Από την Αφρική στην Ελλάδα...
Ολοκληρώνοντας το σχολείο στην Ουγκάντα, πήγα για σπουδές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη Μαλαισία. Ήθελα να σπουδάσω σε μία άλλη χώρα, να γνωρίσω την κουλτούρα της και να γεμίσω εμπειρίες. Η επιλογή της Μαλαισίας οφείλεται τόσο στο αντικείμενο σπουδών μου, όσο και στα δίδακτρα που ήταν προσιτά καθώς και στον καιρό που είναι καλοκαιρινός. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, επέστρεψα στην Ουγκάντα όπου εργάστηκα τα τελευταία 7 χρόνια στο κομμάτι της διαφήμισης, της κατασκευής ιστοσελίδων και στη διαχείρισή τους. Δούλεψα σε πολλές εταιρείες που ήθελαν να δημιουργήσουν τη δική τους διαδικτυακή σελίδα που θα ήταν και η εικόνα τους προς τα έξω. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ουγκάντα είναι από τις χώρες που το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού της είναι νέοι άνθρωποι. Αυτούς ήθελα να βοηθήσω, γιατί είναι νέοι άνθρωποι που δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το marketing management είναι το πάθος μου. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να καλλιεργήσω περισσότερο δεξιότητες που σχετίζονται με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που αποτελούν κομμάτι της διαφήμισης, και ήρθα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ.
"Ανακάλυψα ψάχνοντας στο διαδίκτυο
το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ.
Ήξερα την Αθήνα και μερικά ελληνικά νησιά,
αλλά όχι τη Θεσσαλονίκη"
Μιλήστε μας για αυτήν την απόφαση.
Αποφάσισα να κάνω Master επάνω στην επικοινωνία και στην αναζήτηση των προγραμμάτων, ανακάλυψα ψάχνοντας στο διαδίκτυο το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και αποφάσισα λόγω του κόστους των διδάκτρων αλλά και των τριών πεδίων που συγκεντρώνει να το κάνω τελικά. Πρόκειται για "Master or Arts in Digital Media, Communication and Journalism" δηλαδή, ακριβώς αυτό που ήθελα. Τα μαθήματα μου φάνηκαν ενδιαφέροντα και αποφάσισα να έρθω να σπουδάσω στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που δεν γνώριζα ότι υπάρχει. Ήξερα την Αθήνα και μερικά ελληνικά νησιά, αλλά όχι τη Θεσσαλονίκη.
Πως είναι η ζωή στη Θεσσαλονίκη; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας αρέσουν και τι θα θέλατε να αλλάξετε;
Είμαι εδώ περίπου πέντε μήνες. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι πρόκειται για μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις, είναι εύκολη πόλη. Αυτό επίσης που μου φάνηκε περίεργο είναι ότι όλοι πίνουν καφέ και μάλιστα πολλές ώρες, αλλά μιλάνε μεταξύ τους, χαμογελάνε, επικοινωνούν, δεν είναι όπως σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπάι, όπου όλοι είναι στα κινητά τους τηλέφωνα, εδώ συζητάνε αληθινά. Μου αρέσει πολύ αυτή η πόλη, λατρεύω τη θάλασσα και τη θέα από ψηλά, γι’ αυτό και μου αρέσουν οι περιοχές της Άνω Πόλης και της Περαίας. Ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι και να κολυμπήσω στη θάλασσα. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ο κρύος καιρός. Όταν ήρθα έβρεχε, είχε κρύο και όλα ήταν γκρίζα, ήταν περίεργο για εμένα, γιατί ήρθα από μια χώρα που έχει 12μήνες καλοκαίρι. Επίσης, αυτό που έχω παρατηρήσει και με ενοχλεί είναι η ασέβεια που σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν οι καπνιστές απέναντι στου μη καπνίζοντες, είναι κάτι που ίσως και οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν αλλά πραγματικά έτσι είναι.
"Θέλω το blog μου να γίνει η αφορμή να γνωρίσουν τα ωραία μέρη,
τους καταρράκτες και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες
που μπορείς να ζήσεις ταξιδεύοντας στην Ουγκάντα.
Το όνομα του blog μου " khukyenda" σημαίνει "ταξίδια",
στη διάλεκτο γκουτσέντα, που είναι μια από τις 15 διαφορετικές
που μιλάνε στην Ουγκάντα"
Με αγάπη για τα ταξίδια, έχετε δημιουργήσει το δικό σας travel blog...
Πάντα μου άρεζε να ταξιδεύω, από μικρή και με τους γονείς μου. Παράλληλα, μου αρέσει να γράφω και να βγάζω φωτογραφίες. Έτσι λοιπόν δημιούργησα το δικό μου travel blog με το όνομα "khukyenda.com" στο οποίο αποτυπώνω τα ταξίδια μου, τις εμπειρίες μου και τη ματιά μου για τη ζωή. Το όνομα του blog μου " khukyenda" σημαίνει "ταξίδια", στη διάλεκτο γκουτσέντα, που είναι μια από τις 15 διαφορετικές που μιλάνε στην Ουγκάντα.
Ένας από τους στόχους είναι και η προβολή της χώρας σας;
Ακριβώς. Θέλω ο κόσμος να γνωρίσει την Ουγκάντα μέσα από μια πραγματική ματιά, όχι μόνο μέσα από πληροφορίες που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα ή μέσα από το google, όπου οι αναφορές στην Αφρική περιέχουν κυρίως εικόνες φτώχειας και πείνας. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχει και απίστευτη ομορφιά. Θέλω το blog μου να γίνει η αφορμή να γνωρίσουν τα ωραία μέρη, τους καταρράκτες και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις ταξιδεύοντας στην Ουγκάντα. Σύμφωνα με έρευνα του BBC είναι η φιλικότερη χώρα στον κόσμο, όπου μπορείς να επισκεφθείς και ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Θέλω να τους ανοίξω τα μάτια και να τους δείξω τη χώρα μου. Ένας άλλος λόγος που γράφω για τα ταξίδια είναι γιατί θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους και να τους μεταφέρω όχι μόνο τις εικόνες, όπως τώρα από την Ελλάδα, αλλά και τη σημασία που έχουν τα ταξίδια στη ζωή μας στη διαμόρφωση της οπτικής και της γενικότερης αντίληψής μας. Μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλες κουλτούρες, ανθρώπους και αυτό να μας κάνει καλύτερους και πιο ανεκτικούς με τους συνανθρώπους μας. Δεν απαιτούνται χρήματα, δεν χρειάζεται παρέα, απλώς μια απόφαση να κάνεις ταξίδια, ακόμα και αν αυτά είναι ένα μέρος πολύ κοντινό από εκεί που βρίσκεται τώρα.
ID:
- Η Fay Kakai Mukwali, γεννήθηκε στην Ουγκάντα και τριών ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Λονδίνο, λόγω της εργασίας του πατέρας της.
- Στην ηλικία των 8 ετών επέστρεψε στην Ουγκάντα όπου και τελείωσε το σχολείο.
- Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε πανεπιστήμιο της Μαλαισίας.
- Εργάστηκε για 7 χρόνια σε επιχειρήσεις στην Ουγκάντα αναλαμβάνοντας την επικοινωνία και το management καθώς και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
- Στη Θεσσαλονίκη ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2019 για τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο αγγλόφωνο τμήμα της Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και στο αντικείμενο "Master or Arts in Digital Media, Communication and Journalism".
- Έχει πάθος με το μάρκετινγκ, τη δημοσιογραφία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
*Δημοσιεύτηκε στη "Θ" στις 20 Φεβρουαρίου 2020