ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απαραίτητες όσο ποτέ οι ευκαιρίες στους νέους για να παραμείνουν στην Ελλάδα

MakThes Team10 Νοεμβρίου 2022

Την ανάγκη να δοθούν στους νέους ευκαιρίες, ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα επισήμανε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης μιλώντας στο 4ο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνει το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (Κ.Ε.Νο.Π.) του ΑΠΘ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

«Δυστυχώς είναι μια πολύ κακή διαπίστωση που κάνουμε πια στα πανεπιστήμια ότι οι καλύτεροί μας φεύγουν στο εξωτερικό. Παλαιότερα, προ κρίσης , μένανε εδώ και δοκιμάζανε την τύχη τους αλλά σήμερα νομοτελειακά οι καλύτεροί μας νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι μια γάγγραινα για το έθνος μας διότι αν φεύγουν οι καλύτεροι και μένουν πίσω οι μέτριοι, καταλαβαίνετε ποιες θα είναι οι προοπτικές. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει στη χώρα μας να δώσουμε ευκαιρίες στους καλύτερους να παραμείνουν εδώ», είπε ο κοσμήτορας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Πέτρο Στάγκο, η Ελλάδα, όχι μόνο επηρεάστηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά οι νέοι επλήγησαν περισσότερο, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών διπλασιάστηκαν.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα με θέμα «Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση», είναι να δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές/τριες και αποφοίτους του ΑΠΘ να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη μέχρι σήμερα προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελτίωση των όρων της ζωής τους, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον.

Το Κ.Ε.Νο.Π., όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στάγκος, είναι ένα όργανο της συγκλήτου που ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να προάγει την ευρωπαϊκή ιδέα στο φοιτητικό και επιστημονικό κοινό και γενικά στη δημόσια σφαίρα με τρόπο ώστε να αυξάνεται η συμμετοχή και η φιλοευρωπαϊκή στάση των πολιτών. «Δεν είναι φυσικά προπαγανδιστικό, η δομή του είναι καθαρά επιστημονική. Οργανώνει κάθε χρόνο Φόρουμ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελεί έναν χώρο διαλόγου μεταξύ κοινωνίας των πολιτών, αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας» συμπλήρωσε.

Το διήμερο Συνέδριο χωρίζεται σε έξι συνεδρίες, με θεματολογία για την εκπαίδευση, την εργασία, την επιχειρηματικότητα των νέων στην Ε.Ε., την υγεία, τον πολιτισμό, την κλιματική αλλαγή, τη στάση των νέων έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ομιλητές είναι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συντονιστές είναι οι καθηγητές του ΑΠΘ.

Συνδιοργανωτές του Φόρουμ είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς και οι φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ: ΘΑΡΣΥΝ, IAESTE, Best, ΕΕΦΙΕ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.