Με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα την πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το φετινό της ταξίδι σε συνολικά έξι ευρωπαϊκές χώρες η Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά - Single Market Tour - (SM30), στο πλαίσιο του εορτασμού της 30ης επετείου της.
«Ποια είναι τα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται και πότε θα τεθούν σε ισχύ;» είναι το βασικό ερώτημα που δέχεται από χθες, ο βοηθός στη γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Καινοτομίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ε.Ε., Μιχάλης Στεργιόπουλος και, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέρει τη διαπίστωσή του ότι οι Θεσσαλονικείς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενημερωμένοι για τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχουν, όντας μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Βέβαια, όπως σπεύδει να προσθέσει, «επειδή πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών, η Ε.Ε. με τις δράσεις και ενέργειές της, φροντίζει να διαχέει πληροφορίες, είτε πρόκειται για κεκτημένα προνόμια και δικαιώματα, είτε πρόκειται για αυτά που έπονται στο προσεχές μέλλον».
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κόσμου που καταγράφεται στο διαδραστικό περίπτερο της SM30 που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κ. Στεργιόπουλος τονίζει ότι «παρά την έντονη βροχόπτωση χθες, περισσότεροι από 150 Θεσσαλονικείς, ηλικίας από 18 έως και 60 χρόνων, σε αναλογία 60% νέοι και 40% μεγαλύτερης ηλικίας, έσπευσαν στο σημείο, έλαβαν έντυπο υλικό, συμμετείχαν σε δραστηριότητες και παιχνίδια, τράβηξαν πολλές φωτογραφίες και κέρδισαν βραβεία».
Επόμενος σταθμός του διαδραστικού περιπτέρου της SM30, που μέχρι σήμερα στις 19.00 θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, είναι η πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα αύριο και την Δευτέρα και συνολικά, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν τυπωθεί περισσότερα από 2.000 ενημερωτικά έντυπα, που θα διανέμονται στους επισκέπτες του. Στη συνέχεια, το διαδραστικό «περίπτερο» της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς θα «ταξιδέψει» Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία και Γερμανία, εκπληρώνοντας την αποστολή του στις 28 Μαρτίου 2024.
Το 2023 η SM30 «ταξίδευσε» σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ και συνεχίζει την περιπέτειά της το 2024, ενώ την περιήγηση διοργανώνει η γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΕΕ. Από τη δημιουργία της το 1993, η Ενιαία Αγορά έχει συμβάλει στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας την απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ. Διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων σε μια ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Με 447 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες και 23 εκατ. επιχειρήσεις, η Ενιαία Αγορά της ΕΕ αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη ενιαία αγορά παγκοσμίως. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ενιαία Αγορά της ΕΕ επέτρεψε στους ανθρώπους, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τα χρήματα να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας τη θέση της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα, με το 15% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών να προέρχεται από την ΕΕ.
Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να σπουδάσουν, να ζήσουν, να ψωνίσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ - και να απολαύσουν προϊόντα από όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βελτιώνεται συνεχώς η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου της στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ενιαία αγορά απέδειξε την προσαρμοστικότητά της, επιτρέποντας στην Ευρώπη να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων.
Ο θεσμός της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, προστατεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ προχωρά προς μια πιο ισότιμη, υπεύθυνη και βιώσιμη Ευρώπη. Ως παράδειγμα, μέχρι το τέλος του 2024, ένας νέος νόμος ορίζει ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι κάμερες που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών, ώστε να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.