ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία στο Χόλιγουντ: Σε διαπραγματεύσεις με τα στούντιο και οι ηθοποιοί βιντεοπαιχνιδιών

MakThes Team26 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τη φωνή τους στα παιχνίδια με τη χρήση βίντεο, αλλά και οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων ψήφισαν εξουσιοδοτώντας για την πραγματοποίηση μιας απεργίας, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, για ένα νέο συμβόλαιο για τους όρους εργασίας τους, δρομολογώντας ενδεχόμενες εξελίξεις για μία νέα πιθανή διακοπή της παραγωγής στον αναφερόμενο τομέα του Χόλιγουντ.

Μετά την ολοκλήρωση μιας ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε χθες, η ένωση SAG-AFTRA ανακοίνωσε ότι ποσοστό 98,32% όσων έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, τάχθηκαν υπέρ της εξουσιοδότησης για την πραγματοποίηση απεργίας.

Συμφωνία από τους σεναριογράφους

Εν τω μεταξύ, το συνδικάτο των σεναριογράφων (WGA), που αντιπροσωπεύει πάνω από 11.000 μέλη, πανηγυρίζει για «τα ουσιώδη κέρδη και τις πρόνοιες υπέρ των συγγραφέων» που πέτυχε στη συμφωνία με τα στούντιο.

Τον τελευταίο λόγο έχουν τα μέλη του. Η ηγεσία του συνδικάτου και τα μέλη του πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα τριετές συμβόλαιο με την ένωση των στούντιο (AMPTP) πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Για τον λόγο αυτό και δεν ανεστάλη η απεργία, παρά μόνο οι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες πήραν άλλη τροπή με την προσωπική εμπλοκή των επικεφαλής των μεγάλων στούντιο και παραγωγών (Netflix, Disney, Universal και Warner Bros Discovery).

Οι σεναριογράφοι ζητούσαν καλύτερες αμοιβές, δικαιότερη κατανομή των δικαιωμάτων (royalties) από τις σειρές σε streaming, εγγυήσεις για το ελάχιστο προσωπικό στις εκπομπές, αλλά και προστασία έναντι της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή των σεναρίων, η οποία θα μπορούσε να τους οδηγήσει μαζικά στην ανεργία.

Ως τώρα, οι σεναριογράφοι λάμβαναν πρόσθετες πληρωμές από τις επαναλήψεις των προγραμμάτων τους, ωστόσο το μοντέλο υπονομεύτηκε με την άνοδο των υπηρεσιών streaming. Η συμφωνία είναι πλέον οι σεναριογράφοι να λαμβάνουν ένα ορισμένο χρηματικό ποσό που θα αντισταθμίζει τα δικαιώματα που δεν λαμβάνουν από τις επαναλήψεις.

Η απεργία είχε αρχίσει στις 2 Μαΐου και, όπως σημειώνει το BBC, κόστισε πάνω από 5 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση. Με διάρκεια που σχεδόν έφτασε τους πέντε μήνες είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στο Χόλιγουντ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.