Τους φόβους τους για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έλειψε η κριτική και για μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως η σχολική στέγη και ο τρόπος με τον οποίον άνοιξαν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» παρατήρησε ότι τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν εκείνα της Αττικής και διερωτήθηκε μήπως η πόλη τεθεί ξανά σε καθεστώς lockdown.
«Δεν προλάβαμε. Δεν ρίχνω ευθύνη σε σας αλλά που είναι ο δήμος; Εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς κρίνεστε πρωτίστως, εσείς πρέπει να προχωρήσετε σε παρεμβάσεις και προτάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός.
Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, κατήγγειλε τη διοίκηση του κ. Ζέρβα για μηδενική απορρόφηση πόρων στην ανακατασκευή σχολικών αυλών, εύρεση οικοπέδων για σχολική στέγη και πυροπροστασία. «Γεμίζετε τις αυλές των σχολείων» με προκατασκευασμένους οικίσκους, είπε χαρακτηριστικά η κ. Νοτοπούλου, στηλιτεύοντας την ταύτιση της πολιτικής της διοίκησης του δήμου με εκείνη της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων τη φετινή χρονιά, εν μέσω πανδημίας.
Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ζήτησε από το Σώμα να εκπέμψει μήνυμα προστασίας και να υπογραμμίσει τη σημασία του εμβολιασμού. «Έγινε ένα πρώτο βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία και λειτουργικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σέβομαι τον φόβο και τη διστακτικότητα κάποιου να συμμετάσχει, ωστόσο σε μία περίοδο που όλοι μας θέλουμε να μεταδώσουμε μήνυμα προστασίας, θα ήθελα να ρωτήσω για τους λόγους για τους οποίους ένα δημόσιο πρόσωπο δεν συμμετέχει ζωντανά εδώ, ενώ γιατροί τονίζουν την ανάγκη του εμβολίου και μέτρων», δήλωσε σχετικά.
«Χαιρόμαστε που ξαναβρισκόμαστε. Δεν πιστέψαμε ότι ήταν αναγκαίο να μη βρισκόμαστε. Κάναμε πολλά αιτήματα να ξαναζωντανέψουν συνεδριάσεις και καταλογίσαμε άρνηση της διοίκησης κι έτσι ήταν. Μέσα στην πανδημία κυβέρνηση πέρασε τους χειρότερους νόμους. Επιτέλους φτάσαμε να μιλάμε από κοντά», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Για τα σχολεία, υπογράμμισε ότι «ανοίγουν ακριβώς στην ίδια κατάσταση που κλείσανε, σαν να μην υπάρχει η μετάλλαξη Δ, η οποία "χτυπάει" κυρίως τους μαθητές», ενώ εγκάλεσε τη διοίκηση Ζέρβα, διαμηνύοντας ότι έχει αρμοδιότητα για το θέμα των σχολείων.
Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με έμψυχο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Άνοιξε η «βεντάλια» της κριτικής
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Γάκης ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε όσες πινακίδες σήμανσης που αναγράφουν τις οδούς των δρόμων, δεν επανατοποθετούνται από καταστηματάρχες μετά από εργασίες στα καταστήματα, να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο Γιώργος Ορφανός, σημείωσε ότι δεν ικανοποιήθηκε από όσα έχει ακούσει από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αναφορικά με το ζήτημα της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε ο δήμος πριν από δυόμιση μήνες. «Εγώ πάω στο γραφείο και δεν έχουμε wifi να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι ήδη έπρεπε να έχει χτιστεί ένα τείχος προστασίας» για τις διακινήσεις εγγράφων εντός του δήμου, πρόσθεσε ο κ. Ορφανός.
Ακόμη, ο κ. Ορφανός σχολίασε την επιστολή που συνέταξαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι-μέλη της παράταξης ΔΑΣ, με την οποία καταγγέλλουν ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας και τη μη πληρωμή εργασίας και υπερωριών. «Πρέπει να μας δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση, πώς επιλέγετε ποιοι θα πάρουν υπερωριακή εργασία», τόνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με όσα εξαγγέλθηκαν από τη ΔΕΘ, ο κ. Ζαριανόπουλος προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να υλοποιηθούν» και πρόσθεσε ότι γίνονται για να δικαιολογηθούν τα ψίχουλα που δίνονται σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που καταλήγουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ειδικά για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί σε πάρκο για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, σε μία πόλη η οποία είναι η φτωχότερη σε πράσινο σε όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισε.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη», κατηγόρησε τον δήμο ότι δεν φρόντισε να κάνει «προπαγανδίσει» τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω YouTube, για όσο διάστημα διεξάγονταν αποκλειστικά διαδικτυακά, όπως επίσης και ότι δεν προσπάθησε να κάνει πιο ελκυστική τη διαδικασία, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών.
Ακόμη, ζήτησε από τον δήμο να μάθει ποια έργα με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα έχει προγραμματίσει ο δήμος, εκτός από τις αναπλάσεις των περιοχών πέριξ των σταθμών του μετρό, κάτι το οποίο προβλέπει και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου, όπως υπενθύμισε ο κ. Τρεμόπουλος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μ. Τρεμόπουλος επανέλαβε την ανάγκη υλοποίησης έργων, όπως η λειτουργία μέσων σταθερής τροχιάς, για την απομείωση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων μικροσωματιδίων, η οποία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη στην ατμόσφαιρα της πόλης, από τον μέσο όρο των υπόλοιπων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η μολυσμένη ατμόσφαιρα επιβαρύνει τις επιπτώσεις της COVID-19 σε όσους νοσούν.
Ο κ. Ξενόπουλος ζήτησε να μάθει πότε θα τεθεί ως ζήτημα στο Δ.Σ. η απαλλοτρίωση του οικοπέδου δίπλα στην πρώην «Αλυσίδα» στην οδό Παπαναστασίου, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και κινδυνεύει να χαθεί το οικόπεδο, το οποίο π:ροορίζεται για την ανέγερση σχολείου.