ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απ. Τζιτζικώστας: Πότε παραιτείται από περιφερειάρχης, ποιοι θα διεκδικήσουν τη θέση του

Νίκος Ηλιάδης01 Αυγούστου 2024

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αποτελεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώθηκαν σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Αρχικά με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και εν συνεχεία με τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον πρωθυπουργό η οποία έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα. 

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει συγχρόνως, έστω και ατύπως, τις διαδικασίες για την εκλογή του/της διαδόχου του κ. Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος καθώς συναρτώνται από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του makthes.gr ο κ. Τζιτζικώστας πρόκειται να παραιτηθεί από περιφερειάρχης αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Στρασβούργο και την επίσημη ανακοίνωση της οριστικής επιλογής του για τη θέση του Επιτρόπου. Υπενθυμίζεται ότι από την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο κάθε υποψήφιος/-α γι' αυτή τη θέση, προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει προηγουμένως να περάσει επιτυχώς τις ακροάσεις ενώπιον των μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στους πιθανούς τομείς της αρμοδιότητάς του/-της. 

Τυχόν αρνητικές αξιολογήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του/της υποψήφιου/-ας επιτρόπου από τη διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να προταθεί νέος/-α υποψήφιος/-α επίτροπος προς έλεγχο. Ένα δεύτερο σενάριο που θέλει τον κ. Τζιτζικώστα να παραιτείται από περιφερειάρχης πριν από τις ανωτέρω περιγραφείσες διαδικασίες στις Βρυξέλλες προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η χρονική περίοδος κατά την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογικό αναβρασμό, δεν έχει καμία βάση. 

Όλα αυτά άλλωστε αναμένεται να ξεκαθαριστούν από τον ίδιο αύριο το πρωί ενώπιον των μελών της περιφερειακής ομάδας του συνδυασμού “Αλληλεγγύη Δυναμώνουμε τη Μακεδονία”. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή ο κ. Τζιτζικώστας θα πει προς τους περιφερειακούς συμβούλους του ότι η διαδικασία εκλογής διαδόχου του θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Θα πει επίσης ότι έως τότε στην Περιφέρεια δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και θα τους ζητήσει να συνεχίσουν κανονικά το έργο τους.

 Η διαδικασία εκλογής και οι υποψήφιοι 

 Αμέσως μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Τζιτζικώστα από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος (εν προκειμένω η Βούλα Πατουλίδου) θα πρέπει μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών να συγκαλέσει την περιφερειακή ομάδα του συνδυασμού “Αλληλεγγύη Δυναμώνουμε τη Μακεδονία” καθώς τα μέλη της πλειοψηφίας είναι εκείνα που θα εκλέξουν τον/την επόμενο/-η περιφερειάρχη. 

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του κ. Τζιτζικώστα διαθέσει σαράντα περιφερειακούς συμβούλους. Όσον αφορά τα στελέχη τα οποία σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα, τα ονόματα τα οποία ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι πέντε. 

Πρόκειται για τους δύο πρώτους σε σταυρούς περιφερειακούς συμβούλους, τη Βούλα Πατουλίδου η οποία ήταν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης πριν να παραιτηθεί για να θέσει υποψηφιότητα για την ευρωβουλή και τον Κώστα Γιουτίκα που τη διαδέχθηκε, ήταν πριν αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ενδιαφέρον για το αξίωμα φαίνεται να υπάρχει και από τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, την αντιπερειφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου και την Νανά Αηδονά, αναπληρώτρια περιφερειάρχης στους τομείς Οικονομικών και Προγραμματισμού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.