ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις από δύο μητροπολίτες για την επίσκεψη του Πάπα

Εύρης Τσουμής09 Νοεμβρίου 2021

Αντιδράσεις και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο προκαλεί η ανακοίνωση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα και στη Λέσβο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα στο διάστημα από τις 2 ως τις 6 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό. Το αποστολικό αυτό ταξίδι, το 35ο του Πάπα στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, θα σηματοδοτηθεί από την επιστροφή του ποντίφικα στη Λέσβο, νησί εμβληματικό της μεταναστευτικής κρίσης, στο οποίο είχε ήδη μεταβεί το 2016. Ο πάπας θα μεταβεί στην Κύπρο από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου όπου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, και την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Δεκεμβρίου, όπου θα μεταβεί στην Αθήνα και στο νησί της Λέσβου.

Η επίσκεψή του πάντως προκαλεί αντιδράσεις από τώρα. Ηδη δύο μητροπολίτες έχουν διατυπώσει τη διαφωνία τους με την επίσκεψή του και έχουν καταφερθεί εναντίον του με σκληρές εκφράσεις.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης

Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Όπως υπογραμμίζει σ΄ αυτή, διαμαρτύρεται έντονα για την έλευση του Πάπα και τον χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο, «διότι μόνον κακόν θα προκαλέση εις το πλήρωμα της Εκκλησίας μας».

Ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή του τονίζει πως «ο αιρετικός παπισμός ουδέποτε εβοήθησε το Ελληνικόν Γένος και την Ορθοδοξίαν. Αντιθέτως εφάνη ιδιαιτέρως βλαπτικός, αρκεί απλώς να ενθυμηθώμεν τα αίσχη των Λατίνων κατά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως, τα μαρτύρια εις α υπεβλήθησαν οι Ορθόδοξοι κατά την περιβόητον ψευδοσύνοδον Φερράρας – Φλωρεντίας και άλλα, ων επιλήψει με διηγούμενον ο χρόνος».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς

Εντονη ήταν η αντίδραση και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος από άμβωνος μίλησε με σκληρές εκφράσεις για τον Πάπα. «Έγκλημα που δεν περιγράφεται», είπε με εμφανή αποτροπιασμό ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος σε έναν λόγο του Πάπα. «Τολμάς την εικόνα του Θεού, το παιδί, να το αμαυρώσεις με την χυδαιότητά σου; Ντροπή σου. Και έχεις το θράσος να μας κάνεις και τον περιηγητή της οικουμένης», είπε και χαρακτήρισε ως «αήθη» την επίσκεψη του Πάπα.

«Άλλαξαν την πίστη, την στρέβλωσαν, την δολοφόνησαν και είναι αμεταμέλητοι ως και σήμερα αφού "αγιοποίησαν" τον καταδικασθέντα από Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου τον δολοφόνο 880.000 Ορθοδόξων Σέρβων, Καρδινάλιο του Ζάγκρεμπ της Κροατίας Αλουίσιο Στέπινατς και τους δολοφόνους της Ιερής Εξετάσεως που έκαψε ζωντανούς τους 13 οσιάθλους πατέρες της Μονής Καντάρας της Κύπρου» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.