Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας γενικότερα και της Κεντρικής Μακεδονίας ειδικότερα για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και είχε φέτος τον τίτλο: «Μια νέα δυναμική για την γεωπολιτική και τις επενδύσεις- Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε οκτώ άξονες, οι οποίοι καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα συνεργασίας και ενδυνάμωσης των σχέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Economist New York - Eastern Mediterranean Business Summit (στελέχη κυβερνήσεων, εκπροσώπους θεσμών και φορέων, διεθνείς επιχειρηματικούς φορείς και επενδυτικούς οίκους, επιστήμονες και αξιωματούχους των ΗΠΑ), ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι οι άξονες αυτοί είναι οι μόνιμες και αλλεπάλληλες κρίσεις που συνθέτουν το περιβάλλον στην περιοχή, η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις Δημοκρατίες της Δύσης, η θέση της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο χάρτη των αλλαγών και των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας, η ενεργειακή ασφάλεια, ο Μηχανισμός Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου και η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα, η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και πυλώνα ανάπτυξης στην περιοχή. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2010, που βρίσκεται πια οριστικά πίσω μας, η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας. Παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,9% το 2022 και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω κατά 2,2% το 2023 και 2% το 2024. Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με την ψηφιακή μετάβαση, θα συνεχιστούν με αυξανόμενους ρυθμούς. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Meta συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα, μαζί με τις Pfizer, Cisco, Deloitte και Goldman Sachs που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρειά Κεντρικής Μακεδονίας, στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες του Hollywood έχουν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τις παραγωγές τους. Η ελληνική οικονομία γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής, με εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και με τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές, η καινοτομία, ο πρωτογενής τομέας και τα logistics».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας, είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, ενώ είναι πια πραγματική ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και κάνει βήματα προς τα εμπρός στην ενέργεια από υδρογόνο, τις προγραμματισμένες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Euro-Asia και Euro-Africa και την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων LNG.
Σε ό,τι αφορά στην συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στη συνεργασία και ο μηχανισμός για την Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ένα πολύ δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο τριμερές σχήμα, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μηχανισμούς περιφερειακής συνεργασίας.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ, με τους οποίους συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς τους, την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Βόρεια Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος με τα νέα δίκτυα που λειτουργούν και κατασκευάζονται, τις επενδυτικές προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ζητήματα της ελληνικής ομογένειας. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τζιτζικώστας είχε επίσης συναντήσεις με ξένους επενδυτές, επικεφαλής επενδυτικών ομίλων, στους οποίους παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και με οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ.