Απρόσμενες ανακαλύψεις βιώνουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που εξελίσσονται στην αρχαία Πέλιννα, απέναντι από τη Δημοτική Κοινότητα Πετροπόρου στα Τρίκαλα.
Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 150 τάφοι, δημόσια κτίρια, αρχαίοι δρόμοι και κυρίως το δυτικό τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας Πέλιννας.
Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή σε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετραγώνους πύργους τοποθετημένους σε κα κανονικές αποστάσεις.
Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε και έναν χριστιανικό ναό των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.
Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τ.μ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου. H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πέλιννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλύπτονται δημόσια οικοδομήτατα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου.
Τέλος, σύμφωνα με το trikkipress.gr, τον γενικό συντονισμό του έργου μαζί με την προϊσταμενη Κρυσταλία Μαντζανά, έχουν ο αρχαιολόγος και τμηματάρχης προϊστορικων κλασικών αρχαιοτήτων Γ. Κολομποτσιος, ο κ. Kωνσταντίνος Κουτσαδελης αρχαιολόγος, η αρχαιολόγος Ευθυμία Ρούκα, η πολιτικός μηχανικός υπεύθυνη τεχνικός ασφαλείας Μαρία Παπαστεργίου, η Δήμητρα Βλαχάβα αρχιτέκτων μηχανικός και η Ίριδα Κολτσίδα πολιτικός μηχανικός.