ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αντιδήμαρχος υπηρεσίας κάθε απόγευμα στο δημαρχείο, επόπτες γειτονιών και τσουχτερά πρόστιμα για τα ογκώδη προσεχώς στο δήμο Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης22 Αυγούστου 2024

Γεμάτο είναι το... «καλάθι του δημάρχου» Θεσσαλονίκης, μιας και βρισκόμαστε σε ρυθμούς ΔΕΘ στην πόλη αναμένοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ο Στέλιος Αγγελούδης κατά τη διάρκεια σημερινής εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκαθαρίζοντας πως «υλοποιούμε κατά γράμμα για όσα έχουμε δεσμευτεί».

Αρχικά, η διοίκηση του δήμου θεσπίζει τον θεσμό του «αντιδημάρχου υπηρεσίας». Όπως είπε ο κ. Αγγελούδης κάθε απόγευμα ένας αντιδήμαρχος, σε κυκλικό πρόγραμμα θα δέχεται τους πολίτες σε προσωπικές συναντήσεις. Οι επισκέψεις των πολιτών στο δημαρχείο και η συνάντησή τους με τον αντιδήμαρχο υπηρεσίας θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού αλλά και χωρίς ραντεβού, ενώ οι συναντήσεις στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου θα ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα όπως είπε ο κ. Αγγελούδης θα ανακοινωθούν και οι «επόπτες γειτονιάς». Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα γίνουν γνωστά στους πολίτες τα ονόματα των 14 εποπτών όπως και οι «χρεώσεις» ευθύνης τους. Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστές και οι περίπου χίλιες νέες θέσεις στάθμευσης που θα δημιουργηθούν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών και συναντήσεων με τους πολίτες στις πέντε δημοτικές ενότητες και την Τριανδρία. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες συναντήσεις υπό τον τίτλο «Ώρα των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία με την διοίκηση του δήμου να βάζει θετικό πρόσημο στον θεσμό.


«Είμαστε δεκτικοί σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική. Ήταν προσωπική επιλογή από την αρχή να ανοίξουμε όλα τα θέματα της πόλης, τα οποία δεν είναι λίγα» σχολίασε ο κ. Αγγελούδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα καθαριότητας, δημόσιου χώρου και σχολικής στέγης.

«Δεν αποφασίσαμε να κρυφτούμε στα προβλήματα αλλά να βγούμε μπροστά» είπε ο κ. Αγγελούδης.

Τον Οκτώβριο επίσης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για να «πρασινίσει» την πόλη. Θα γίνουν γνωστά τα σημεία των δενδροφυτεύσεων που θα γίνουν και θα παρέχονται αναλυτικά οι πληροφορίες για τις νέες φυτεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι για την πρώτη του θητεία θα είναι η κορωνίδα. «Είμαστε έτοιμοι για την δεύτερη κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα. Είχε προηγηθεί η κανονιστική για τις φορτοεκφορτώσεις» σχολίασε ο κ. Αγγελούδης και ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για την νέα κανονιστική για τη Νέα Παραλία, η οποία όπως εκτίμησε θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αγγελούδης στα ηλεκτρικά πατίνια τονίζοντας ότι οι έλεγχοι που ξεκίνησαν θα συνεχιστούν και πως σύντομα θα υπάρξει νέα κανονιστική για την χρήση και την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών.

Επίσης ο Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στις ασφαλτοστρώσεις και τις διαγραμμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο την ασφάλεια των οδηγών. «Στα τέλη του μήνα θα υπάρξουν νέες διαγραμμίσεις» τόνισε.


«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έχουν δοθεί σε χρήση εννιά δημόσιες τουαλέτες (εκκρεμεί η λειτουργία μιας ακόμα) και η τοποθέτηση συνολικά δέκα δημόσιων βρυσών σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μάλιστα, ο δήμος και η ΕΥΑΘ επεκτείνουν την συνεργασία τους με την τοποθέτηση επιπλέον δέκα βρυσών, ενώ ήδη έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού για την ενεργοποίηση δέκα οθωμανικών κρηνών στην Άνω Πόλη.

«Πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την πόλη στην αισθητική που δικαιούται να έχει» είπε ο κ. Αγγελούδης συμπληρώνοντας πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος καθώς ήρθε για να κάνει τη δουλειά κι όχι να χτίσει πολιτική καριέρα.

Ο κ. Αγγελούδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων και λειτουργίας νέων δομών στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ επέμεινε σε ζητήματα ασφάλειας ξεκαθαρίζοντας πως «Σε κάθε σχεδιασμό προτάσσουμε την ασφάλεια των πολιτών και των κατοίκων. Μια δημοτική αρχή στο μέτρο των ευθυνών που έχει είναι εκτός από τη βιωσιμότητα των κατοίκων να παρέχει ασφάλειά. Εδώ και αρκετές ημέρες έχει δοθεί η εντολή να ελέγχονται καθημερινά οι 65 παιδικές χαρές του δήμου» τόνισε.

Για τα ζητήματα σχολικής στέγης που έχουν προκύψει τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου βρίσκεται με την πλευρά γονέων και μαθητών κι ότι «δεν θα αποδεχτούμε ευθύνες άλλων».

Για την Καθαριότητα της πόλης σημείωσε πως ήταν πρώτη του υποχρέωση προς τους πολίτες. «Δεν ήρθα για να υπηρετήσω το μοντέλο του πολιτικού δημάρχου. Ήρθα να κάνω μια δουλειά. Είχα πει ποιες είναι οι απόψεις μου. Δεν έχω αποκλίνει σε καμία από αυτές. Η πόλη έχει καθαρίσει γιατί έχουμε σχέδιο» είπε και συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους του «χρεώνουν» προθέσεις ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. «Θέμα ιδιωτικοποίησης δεν υφίσταται. Η πράσινη και η μπλε αποκομιδή γίνεται από τους εργαζόμενους. Πρέπει όμως να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια για τα οποία χρειάζονται μηχανήματα που δεν έχουμε. Έχω υποχρέωση να καθαρίσω την πόλη. Ο διαγωνισμός αφορά την μίσθωση μηχανημάτων που θα πλένουν, θα καθαρίζουν και θα σαρώνουν την πόλη». Και συμπλήρωσε: «οι ιδιώτες διαθέτουν αυτά τα μηχανήματα, όχι ο δήμος και για να τα αποκτήσει ο δήμος θα χρειαστεί καιρός για τον σχετικό διαγωνισμό».

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη είπε πως μέσα σε τρεις μήνες συλλέχθηκαν όλα όσα βρίσκονταν πάνω σε πεζοδρόμια. «Δυστυχώς υπάρχει μια αντίληψη πολιτιστικής χυδαιότητας για την πόλη. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ειδοποιείται ο δήμος και να τα μαζεύουμε εμείς κάνουν νυχτερινές επιχειρήσεις». Μάλιστα προανήγγειλε την αύξηση του προστίμου σε όποιον εντοπιστεί πως εναποθέτει ογκώδη στον δημόσιο χώρο. Το πρόστιμο σήμερα ανέρχεται σε 500 ευρώ, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης θα εισηγηθεί να αυξηθεί στα 5.000 ευρώ με παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών στα 30 ευρώ για τις σκάφες που χρησιμοποιούνται για τις ανακαινίσεις, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε και στο προσεχές διάστημα κατά το οποίο λόγω ΔΕΘ και πολιτικής εκπροσώπησης η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της. Μάλιστα, σημείωσε ότι όσα αιτήματα έχουν ήδη κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και δεν έχουν ικανοποιηθεί θα επανακατατεθούν.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάπλαση της ΔΕΘ τονίζοντας ότι η θέση του και προεκλογικά και μετεκλογικά για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου παραμένει η ίδια. «Η παλιά πρόταση της ανάπλασης δεν μας έβρισκε σύμφωνους. Επανήλθαμε ως διοίκηση και θέσαμε δέκα προϋποθέσεις για να συμφωνήσουμε στην ανάπλαση της έκθεσης. Θέλουμε Μητροπολιτικό Πάρκο 110 στρεμμάτων, 4.000 δενδροφυτεύσεις μέσα στο πάρκο, ανοιχτό δημόσιο χώρο, όχι κάγκελα και περίφραξη» σημείωσε ο κ. Αγγελούδης τονίζοντας πως στόχος της διοίκησής του είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου που μπορεί να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, έριξε τα... καρφιά του σε εκείνους που «διοίκησαν το δήμο, έβαλαν την υπογραφή τους σε άλλα πράγματα που έχουν ξεχάσει» και τώρα όπως είπε ασκούν κριτική.

Σημειώνεται, πως η σημερινή συνέντευξη Τύπου ήταν η πρώτη μιας σειράς μηνιαίων ενημερώσεων που θα κάνει ο Στέλιος Αγγελούδης σε συναντήσεις του με δημοσιογράφους. 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.