Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.
Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».
Ιράν: Αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή
Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.
«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.
Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».
Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.
Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.
«Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
- «Τιμωρία» του Ισραήλ -
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές είχαν δηλώσει τη βούλησή τους να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, κατά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.
«Θα δοθεί ένα χαστούκι» στο Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει έτσι ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Από την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, την καταστροφή του οποίου ζητάει για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί μετωπικά, προτιμώντας να υποστηρίζει τις ενέργειες άλλων μελών του «άξονα της αντίστασης», μεταξύ των οποίων η λιβανική Χεζμπολάχ και οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, μετά την έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.
Μερικές ώρες πριν από τα πλήγματα, το Ιράν κατέλαβε χθες, Σάββατο, στα ύδατα του Κόλπου ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 25μελές πλήρωμα, το οποίο κατηγόρησε ότι «συνδέεται» με το Ισραήλ. «Μια ενέργεια πειρατείας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
- «Απάντηση» -
Μέσα στη νύχτα, η Τεχεράνη προειδοποίησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες καλώντας τις «να μείνουν στην άκρη» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.
«Κάθε απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατική αμερικανική κυβέρνηση και το σιωνιστικό καθεστώς (...) θα επιφέρει αμοιβαία και αναλογική απάντηση από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», προειδοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.
«Αν είναι απαραίτητο», η Τεχεράνη «δεν θα διστάσει να πάρει αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της εναντίον κάθε επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας», υπογράμμισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το επόμενο χαστούκι θα είναι πιο δυνατό», προειδοποιεί η τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, όπου μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα στη νύχτα φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θανατος στην Αμερική».
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει σήμερα το πρωί τις προθέσεις τους. Όμως πριν από την επίθεση δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφέρουν πλήγματα στο ιρανικό έδαφος, στοχοθετώντας πιθανόν στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ειδικούς.
Για προληπτικούς λόγους, το αεροδρόμιο Τεχεράνης-Μεχραμπάντ, που προορίζεται για τις εσωτερικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό σήμερα μέχρι τις 12:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ενώ ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις τους ή να μην πραγματοποιούν πλέον υπερπτήσεις στο ιρανικό εναέριο χώρο.
Χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Γαλλία, ζήτησαν από τους πολίτες τους «να αποφεύγουν» να μεταβαίνουν στο Ιράν και στο Ισραήλ.
Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ
Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα τον εναέριο χώρο του στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων της χώρας, μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στην διάρκεια της νύχτας.
Ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ αναμένεται ότι θα επηρεαστούν, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέχουν θα πρέπει να ελέγξουν τους χρόνους των πτήσεών τους.
ΗΠΑ: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά...
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».
Παράλληλα βέβαια, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Προβληματισμένη σοβαρά δηλώνει η Κίνα
H Κίνα είναι σοβαρά προβληματισμένη από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών σε δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.
“Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων”, ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές εκτοξεύσεις.
Αυτός ο κύκλος των εντάσεων “αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα” και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί “πρώτη προτεραιότητα”, τόνισε ο εκπρόσωπος.
Καταδίκασε μόνο την επίθεση του Ιράν η Ιαπωνία
Η Ιαπωνία καταδικάζει με έντονο τρόπο την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ως μία κλιμάκωση των γεγονότων και αναφέροντας ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση, όπως τονίζεται σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Τόκιο.
“Η επίθεση αυτή επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Ανησυχούμε σοβαρά και καταδικάζουμε έντονα την κλιμάκωση αυτή”, ανέφερε η ανακοίνωση.
Το Ιράν εξαπέλυσε drones που ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά και εκτόξευσε πυραύλους κατά το Ισραήλ αργά το Σάββατο, στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά περιοχών του Ισραήλ.
Επρόκειτο για μία επίθεση αντιποίνων για την επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία για την οποία, η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, κλιμακώνοντας το επίπεδο της απειλής για μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Ηνωμένο Βασίλειο: Απερίσκεπτη επίθεση
«Οι απερίσκεπτες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει αυτή τη σοβαρή κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Φον ντερ Λάιεν: Κατάφωρη και αδικαιολόγητη η επίθεση στο Ισραήλ
"Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ", αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλώντας "το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις".
Η ίδια υπογραμμίζει ότι "όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή".
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την επίθεση
Η άνευ προηγουμένου επίθεση την οποία εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, για την οποία συγκλήθηκε και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυροδότησε την έντονη καταδίκη πολλών ηγετών και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις.
ΗΠΑ
«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως αμερικανικές δυνάμεις ανεπτυγμένες στην περιοχή κατέρριψαν «δεκάδες» drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές».
Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».
Σαουδική Αραβία
Το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου».
Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Αίγυπτος
Η διπλωματία του Καΐρου κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».
Βρετανία
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».
«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως ανέπτυξε βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης «αν ήταν απαραίτητο».
ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Γαλλία
Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.
Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».
Γερμανία
«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.
«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.
Ιταλία
Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Καναδάς
«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Αργεντινή
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «δέσμευσή» του υπέρ του Ισραήλ.
Μεξικό
Η μεξικανική διπλωματία εξέφρασε μέσω X την «ανησυχία» της για την επίθεση απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση» που θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» και προκαλούσε «μεγαλύτερη αστάθεια»
Χιλή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Αλβέρτο φαν Κλάβερεν, έκανε λόγο μέσω X για την «ανησυχία» του Σαντιάγο μπροστά «στη σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».