ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγορευμένα φυτοφάρμακα «εισβάλλουν» στην ΕΕ ως υπολείμματα σε τρόφιμα

MakThes Team14 Οκτωβρίου 2024

Fυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη «μπαίνουν» στη διατροφή των Eυρωπαίων καταναλωτών ως υπολείμματα στα εισαγόμενα τρόφιμα, όπως υποστηρίζει νέα έκθεση της PAN Europe. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρει ότι πολλά από αυτά τα τοξικά φυτοφάρμακα παράγονται από ευρωπαϊκές εταιρείες και εξάγονται σε τρίτες χώρες με ασθενέστερους κανονισμούς ασφαλείας μόνο για να επιστρέψουν ως υπολείμματα στα εισαγόμενα τρόφιμα. 

Όπως υποστηρίζει το ypaithros.gr, ορισμένα εντοπίζονται ακόμη και σε τρόφιμα που καλλιεργούνται στην ΕΕ, υποδηλώνοντας παράνομη χρήση ή ότι τα κράτη-μέλη εκμεταλλεύονται τις εξαιρέσεις «έκτακτης ανάγκης» για να συνεχίσουν τη χρήση τους μετά την απαγόρευσή τους.

Η PAN Europe ανέλυσε τα επίσημα δεδομένα παρακολούθησης του 2022 από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επέλεξε δείγματα φυτικής προέλευσης που θεωρήθηκαν χαμηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, σε ευρωπαϊκά τρόφιμα εντοπίστηκαν 69 απαγορευμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Τα πιο συχνά ανιχνευμένα περιελάμβαναν το μεταλλαξιογόνο και τοξικό για την αναπαραγωγή μυκητοκτόνο carbendazim, τα τοξικά για την αναπαραγωγή φυτοφάρμακα linuron (ζιζανιοκτόνο) και προπικοναζόλη (μυκητοκτόνο) και τα εντομοκτόνα clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid. 

Ορισμένα προϊόντα είχαν απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα πιο συχνά από άλλα, όπως το τσάι (38% των δειγμάτων που εξετάστηκαν), ο καφές (23%), τα μπαχαρικά (13%) και τα όσπρια (11%). Συνολικά, τα εισαγόμενα τρόφιμα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να περιέχουν απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα σε σύγκριση με τα τρόφιμα που καλλιεργούνται εντός της ΕΕ. Τα μπαχαρικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που καλλιεργούνται εκτός ΕΕ είχαν 4 έως 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα από εκείνα που καλλιεργούνται εντός της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Σαρωτικοί έλεγχοι για τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες

Τα καλλιεργούμενα σε χώρες της Ευρώπης φρούτα με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης περιλάμβαναν τις σταφίδες (13% των δειγμάτων που εξετάστηκαν), τις μπανάνες (13%), τα γκρέιπφρουτ (9%) και τα βατόμουρα (9%). Τα εισαγόμενα φρούτα, όπως το γκρέιπφρουτ (30%), τα μανταρίνια (26%), τα λάιμ (24%) και τα πορτοκάλια (13%) παρουσίασαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Οι πιο επίφοβες χώρες προέλευσης

Οι πέντε πρώτες εξαγωγικές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά δειγμάτων με απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα ήταν η Ινδία (24%), η Ουγκάντα (18%), η Κίνα (17%), η Κένυα (17%) και η Βραζιλία (16%). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα δείγματα τροφίμων από την Πορτογαλία (13%), τη Μάλτα (9%), την Πολωνία (8%), την Κύπρο (7%) και την Αυστρία (6%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Αρκετά δείγματα περιείχαν περισσότερα από ένα απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα σε μείγματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα καθιερωμένα όρια «ασφάλειας» για τα υπολείμματα στα τρόφιμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.