο στη μέση. Οι μισοί «σοκαρίστηκαν» και οι άλλοι μισοί τον καταχειροκρότησαν δημιουργώντας εκ νέου ένα εμφυλιακό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετρά ακόμα απώλειες.

Τα δείπνα και οι συναντήσεις Τσίπρα

Τα όσα ακολούθησαν της θυελλώδους και για πολλούς ιστορικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν νέες ζυμώσεις, συναντήσεις, έντονο παρασκήνιο και οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει με τον... τρόπο του εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Ο κ. Τσίπρας δείπνησε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, συναντήθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Στέφανο Κασσελάκη με τους κύκλους του να διαμηνύουν πως ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε στον σημερινό πρόεδρο την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. 

Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού» έλεγαν χαρακτηριστικά. Οι επαφές Τσίπρα, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες έχουν ένα σκοπό: την παραμονή της ομάδας που πλαισιώνει την Έφη Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ αφού μια διαφορετική εξέλιξη θα σημάνει και το τέλος του κόμματος.

Το βλέμμα στην Αχτσιόγλου και την ομάδα της

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν ωστόσο λόγο για μία «προειλημμένη απόφαση» -αυτή της αποχώρησης, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να μπορούν να εκτιμήσουν εάν οι παρεμβάσεις Τσίπρα είναι αρκετές για να την αλλάξουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ίδια η κ. Αχτσιόγλου όσο και οι στενοί της συνεργάτες Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης δέχονται πιέσεις να ανακοινώσουν την... ηρωική έξοδο.

Οι ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή διάφορες ομάδες. Μία είναι εκείνη που υποστηρίζει και μάλιστα με θέρμη τις επιλογές της νέας ηγεσίας. Μία άλλη είναι εκείνη που είναι δυσαρεστημένη από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στον άλλοτε κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν σκοπεύει να κάνει κάποια κίνηση μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Μία άλλη ομάδα τηρεί στάση αναμονής μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα αποχωρήσει από το κόμμα εάν η κατάσταση παραμείνει η ίδια. Άλλη ομάδα είναι εκείνη που δεν σκέφτεται να αποχωρήσει και θα παραμείνει συνεχίζοντας να ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που επενδύουν στην ήττα Κασσελάκη εκτιμώντας ότι ο νέος πρόεδρος θα αποτελέσει «παρένθεση» στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο

Και ενώ το κόμμα μετρά αποχωρήσεις και γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί δεύτερη μεγαλύτερη διάσπαση δόθηκε στην δημοσιότητα ο οδικός χάρτης ενόψει Συνεδρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια καθώς και τα θεματικά προσυνέδρια. 

Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ. Ολοκλήρωση Περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων προγραμματίζεται μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024. 

Στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει τελική σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων και την έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.