Ρεπορτάζ Βασίλης Μόσχου, Νίκος Παππάς, Ελένη Τσαλκατίδου
Το δυσάρεστο περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης άνοιξε, όπως αναμενόταν, τη συζήτηση για την ετοιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους κρίσεις.
Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την έρευνα της «ΜτΚ», ο βαθμός ετοιμότητας δεν είναι ικανοποιητικός στα χαμηλά στρώματα του αθλητισμού.
Τα τρία μεγάλα γήπεδα
Το Καυταντζόγλειο είναι κλειστό τα τελευταία χρόνια, αλλά ενόψει της επαναλειτουργίας του μετά την αντικατάσταση του ταρτάν, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση δυσάρεστων περιστατικών. Όπως λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της διοικούσα επιτροπής, Καλυψώ Γούλα, «στο στάδιο υπάρχει πάντα διαθέσιμος απινιδωτής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με δύο εθελοντικές ομάδες διάσωσης, ενώ υπάρχει υποδομή και για δεύτερο απινιδωτή. Πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν ξεκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης των υπαλλήλων για ΚΑΡΠΑ».
Καλυμμένος ως προς τη χρήση απινιδωτή είναι και ο ΠΑΟΚ. Η συσκευή είναι διαθέσιμη τόσο στο γήπεδο της Τούμπας όσο και στο προπονητικό κέντρο στη Νέα Μεσημβρία.
Τον απαραίτητο εξοπλισμό διαθέτει και ο Άρης στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο αυτόματος απινιδωτής είναι πάντα στο γήπεδο και εκτός του ιατρικού τιμ της ομάδας, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ο γιατρός αγώνα, που είναι είτε παθολόγος, είτε καρδιολόγος, κάτι που φυσικά ισχύει και για το Καυταντζόγλειο και την Τούμπα.
«Η χρήση του απινιδωτή είναι πάρα πολύ εύκολη. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να τον χρησιμοποιήσεις. Μια μικρή επίδειξη για το πώς τοποθετείται και μπαίνει σε λειτουργία είναι αρκετή», λέει ο γιατρός της ΠΑΕ Άρης, Βαγγέλης Πανταζής και προσθέτει: «Εξίσου σημαντική είναι η εκπαίδευση γυμναστών, φυσιοθεραπευτών, προπονητών, αλλά και αθλητών για την ΚΑΡΠΑ, δηλαδή την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Υπάρχουν και σχετικά σεμινάρια για να μάθει κανείς πώς να κάνει μαλάξεις, πώς να απελευθερώσει την αναπνευστική οδό και πώς να τοποθετήσει το σώμα του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ώστε να τοποθετηθεί σωστά ο απινιδωτής. Όπως είδαμε, ο αρχηγός της Δανίας είχε κάποιες βασικές γνώσεις, που αποδείχτηκαν πολύτιμες».
Η Super League 2, η Football League και οι διοργανώσεις της ΕΠΟ
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοργανώτρια αρχή των πρωταθλημάτων της Super League 2 και της Football League, η χρήση απινιδωτή εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια των αγώνων μέσω της παρουσίας εξοπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Απινιδωτές, πάντως, δεν διαθέτουν όλα τα γήπεδα.
Το ίδιο ισχύει και για τις διοργανώσεις της ΕΠΟ (Γ’ εθνική, γυναικείο πρωτάθλημα, ηλικιακά πρωταθλήματα), όπου μάλιστα δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία ασθενοφόρου.
Τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης
Στις εγκαταστάσεις που υπάγονται στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, απινιδωτές υπάρχουν στη Μίκρα (και πιο συγκεκριμένα στα κλειστά του βόλεϊ, του χάντμπολ και τη γυμναστικής), στο κλειστό του Βότση, στη μικρή πισίνα του Ποσειδώνιου, στην κεντρική σάλα του Αλεξάνδρειου και στις εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες του Εθνικού και της Νεάπολης. Σε προτεραιότητα πλέον είναι η αγορά απινιδωτών για τους Αμπελόκηπους και τη Σταυρούπολη.
Επίσης, οι υπάλληλοι των εγκαταστάσεων έχουν περάσει από εκπαίδευση για ΚΑΡΠΑ και κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον και πιο συγκεκριμένα το προσεχές φθινόπωρο.
Όσον αφορά σε άλλα κλειστά γυμναστήρια, απινιδωτής δεν υπάρχει στο Ιβανώφειο και το Κατσάνειο. Ωστόσο, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΓΣ Ηρακλής, ελήφθη η απόφαση να προμηθευτεί ο σύλλογος τον απαραίτητο εξοπλισμό, που θα καλύπτει και τις δύο εγκαταστάσεις.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι ακαδημίες
Απινιδωτές δεν υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα που χρησιμοποιούν οι ομάδες της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, αν και ο πρόεδρος Σάββας Δημητριάδης είχε ξεκινήσει ενέργειες μέσω της Περιφέρειας στην προ κορονοϊού εποχή για να μπουν τουλάχιστον στα γήπεδα, που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Μια ενέργεια, ωστόσο, που λόγω της πανδημίας έμεινε στη μέση, αλλά υπάρχει η διάθεση από πλευράς υπευθύνων να την επαναφέρουν στην επιφάνεια τουλάχιστον σε όσον αφορά τα 6-7 γήπεδα που χρησιμοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος Σάββας Λόρτος είχαν στείλει επιστολή πριν από δύο χρόνια στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται το 95% των γυμναστηρίων τα οποία χρησιμοποιεί η Ένωση για τους αγώνες και τις προπονήσεις της, ενημερώνοντάς τους ότι, σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωμένοι να υπάρχουν απινιδωτές στα γυμναστήρια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ορισμένοι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό και φρόντισαν από εκεί και έπειτα να έχουν.
Όσον αφορά στα γήπεδα που παίζεται βόλεϊ, σύμφωνα με την Ένωση Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης απινιδωτές υπάρχουν στα ιδιωτικά γήπεδα, αλλά και στα περιφερειακά (π.χ. Λαγκαδά, Μουδανιών), ενώ από τα γήπεδα που χρησιμοποιεί η Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης, στα τρία εξ αυτών (Νεάπολης-Συκεών, Μίκρα, ΧΑΝΘ) υπάρχουν απινιδωτές και στα άλλα δύο όχι (Σταυρούπολης, Πανοράματος).
Εξίσου σημαντική με την ύπαρξη ενός απιδινωτή στο γήπεδο είναι και η παρουσία ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις για τη χρήση του, όπως και γενικότερα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ανάγκης. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΚΑΣΘ διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια, στα οποίο συμμετέχουν καρδιολόγοι, που κάνουν παρουσίαση των πρώτων βοηθειών στους προπονητές και τους παράγοντες των συλλόγων. Ανάλογα σεμινάρια διοργανώνει κάθε χρόνο και η ΕΠΕΣΘ, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και το ΕΚΑΒ, όχι όμως και για τη χρήση των απινιδωτών.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ύπαρξη απινιδωτών, αλλά και η παρουσία ανθρώπων που θα ξέρουν να τους χειρίζονται και θα αναλάβουν την ευθύνη», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Σάββας Δημητριάδης και συμπληρώνει: «Εμείς σκεφτόμαστε να κάνουμε μία συνεργασία με το ΕΚΑΒ τουλάχιστον στα γήπεδα που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και εκτός από τον γιατρό του αγώνα, να υπάρχει και διασώστης, που θα χειριστεί τον απινιδωτή ή θα τον φέρει μαζί του. Καλό, βέβαια, θα ήταν αυτά να τα προβλέψουν οι δήμοι, γιατί σε ένα γήπεδο δεν αθλούνται μόνο αθλητές, αλλά και πολίτες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης: «Είναι πολύ βασική η πρόληψη και θεωρώ ότι μετά το συμβάν με τον Δανό ποδοσφαιριστή, πρέπει να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε. Εμείς ό,τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, το κάναμε προληπτικά».
Ο ομότιμός του στην ΕΠΕΣΘ, Βαγγέλης Ντινόπουλος, αναφέρεται στη θλιβερή ανταπόκριση των ανθρώπων των ομάδων της Ένωσης στα σεμινάρια πρώτων βοηθειών: «Δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ζέση τα σωματεία. Κάνουμε τον σταυρό μας να μην μας τύχουν περιστατικά ανάλογο με αυτό του Έρικσεν. Κατ’ εμέ, κάθε σωματείο θα πρέπει να έχει τον γιατρό του. Είναι ένα θέμα που εμείς θα το περάσουμε στη γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τέλη του μήνα, καθώς θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη. Πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας. Επίσης, σκοπός μας είναι από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα η διοργάνωση σεμιναρίων, που κατά τη γνώμη μου, θα λύσει αρκετά προβλήματα».
Τέλος, εξίσου απογοητευτική ήταν η ανταπόκριση και των ομάδων της ΕΣΧΘ, όπως λέει ο πρόεδρος Δημήτρης Σαουλίδης: «Είχαμε ζητήσει να γίνουν σεμινάρια, αλλά τότε ήταν περιορισμένο το ενδιαφέρον που υπήρξε. Ίσως σκεφτούν σήμερα αυτό που τους προτείναμε τότε. Εμείς, ούτως ή άλλως, έχουμε σκοπό να το επαναλάβουμε».
Ατελές το νομικό πλαίσιο για τα γυμναστήρια
Χωρίς να υποχρεούνται να διαθέτουν απινιδωτές λειτουργούν τα γυμναστήρια στην Ελλάδα. Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός πως βάσει νόμου, οι εργαζόμενοι γυμναστές δεν χρειάζεται να έχουν λάβει πιστοποίηση για ΚΑΡΠΑ, αν και αρκετοί εξ αυτών έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση.
* Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής" στις 20/6/2021