ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από «φτωχοί συγγενείς»... φτωχότεροι το 2024 οι δήμοι της χώρας

Βαγγέλης Στολάκης01 Ιανουαρίου 2024

Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται ενόψει της νέας χρονιάς οι δήμαρχοι της χώρας, καθώς το 2024 κάνει ποδαρικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνοντας μαζί του επιπλέον δαπάνες τις οποίες καλούνται να καλύψουν από τα δημοτικά ταμεία. Μετά τα νέα «χαράτσια» που αφορούν τα σκουπίδια της χώρας, από τη μία το Τέλος Ταφής απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν αναδρομικά για το 2022, το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 αλλά και οι αυξήσεις στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και από την άλλη οι αυξήσεις των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων με απόφαση της κυβέρνησης δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι από «φτωχοί συγγενείς» τείνουν να γίνουν... φτωχότεροι.

Στο νομό Θεσσαλονίκης κάποιοι εκ των 14 δημάρχων ήδη ανακοίνωσαν αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού για το 2024. Άλλοι κράτησαν τα Τέλη στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2023, ενώ μόνο σε μία περίπτωση συναντάμε μικρές μειώσεις. Είναι προφανές πως για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές απαιτήσεις της πολιτείας οι δήμοι προκειμένου να μη μετακυλήσουν το κόστος των νέων αυτών «χαρατσιών» στους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά λόγω της ακρίβειας, θα αναγκαστούν να στερήσουν από τον τόπο τους άλλα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα. Εάν δεν γίνεται διαφορετικά, όπως για παράδειγμα στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου η νέα δημοτική αρχή «βλέπει» έλλειμμα που ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ, η αύξηση των τελών είναι μονόδρομος.

Τα «αγκάθια» της νέας χρονιάς

Η νέα χρονιά, το 2024, που μπαίνει σε λίγες ώρες από σήμερα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αδιαμφισβήτητα μια χρονιά δύσκολη. Κι αυτό γιατί, ενώ θεωρητικά οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), η βασική πληγή χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, αυξήθηκαν, στην πράξη... στα ταμεία θα εισρεύσουν λιγότερα χρήματα καθώς αυτά θα παρακρατηθούν από την κεντρική κυβέρνηση ως... «πέναλτι» για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο έχει παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ (τακτικά έσοδα των δήμων) ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, χρήματα που προορίζονταν για τη λειτουργία των δήμων στην χώρα κάτι για το οποίο η ΚΕΔΕ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η χρονιά που φεύγει είχε θετικές εξελίξεις, είχε όμως και αρνητικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο για το 2024 θα διατεθούν επιπλέον 240 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους μέσω των ΚΑΠ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2023, όπως και το 2023 δόθηκαν περισσότερα χρήματα από το 2022. «Βέβαια ποτέ δεν αρκούν τα χρήματα για τις δράσεις και τα έργα υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών» υποστηρίζει ο κ. Κυρίζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο την παρούσα δημοτική περίοδο που ολοκληρώνει τον κύκλο της σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος με το οποίο πλέον εκφράζονται στα δημοτικά συμβούλια όλες οι τάσεις κάθε τοπικής κοινωνίας. «Επίσης, οι μικροί, περιφερειακοί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι παίρνουν περισσότερα χρήματα μέσω των ΚΑΠ. Δεν μειώθηκαν σε κανένα δήμο της χώρας οι πόροι κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν» εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ωστόσο θεωρεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν τα νέα «χαράτσια» των απορριμμάτων τώρα με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2022. «Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους. Εξάλλου, δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν προχώρησε η ανακύκλωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το κεντρικό κράτος έχει την ευθύνη. Εάν είχαμε εμείς την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τότε ορθώς θα έπρεπε να πληρώσουμε γιατί δεν θα έφερναν αποτελέσματα οι πολιτικές που θα ακολουθούσαμε» λέει και σημειώνει ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητώντας παράλληλα μπλε κάδους και ενίσχυση των δήμων με απορριμματοφόρα ανακύκλωσης. Ωστόσο, ο κ. Κυρίζογλου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα ζητήματα οικονομικής φύσης θα αντιμετωπιστούν.

Τη νύφη θα πληρώσουν οι δήμαρχοι

Η παρακράτηση των ΚΑΠ εκτιμάται πως θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη λειτουργία των δήμων αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Πλην όμως του Τέλους Ταφής απορριμμάτων και της αύξησης στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στους ΦοΔΣΑ οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με την... λυπητερή των αυξήσεων που πρόσφατα αποφάσισε η κυβέρνηση πως θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024. Η απόφαση για αυξήσεις των μισθών κατά 10% εκτινάσσει την μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων στα ύψη με την... νύφη που θα πληρώσουν οι δήμαρχοι της χώρας να υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.

«Βραχνάς» τα δημοτικά τέλη και ο προϋπολογισμός

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης Ζέρβα η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα η καυτή πατάτα να βρίσκεται πλέον στα χέρια του Στέλιου Αγγελούδη και των συνεργατών του είναι ο πρώτος «βραχνάς» της νέας διοίκησης. Κι αυτό γιατί η ψήφιση των δημοτικών τελών 2024, κάτι για το οποίο δεν μερίμνησε εγκαίρως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, είναι βασική προϋπόθεση για την κατάρτιση προϋπολογισμού 2024, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Ήδη πάντως τόσο ο Στέλιος Αγγελούδης όσο και οι αντιδήμαρχοί του δουλεύουν πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δημαρχείο χωρίς να έχουν σαφή εικόνα του τι θα συναντήσουν φαίνεται πως μπαίνουν κι άλλοι νέοι δήμαρχοι του νομού όπως είναι η Χρύσα Αράπογλου στην Καλαμαριά, ο Θεόδωρος Τζέκος στο δήμο Θερμαϊκού και ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς η νέα χρονιά θα τους βρει στο γραφείο του δημάρχου με βασικές εκκρεμότητες, όπως τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2024.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.