Με μάσκες, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών στο χώρο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης φωτογραφίας του MOMus - Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο "Αnthropause" η οποία θα παραμείνει στην πόλη μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021.
Έρημοι δρόμοι, άδειοι χώροι λατρείας, πολυσύχναστα μέρη που εγκαταλείφθηκαν, γνωστά στέκια που έμειναν κενά, ένα "θλιμένο" αστικό τοπίο και ένας αόρατος εχθρός που πλανιέται γύρω μας. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μίας πόλης που βιώνει ένα κάθετο υγειονομικό αποκλεισμό.
Οι πόρτες των σπιτιών κλειστές αλλά τα παράθυρα ορθάνοιχτα να φαίνονται οι φιγούρες των κατοίκων που περιμένουν να περάσουν ακόμα δύο κρίσιμες εβδομάδες και η ανθρωπότητα σε παύση μέχρι νεοτέρας. Αυτές τις εικόνες απαθανάτησαν με το φωτογραφικό φακό τους 101 Θεσσαλονικείς, επαγγελματίες, ερασιτέχνες φωτογράφοι και απλοί πολίτες.
Όπως εξηγεί ο επιμελητής του μουσείου, κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, στο makthes.gr η έκθεση αυτή αποτελεί μία απόπειρα του MOMus να ανταποκριθεί σε ένα από τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας: "Απευθύναμε ένα γενικό κάλεσμα στους ανθρώπους της πόλης για να μας στείλουν υλικό που έχει προκύψει μέσα από τις ιδιαίτερες μέρες της καραντίνας.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: Στις εικόνες που είναι πιο περιγραφικές και αφορούν τους δημόσιους χώρους και τα μέσα μεταφοράς, τις απολυμάνσεις κλπ. και σε εκείνες που αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους αλλά παρατηρούν τι γίνεται έξω. Αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στο μέσα και το έξω είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή και την ανησυχία των ανθρώπων."
Ο όρος ανθρωποπαύση γεννήθηκε στην καραντίνα και περιγράφει το φαινόμενο της σχεδόν πλήρους παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που αυτή είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Ανάμεσα στα εκθέματα "παρελαύνουν" το έρημο Πάσχα που πολλοί πέρασαν μακριά από τις οικογένειές τους, οι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι της κοινωνίας χωρίς ένα σπίτι για να μπουν σε καραντίνα, ιδιωτικές σκηνές μοναξιάς αλλά και το αποτύπωμα τις ελάχιστης κινητικότητας των ημερών με πεταμένα γάντια και μάσκες στους δρόμους.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου "εκτός από τους 101 καλλιτέχνες της έκθεσης, άλλοι 110 άνθρωποι συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό αρχείο που έχει δημιουργηθεί από το μουσείο και θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα του, με φωτογραφίες της περιόδου του εγκλεισμού για οποιονδήποτε επισκέπτη, δημοσιογράφο ή ερευνητή που θέλει να αποκτήσει μία εικόνα για το πως ήταν αυτή η εποχή."