ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απ. Τζιτζικώστας: Να αποφασίσει ο λαός για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών

Φανή Σοβιτσλή14 Ιανουαρίου 2019

Κάλεσμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να μη στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από εισήγηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι η συμφωνία αυτή είναι εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός  και όταν εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή να ψηφιστεί από τα 2/3 της ελληνικής Βουλής, όπως έγινε και στη Βουλή της γειτονικής χώρας. «Θεωρώ ότι αυτή είναι η εθνικά συμφέρουσα επιλογή της ελληνικής Βουλής. Τα άλλα είναι τερτίπια, μπαλώματα που μας βρίσκουν απέναντι» δήλωσε ο περιφερειάρχης. 

Το θέμα στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του 2019, άνοιξε ο κ. Τζιτζικώστας, με πρόταση του οποίου μάλιστα εκδόθηκε ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο εκφράζει «την έντονη αντίθεση του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Ειδικότερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας «καλεί τα πολιτικά κόμματα  και κάθε βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη συμφωνία αυτή όποτε και αν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Το λόγο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός. Η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη σήμερα και στο μέλλον». 

«Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες»

Όπως είπε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα έχουμε ένα νέο δεδομένο, καθώς «η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από τη Βουλή των Σκοπίων και έρχεται για ψήφιση - πληροφορούμαι - την επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή” τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπενθύμισε ότι είχε εκδοθεί ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο οποίο είχε αναλυθεί η θέση της περιφέρειας για τη γλώσσα, την εθνότητα και το όνομα του γειτονικού κράτους. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της Αλληλεγγύης λέγοντας «είμαστε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τη θεωρούμε εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη, μια συμφωνία που αν κυρωθεί και από την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της χώρας μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας διεμήνυσε ακόμη πως η έκδοση του ψηφίσματος σήμερα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Η θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” χαρακτήρισε επιζήμια τη συμφωνία και πρότεινε να κλείσει η περιφέρεια και την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή και να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια και από τη στιγμή που θα υπογραφεί θα παραδώσει εθνότητα και γλώσσα μακεδονική. Από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής και μετά θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ξεκαθάρισε ότι η παράταξή της είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη συμφωνία αυτή που, όπως είπε, “επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., από τις ΗΠΑ” και σχολίασε ότι η συμφωνία βοηθάει τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κύκλων και ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια. «Η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς Τσίπρα και  Ζάεφ δεν ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης των δύο χωρών. Η Ελληνική κοινωνία είναι βαθιά πεπεισμένη ότι είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν  από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, των πιέσεων που ασκήθηκαν και δέχθηκε πρόθυμα η κυβέρνηση για μια συμφωνία για ένα θέμα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας» είπε η ίδια και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να συνταχθεί με αυτή τη συμφωνία.

“Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται γι αυτή τη συμφωνία κρύβουν το κύριο, ότι δηλαδή καμία φωνή διαμαρτυρίας δεν ύψωσαν όταν ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή μας καθημερινά εργαζόταν με θεσμούς όπως είναι η Περιφέρεια για την επίτευξη της κύρωσης αυτής της συμφωνίας” σημείωσε ο Βασίλης Ρέβας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά” τόνισε ότι αποκαλύφθηκε μια κρυφή διπλωματία και πρόσθεσε ότι αν γινόταν μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση, όπως αρμόζει σε ένα εθνικό θέμα με όλους τους πολιτικούς ηγέτες γύρω από ένα τραπέζι, μπορεί να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.