Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών των δήμων (ΚΔΑΠ), καθώς στα προβλήματα της ελλιπούς χρηματοδότησή τους, του μειωμένου προσωπικού, αλλά και του ωραρίου, προστίθεται και η πολύμηνη καθυστέρηση στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Πρόκειται για συνολικά 2.600 εργαζομένους που παρέχουν υπηρεσίες στις κατά τόπους δημοτικές δομές, με τους περισσότερους να παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως και έξι μήνες.
Οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» σε καθημερινή βάση προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) στις οποίες οι εργαζομένου μιλούν για απλήρωτη εργασία από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, ενώ σε πολλές ακόμη περιπτώσεις το προσωπικό έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάιο.
Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γιάνης Παπαχατζής η κατάσταση μήνα με το μήνα γίνεται χειρότεροι και πλέον, όπως είπε, τίθεται ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων που παρέχουν καθημερινά υπηρεσίες για την απασχόληση χιλιάδων παιδιών, αλλά για τους περισσότερους είναι απλήρωτη.
«Τα χρήματα από τα voucher είναι λίγα και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Επιπλέον οι δήμοι που έχουν την ευθύνη να βρουν τον τρόπο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι δεν έχουν απαιτήσει ακόμη τα 7,5 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν για τη χρονιά 2022-2023, για τα οποία υπήρξε δέσμευση από τα αρμόδια υπουργεία. Πέρυσι εξαγγέλθηκε η έξτρα χρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά στις δομές διατέθηκαν μόνο τα 5 εκατ. ευρώ» γνωστοποίησε ο κ. Παπαχατζής και πρόσθεσε πως για τη νέα χρονιά 2023-2024 δεν γίνεται καν λόγος αν θα δοθούν και πότε κάποια χρήματα που θα διασφάλιζαν τους μισθούς των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα των δομών.
Φόβοι για νέες περικοπές έως και «λουκέτα»
Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ υποστηρίζει ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε δομές των Δήμων της χώρας, αναφορικά με πολύμηνες καθυστερήσεις μισθοδοσίας, με την δικαιολογία από πλευράς των δήμων, όπως σημειώνει, ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία ή και καθυστέρηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους από το συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Παιδικής Προστασίας".
«Την ίδια ώρα πρόεδροι των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων ΝΠΙΔ,ΝΠΔΔ, αλλά και δήμαρχοι καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου και εκβιασμού προς τους εργαζόμενους για την συνέχιση ή όχι της εργασίας των, για μείωση ωραρίων ή ακόμα και διακοπή των συμβάσεων τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ Αντώνης Διαμαντής.
Καλούν, όπως λέει, τους εργαζομένους να δεχθούν αδιαμαρτύρητα μειώσεις ωραρίων -άρα και μειώσεις μισθών- για να σώσουν τις δουλειές τους, με σκοπό να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και να είναι άγνωστο πότε θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλόμενων και με ποιο τρόπο.
«Συνήθως οι συνάδελφοι πληρώνονται με προκαταβολές μισθοδοσίας, ενώ υπάρχουν δήμοι που κακοδιαχειρίζονται τα κονδύλια που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού και την λειτουργία των ΚΔΑΠ» σημειώνει ο πρόεδρος.
Αναφέρει ακόμη πως σαν να μη φτάνουν οι «τριτοκοσμικές» καταστάσεις εργασίας, σε κάποιους δήμους μέχρι και σήμερα οι διοικήσεις τους δεν έχουν προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων με τους εργαζόμενους, καθιστώντας τους ανασφάλιστους και εκβιάζοντάς τους να δεχτούν συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
«Ακόμη χειρότερο είναι ότι υπάρχουν δήμαρχοι που τους απειλούν να μην μπλέξουν το συνδικάτο και να τα… βρουν μεταξύ τους» καταγγέλλει ο κ. Διαμαντής.
Θα μας βρουν απέναντι
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι όλες αυτές οι αντεργατικές πρακτικές και μάλιστα από διοικήσεις των δήμων τους βρίσκουν αντίθετους και διαμηνύουν ότι «θα μας έχουν απέναντι τους». Ζητούν:
*Την άμεση καταβολή ολόκληρου του ποσού των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους στα Δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ της χώρας, από τις Διοικήσεις των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και δήμων
*Να σταματήσουν οι έμμεσοι η άμεσοι εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων.
*Να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης προς τις κοινωνικές δομές και να υπάρξει συνεχή και συντονισμένη διεκδίκηση από τους Δήμους, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ για την εξασφάλιση και θεσμοθέτηση σταθερών πόρων από το κράτος.